Je zdravšie spať na ľavom či pravom boku? Ktorý by mali uprednostniť kardiaci, astmatici či ľudia s refluxom

Väčšina ľudí spí na boku, no vedeli ste, že nie je jedno, ktorú stranu zvolíte? Ľavý bok sa odporúča pre celkovo lepší spánok a táto poloha pomáha aj zmierňovať viacero zdravotných problémov. Pravý bok je zo zdravotného hľadiska menej výhodný, no pomôže napríklad pri ťažkostiach s obličkami.

22.03.2024 06:00
žena,spánok,odpočinok,relax,sen Foto:
Vľavo či vpravo? Zo zdravotného hľadiska je lepšia prvá možnosť.
debata

Spánok na ľavom boku môže výrazne prospieť ľuďom trpiacim na srdcovo-cievne ochorenia, pretože táto poloha srdiečku uľavuje. Zmenšuje sa v nej tlak na srdce a zlepšuje cirkulácia krvi. Zvyknite si takto spávať, ak vás trápi hypertenzia, teda vysoký krvný tlak, ischemická choroba srdca alebo nepravidelnosti v srdcovom rytme, takzvané arytmie.

Ľudí, ktorým lekári diagnostikovali reflux, je stále viac a lieky často nezaberajú, viac dokážu pomôcť režimové opatrenia. Patrí medzi ne i spánok na ľavom boku, pretože v tejto pozícii sa zmenšuje spätný tok žalúdočnej kyseliny zo žalúdka do pažeráka. Zmierňuje sa tak pálenie záhy a ďalšie nepríjemné prejavy refluxu.

Spanie na ľavej strane tela má pozitívny vplyv i na trávenie, zmierňuje plynatosť, nadúvanie či žalúdočné ťažkosti. Poloha podporuje lepšie trávenie tým, že umožňuje ľahší prechod potravy zo žalúdka do tenkého čreva.

Ľudia, ktorým sa ťažko dýcha, pretože ich trápi astma alebo chronická obštrukčná pľúcna choroba, môžu mať tiež prospech zo spánku na ľavom boku, pretože tak sa uvoľňujú dýchacie cesty a zlepšuje prietok vzduchu, čo uľahčuje dýchanie. V tejto pozícii sa tiež zlepšuje cirkulácia krvi, a to zvyšuje dodávku kyslíka do pľúc.

loptickovanie, chlapec, fyzioterapia, tvár, dýchacie cesty, kúpele Čítajte viac Loptička na tvári pomáha pri liečbe alergií aj astmy. Gúľanie a trenie uľaví aj bolestivým kĺbom, jazvám a opuchom

Tehotné ženy vľavo, prosím

Tehotné ženy by tiež mali uprednostniť ľavú stranu. Zlepšuje sa v nej prietok krvi do maternice a k plodu. Zároveň spánok na ľavom boku uľavuje od tlaku maternice na iné orgány. Táto pozícia tela pri spánku je mimoriadne vhodná hlavne v poslednom, treťom trimestri tehotenstva.

Spať na ľavom boku pomáha aj mozgu. Do orgánu sa tak dostane viac krvi, čo zlepšuje jeho funkcie. V polohe je menší tlak nielen na mozog, ale aj na krčnú chrbticu.

Podpora lymfatického systému je ďalší benefit. Lymfa odvádza z tele odpadné látky. Na ľavom boku sa lepšie uvoľňujú lymfatické cesty a podporuje sa odtok lymfy aj zo srdca a mozgu, čo napríklad mozog pomáha udržiavať v dobrom stave.

Spať na ľavom boku tiež môže mierniť tlak na dolnú dutú žilu, hlavnú žilu, ktorá odvádza krv z dolnej časti tela do srdca. Keď je tlak menší, zlepšuje sa cirkulácia krvi a lymfy v tele.

Spánok na pravom boku síce prináša menej zdravotných benefitov, ale aj tie sú významné. Pacienti s chronickou chorobou obličiek by mali spať napravo, pretože to zmierňuje tlak na obličky a zlepšuje sa odtok moču. Trápi vás pankreatitída, či už akútna, alebo chronická? V tomto prípade spanie na ľavom boku minimalizuje tlak na pankreas a znižuje nepríjemné pocity spojené s ochorením.

Obštrukčná spánková apnoe je nepríjemný zdravotný problém, pri ktorom dochádza k prestávkam v dýchaní. Čiastočné alebo úplné uzatvorenie dýchacích ciest počas nočného odpočinku je pomerne závažným zdravotným problémom. Príčinou je ochabnutie niektorých svalových skupín v spánku.

753509995 Čítajte viac „Cez hlavu mi prešiel vlak,“ šokovala komička Evelyn. Nemusela to prežiť...

Ochorenie vedie k ďalším vážnym zdravotným komplikáciám, ako sú napríklad vysoký krvný tlak, ateroskleróza (ukladanie tukových plátov v stenách ciev, čoho najvážnejším dôsledkom je infarkt), srdcové zlyhanie a ďalšie srdcové ochorenia či náhla cievna mozgová príhoda.

Spanie na pravom boku môže do istej miery u niektorých pacientov zmenšiť počet epizód zastavenia dychu, prípadne znížiť ich závažnosť. Každý sme však jedinečný, a tak to, čo zaberie u jedného, nemusí mať efekt u druhého. Neriešte preto svoje zdravotné problémy na ľavom či pravom boku v posteli, ale v prvom rade vyhľadajte lekára. Spánok vo vhodnej polohe je stále len doplnok základnej liečby, ktorý pomôže cítiť sa lepšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #reflux #spánok #srdcovo-cievne ochorenia