Cukrovka môže fatálne poškodiť srdce aj obličky. Ako sa tomu vyhnete?

Dlhodobo zvýšená hladina cukru v krvi pri ochorení diabetes mellitus vedie k rôznym poškodeniam tkanív a orgánov. Preto pri cukrovke často vznikajú pridružené zdravotné komplikácie, spomedzi ktorých sú najvážnejšie kardiovaskulárne (srdce, cievy) a nefrologické (obličky).

11.01.2024 10:00
žena, cukrovka, diabetes, inzulín Foto:
Cukrovka spôsobuje komplikácie v celom tele.
debata

Cukrovka postihuje stále viac ľudí. Podľa štatistík ňou trpí na svete desať percent ľudí – teda jeden z desiatich. Na Slovensku sa v roku 2022 v diabeto­logických ambulanciách liečilo viac ako 350 tisíc diabetikov a až 90 percent z nich trpelo ochorením diabetes mellitus 2. typu, teda získanou cukrovkou, na ktorej prevenciu a liečbu má podľa odborníkov veľký vplyv práve nezdravý životný štýl.

Cukrovka však nie je samostatným ochorením, ale často je príčinou chronickej choroby obličiek a srdcovocievnych komplikácií. Srdce a obličky sú životne dôležité orgány a neliečená alebo zle liečená cukrovka významne ohrozuje ich kondíciu a môžu viesť až k smrti.

Prečo prichádza k poškodeniu obličiek?

Obličky patria medzi prvé orgány, ktoré cukrovka poškodzuje. Vysoká hladina cukru v krvi diabetika postupne ničí obličkové bunky a ich funkčnosť, čo vedie k nedostatočnej filtrácii krvi. Následky sa neprejavia okamžite, ale postupne. Ak pacient neabsolvuje pravidelné kontroly, často si príznaky všimne až v neskoršom štádiu. Diabetici majú vysoké riziko zlyhania obličiek. Ak sa problém včas neodhalí a nelieči, môže dôjsť k úplnému zlyhaniu funkcie obličiek a jedinými možnosťami liečby sú dialýza alebo transplantácia.

Podľa údajov z októbra 2023 väčšina pacientov v nefrologických ambulanciách trpí najmä diabetickou nefropatiou – teda ochorením obličiek pri cukrovke. Potvrdzuje to aj hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre nefrológiu Martin Demeš: „Je to dominantná choroba u dospelých diabetikov, ktorá plní dialyzačné centrá. Celkom 34 až 40 percent dialyzovaných pacientov má poškodenie až zlyhanie obličiek z dôvodu nedobre manažovaného diabetu.“ Podľa vývojových trendov bude tento typ ochorenia v nefrologických ambulanciách narastať.

Čo hovoria fakty?

• Až 35 % všetkých dialyzovaných pacientov trpí diabetickou nefropatiou, teda komplikáciou cukrovky, ktorá spôsobuje chorobu obličiek.
• Asi každý tretí pacient s diabetes mellitus 2. typu má chronickú chorobu obličiek.
• Práve diabetes je najčastejší dôvod obličkového zlyhávania.

Ako zistiť prítomnosť chronickej choroby obličiek?

„Chronická choroba obličiek má progredujúci charakter – od začiatočného štádia až po terminálne štádium zlyhania obličiek. Na základe dvoch základných parametrov takzvanej glomerulárnej filtrácie (zisťuje, ako dobre obličky filtrujú krv) a albominúrie (vylučovanie bielkoviny do moču) vieme posúdiť, na akom riziku progresie ochorenia daný pacient je,“ uviedol hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre diabetológiu, poruchy látkovej premeny a výživy Zbyněk Schroner.

Najúčinnejším spôsobom, ako mať o funkcii obličiek čo najlepší prehľad, je analýza moču a krvi zameraná na príznaky poškodenia obličiek. Na to slúžia podľa predsedníčky Slovenskej internistickej spoločnosti Ivice Lazúrovej vyšetrenia UACR (pomer albumínu a kreatitínu v moči) a eGFR (odhadovaná rýchlosť glomerulárnej filtrácie).

Bielkoviny v moči sú dôležitým ukazovateľom poškodenia obličkového filtra. Lekár preto pri vyšetrení moču najprv orientačne, pomocou indikačného papierika zisťuje, či sú v moči bielkoviny. „Aj súčasťou preventívnej prehliadky u všeobecného lekára je test na prítomnosť bielkoviny v moči,“ pripomenul predseda Slovenskej nefrologickej spoločnosti Adrián Okša. „Ak sa táto bielkovina – albumín – nachádza v moči, znamená to poškodenú funkciu obličiek, čo môže poukazovať na chronickú chorobu obličiek,“ vysvetľuje.

Chronická choroba obličiek a diabetes majú niečo spoločné – obe na začiatku vôbec nebolia. „Pri chronickej chorobe obličiek u diabetika je problémom to, že v počiatočných štádiách nie sú žiadne príznaky a pacienti o svojom ochorení vôbec nevedia,“ upozornila predsedníčka výboru Slovenskej diabetologickej spoločnosti Viera Doničová. Aj keď sa pri vyšetrení objaví albominúria, teda bielkoviny v moči, pacient necíti vôbec nič. Albominúria sa pritom často ako prvá objaví vo vyšetreniach ešte pred poklesom glomerulárnej filtrácie.

K obličkám sa pridáva srdce

Poškodenie obličiek sa po čase prejaví aj v krvnom obehu. Poukazuje naň hladina kreatinínu a urey (močoviny). Ak sa zvýšia, znamená to, že obličky nedokážu dobre odvádzať odpadové látky z tela. Narušenie funkcie obličiek spôsobuje aj narušenie hladiny minerálov v krvi, s rizikom arytmií srdca. Ruka v ruke s poškodením obličiek ide aj anémia – málokrvnosť. Príčinou je narušená tvorba erytropoetínu, ktorý podporuje vznik červených krviniek.

Prezidentka Slovenskej kardiologickej spoločnosti Eva Gonçalvesová uviedla, že ľudia s cukrovkou a chronickou chorobou obličiek najčastejšie zomierajú práve na ochorenia srdca a ciev, ktoré najviac zhoršujú ich zdravotný stav: „Čím viac sú obličky diabetika poškodené, tým dramatickejšie narastá množstvo kardiovaskulárnych príhod a úmrtí na ne.“

Oba základné parametre prítomnosti chronickej choroby obličiek, teda zvýšená albominúria a znížená glomerulárna filtrácia, sú súčasne rizikovými faktormi pre kardiovaskulárne ochorenia. „Každý piaty pacient, ktorý má cukrovku aj chronickú obličkovú chorobu, do desiatich rokov zomrie. Je extrémne dôležité tieto ochorenia včas rozpoznať, kontrolovať a dôsledne liečiť, pretože tým predídeme kardiovaskulárnym príhodám a kardiovaskulárnym úmrtiam,“ vraví lekárka.

ovocie, zdravie Čítajte viac Hrozí vám cukrovka? Väčšina ľudí nevie, že ju má. Cukrovkárov pribúda najmä medzi štyridsiatnikmi a päťdesiatnikmi

Ako prebieha liečba

Včasná diagnostika problémov s obličkami u pacientov s diabetom je alfou a omegou účinnej liečby. Odhaliť prítomnosť príznakov chronickej choroby obličiek dokážu už preventívna prehliadka u všeobecného lekára. „Treba ju absolvovať raz za dva roky, diabetológ robí u diabetologických pacientov skríning poškodenia obličiek v prípade ich zachytenej patológie raz do roka,“ spresnil Zbyněk Schroner.

Chronické ochorenie obličiek sa nedá vyliečiť, ale pri správnom manažmente pacienta s diabetes mellitus vedia lekári jeho vývoj a progresiu spomaliť. „Máme k dispozícii lieky, ktoré liečia viac problémov naraz. Pôsobia priaznivo na zvládnutie cukrovky, spomaľujú aj progresiu obličkového ochorenia a vplývajú aj na predchádzanie kardiovaskulárnym komplikáciám,“ dodal Adrián Okša.

A čo môže urobiť pacient?

Pacient musí byť motivovaný, edukovaný a spolupracujúci. „Faktory, ktoré vie ovplyvniť ako prvé, sú metabolické – liečbou a správnym stravovaním, nepreháňaním konzumácie sacharidov, dodržiavaním pitného režimu. V opačnom prípade každá vysoká glykémia vedie k akútnym zmenám v metabolizme, k tvorbe voľných radikálov, teda k zvýšeniu poškodzovania obličiek,“ uviedla Viera Doničová.

Podľa nej je dôležité striktne dodržiavať zásady liečby a zvoliť zdravý životný štýl, v ktorom nechýba dostatok pohybu: „A pacient by sa mal edukovať, že aj keď poškodenie obličiek nebolí, ide o veľmi závažne ochorenie s vážnou prognózou. Aj to by malo výrazne pomôcť v tom, aby sa nám darilo tieto ochorenia v populácii znížiť.“

Základom udržiavania čo najlepšieho stavu obličiek je kontrolovanie vysokého tlaku krvi, užívanie liekov a dodržiavanie vhodnej diéty, častokrát so zníženým obsahom bielkovín a sodíka.
• dodržiavajte odporúčané dávkovanie liekov, neprekračujte dávky,
• pite dostatok tekutín, vyhnite sa dehydratácii,
• pri poškodení obličiek si dajte pozor na priveľké množstvo bielkovín v strave,
• dôsledne dbajte na liečbu cukrovky, vysokého tlaku a udržiavajte si zdravú telesnú hmotnosť.

Cukrovka a stav pečene
Video
Známy diabetológ Emil Martinka vo videu vysvetľuje, prečo majú diabetici často stukovatenú pečeň. A zhoršuje cukrovka stav pečene? / Zdroj: TV Pravda

Aké sú príznaky chronického ochorenia obličiek?

Ranné štádium chronického ochorenia obličiek nemusí byť sprevádzané žiadnymi príznakmi a pacienti sa obvykle necítia chorí. V neskorších štádiách a zvlášť v štádiu terminálneho zlyhania funkcií obličiek sa môžu predovšetkým kvôli vyššej koncentrácii odpadových látok v krvi vyskytnúť tieto príznaky:
• nevoľnosť nebo zvracanie
• únava
• bolesti hlavy
• znížená chuť do jedla a úbytok hmotnosti
• znížená psychická výkonnosť
• žltohnedé zafarbenie kože
• neobvyklé svrbenie
• problémy so spánkom
• ďalšími príznakmi môžu byť: opuchy končatín a vysoký krvný tlak, pretože obličky vylučujú menej vody, svalové zášklby a kŕče z dôvodu zmenšeného obsahu minerálov (elektrolytov) v krvi alebo anémia (nízky počet červených krviniek).

Odporúčané vyšetrenia

Pacientom s diabetom 2. typu sa odporúča raz ročne podstúpiť vyšetrenie obličiek pomocou krvných testov. Test eGFR (odhadovaná rýchlosť glomerulárnej filtrácie) meria, ako dobre obličky filtrujú odpadové látky z krvi. Laboratórny test UACR predstavuje včasnú metódu odhalenia potenciálnych známok poškodenia funkcie obličiek a nefrológovia ho považujú za zlatý štandard detekcie albumínu v moči.

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #srdce #diabetes mellitus #obličky #kardiovaskulárne occhorenia #cukrovka 2.typu