Loptička na tvári pomáha pri liečbe alergií aj astmy. Gúľanie a trenie uľaví aj bolestivým kĺbom, jazvám a opuchom

Je to účinná fyzioterapeutická metóda so širokým uplatnením, ktorá sa používa pri liečbe mnohých ochorení. Taká je metóda loptičkovania, ktorej autorkou je Zdena Jebavá. Česká fyzioterapeutka ju vyvinula na liečbu astmatických detí. A táto metóda sa neustále vylepšuje.

12.05.2023 06:00
loptickovanie, chlapec, fyzioterapia, tvár,... Foto:
Metóda sa vykonáva s pomocou malých molitanových loptičiek rôznych veľkostí.
debata

Loptičkovanie je reflexná metóda, pri ktorej dochádza k pozitívnemu ovplyvňovaniu činnosti vnútorných orgánov a ku poklesu napätia priečne pruhovaných i hladkých svalov. Technika loptičkovania využíva kompresiu akupunktúrnych a akupresúrnych bodov a je založená na predpoklade, že kompresia, čiže stlačenie tkanív, sa strieda s ich relaxáciou, čiže uvoľnením. To napomáha uzdravenie, resp. minimálne zlepšuje stav.

Metóda sa vykonáva s pomocou malých molitanových loptičiek rôznych veľkostí (v priemere od 2 do 9 cm), s pomocou ktorých sa masíruje určitá časť tela. Používajú sa dve techniky. Jednou je gúľanie loptičky, keď sa loptičky váľajú s pomocou prstov, dlaní a zápästí, a tou druhou je trenie, počas ktorého sa loptička ťahá prstami po koži bez toho, aby sa ňou otáčalo.

Fyzioterapeutka ukáže na tvári 6 ťahov, ktoré uvoľnia prínosové dutiny
Video
Fyzioterapeutka z Kúpeľov Luhačovice Adriána Kudamíková vo videu ukazuje šesť ťahov s loptičkami po tvári, pričom každý z nich je potrebné na oboch častiach tváre zopakovať trikrát za sebou.

Nielen pri ochoreniach dýchacích ciest, ale aj…

Loptičkovanie je účinné pri liečbe ochorení dýchacích ciest, ako je napríklad bronchiálna astma, peľové alergie, zápalové ochorenia pľúc, priedušiek, hrtana, hlasiviek či prínosových dutín. Používa sa aj pri liečení akútnej a chronickej nádchy alebo cystickej fibrózy. Ak dieťa prechladne, dostane chrípku alebo bronchitídu, nemusí v prípade loptičkovania užívať toľko antibiotík. Niektoré deti nemusia vôbec užívať kortikoidy. Stav dieťaťa je možné stabilizovať pravidelným a dôsledným cvičením a režimovými opatreniami. Takisto sa loptičkovanie začalo používať v terapii nesprávneho držaia tela u detí a pri liečbe poúrazových stavov, ako sú bolestivé jazvy, kĺby a opuchy. Pri detskej mozgovej obrne je loptičkovanie vhodné pre zlepšenie spasticity (dlhodobo napäté svalstvo) a používa sa tiež pri obrne periférnych nervov či pri migrénach.

Loptičkovanie je účinné pri liečbe ochorení... Foto: Kúpele Luhačovice
loptickovanie, chlapec, fyzioterapia, tvár, masáž Loptičkovanie je účinné pri liečbe ochorení dýchacích ciest, ako je napríklad bronchiálna astma, peľové alergie, zápalové ochorenia pľúc, priedušiek...

Pri aplikácii tejto techniky dochádza u pacientov trpiacich astmou či alergiami predovšetkým k uľahčeniu nádychu a zadržaniu výdychu. Metóda vedie ku natiahnutiu a relaxácii brušných, hrudných a krčných svalov, svalov panvy, chrbtice a ramenného pletenca, ku uvoľneniu svaloviny priedušiek a k uvoľneniu bránice. Pri dodržaní správnej techniky dochádza k zmene hrudného dýchania na brušné a takisto sa prehĺbi dych a zníži sa dychová frekvencia. Výsledkom je zvýšenie vitálnej kapacity pľúc, zvýšenie prúdovej rýchlosti vydychovaného vzduchu a zvýšenie sekundového vdychu. Všetky tieto faktory vedú ku zníženiu problémov s dýchaním.

Zlepšuje aj držanie tela

Dôležitým cieľom správne vykonaného loptičkovania je relaxácia svalov, ktorá vedie ku uvoľneniu tzv. vdychového postavenia hrudníka. Metóda pozitívne vplýva aj na kostrové svalstvo a zlepšuje tak držanie tela.

Príjemná, účinná metóda je vhodná pre deti aj dospelých. Výhodná je jej jednoduchosť. Fyzioterapeut ju môže ľahko naučiť každého rodiča, a ten môže následne precvičovať túto metódu doma so svojím dieťaťom – každý deň niekoľko minút. Deti majú loptičkovanie veľmi radi a vnímajú ho ako hru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fyzioterapeut #dýchacie problémy #Kúpele Luhačovice #loptičkovanie