Herečka Kristína Svarinská pozýva Slovákov: Ak môžete, urobte túto ušľachtilú vec, veď sme všetci plus mínus rovnakí

V stredu 14. februára sa začína 29. ročník Valentínskej kvapky krvi, kampane Slovenského Červeného kríža zameranej na podporu bezpríspevkového darcovstva krvi. Sloganom kampane je tento rok „Buďme k sebe láskaví, veď sme +/- rovnakí“.

14.02.2024 12:00
Svarinska Foto:
Kristína Svarinská podporuje Valentínsku kvapku krvi.
debata

Valentínska kvapka krvi potrvá do 13. marca. „Hoci tohtoročný slogan v sebe nesie odkaz na Rh faktor krvných skupín, chceme ním predovšetkým prispieť k zmierneniu negatívnych nálad v spoločnosti. Všetkým nám v žilách koluje rovnaká krv a pri záchrane života prostredníctvom jej darovania sú akékoľvek názorové či etnické rozdiely bezpredmetné,“ uviedla Zuzana Vongrejová zo Slovenského Červeného kríža.

Aj preto ako hlavnú tvár kampane oslovili herečku Kristínu Svarinskú, ktorej je téma inklúzie veľmi blízka. Ako herečka uviedla, je pre ňu česť byť tvárou Valentínskej kvapky krvi, pretože so sebou nesie silný odkaz solidarity, spolupatričnosti a bezpodmienečnej pomoci bez akýchkoľvek predsudkov.

krvinky, červené krvinky, krv, Čítajte viac Máte aj vy najčastejšiu krvnú skupinu na Slovensku? Alebo ste výnimočný a v žilách vám koluje to, čo málokomu?

„Darcovstvo krvi symbolizuje nezištnú pomoc nielen blízkym, ale komukoľvek, kto to potrebuje. O to viac sa stotožňujem s myšlienkou tohtoročnej kampane, ktorá vyzýva k láskavosti. Žijeme v jednom spoločenstve a viac ako kedykoľvek predtým je potrebné si pripomínať, že všetci bez rozdielu máme právo na plnohodnotný život,“ povedala Svarinská.

Darcom krvi sa môže stať každý, kto má 18 až 60 rokov, minimálne 50 kilogramov a spĺňa základné zdravotné požiadavky. Muži môžu krv darovať každé tri a ženy každé štyri mesiace. Všetky aktuálne usmernenia k darovaniu krvi sa nachádzajú na webovej stránke www.ntssr.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kristína Svarinská #darovanie krvi