10 najlepších predsavzatí pre zdravie v roku 2024. Piaty bod má priam fantastické účinky na telesnú kondíciu

Zlepšite svoje fyzické aj psychické zdravie v novom roku pomocou jednoduchých krokov. Ktoré sú to?

02.01.2024 11:00
šport, športovanie, pohyb, beh Foto:
Pridajte do života viac pohybu.
debata

1. Budem sa viac hýbať

Ak ste sa doteraz nehýbali, hlavne nezačínajte zhurta, pretože pri dnešnej zaneprázdnenosti sa vám ambiciózny cieľ behať štyrikrát týždenne a chodiť pravidelne do posilňovne zrejme naplniť nepodarí a po prvom týždni športové aktivity odpískate. Na začiatok postačí nájsť si niekoľkokrát týždenne 20 minút na ľahké cvičenie doma a časovo náročnejší pohyb zaradiť do svojho programu najmä cez víkend a ďalšie voľné dni. Postupne sa šport stane pevnou súčasťou vášho života, ktorú budete mať chuť ďalej rozvíjať a nachádzať nové časové okná, počas ktorých sa pohybovým aktivitám budete môcť venovať.

2. Prestanem ponocovať

Spánok je najkvalitnejší pred polnocou, pokojne môžete zaspať už okolo desiatej hodiny večer. A doprajte si aspoň osem hodín odpočinku na lôžku, šesť hodín je málo. Dôležité tiež je skoncovať s pozeraním na mobil pred tým, než zaspíte. Modré svetlo, ktoré vydáva, spôsobuje, že sa potom nedarí zaspať. Rovnako dbajte na to, aby bola v miestnosti dostatočná tma, pretože aj tento aspekt prispieva ku kvalitnému spánku. Výsledkom bude nielen sviežosť po prebudení, ale aj celkovo lepšie fyzické zdravie.

3. Naučím sa relaxovať

Máte vo vašom živote aspoň trochu miesta na vedomú relaxáciu? Nemusí to byť nič zložitého, stačí si dva- či trikrát týždenne na 15 až 20 minút ľahnúť na zem, úplne sa uvoľniť, vedome dýchať a predstavovať si príjemné veci. Ďalšou obľúbenou relaxačnou technikou je vedomé uvoľňovanie a napínanie jednotlivých svalových skupín, rovnako v ľahu. A skúste sa naučiť aj metódu meditácie, ktorá vašu psychickú kondíciu posunie ešte o pár ďalších stupienkov vyššie.

4. Moja strava sa zlepší

Zlepšiť stravovanie má zmysel vždy. Princípy určite ovládate: menej mäsa, najmä červeného, menej tučného a sladkého, na minimum obmedziť bielu múku, nepreháňať to ani so syrmi, ktoré síce obsahujú veľa bielkovín, no mnohé z nich aj tuky a tiež zaťažujú pečeň. Naopak, v strave dbajte na dostatok ovocia a zeleniny, strukovín či obilnín. Dôležité tiež je stravovať sa striedmo. Obmedzte alebo sa úplne vzdajte kávy a alkoholu.

5. Začnem s otužovaním

Len máločo tak veľmi posilňuje ducha aj telo ako otužovanie. Neznamená to hneď sa vrhnúť do ľadových vôd miestnej rieky či jazera, táto predstava je predsa len pre mnohých príliš odstrašujúca. Začať treba jemne, najskôr striedať vlažnú a teplú vodu v sprche, potom postupne znižovať teplotu. Striedanie teplej a studenej má blahodarný vplyv na náladu, mozgové funkcie či srdcovo-cievny systém. Nehovoriac o posilnení imunity a znížení počtu infekcií dýchacích ciest. Otužujte sa i vzduchom, obliekajte sa menej a môžete vyskúšať aj pravidelný krátky pobyt vonku len v spodnom oblečení.

6. Budem menej na mobile

Ak sa aspoň čiastočne vzdáte nekonečného „pobytu“ na mobilnom telefóne, takmer zázračne sa vám psychicky uľaví a budete sa duševne cítiť lepšie. Internet je síce zdrojom informácií, ale aj zdrojom stresu, nespokojnosti a zlej nálady. Nemusíte na to ísť radikálne, drogy menom mobilný telefón sa vzdávajte postupne. Pozrite si, koľko času na ňom denne trávite a znížte ho o polovicu či viac. Doprajte si tiež dni, keď budete úplne abstinovať. Postupne zistíte, že sú na svet oveľa lepšie veci, ako neustále neuroticky kontrolovať telefón.

7. Naučím sa dýchať

Ako dýchate, tak žijete. Správny dychový vzorec má vplyv na telesnú aj psychickú kondíciu. Podporuje napríklad správnu činnosť tráviaceho či dýchacieho traktu. Nehovoriac o tom, že vedomé dýchanie do brucha a bránice tiež podporuje psychickú odolnosť, rovnováhu a pomáha zbavovať sa strachu a úzkosti. Väčšina ľudí dýcha povrchne a len v oblasti hrudníka, tréningom to však možno zmeniť.

8. Budem sa viac smiať

Ako sme už písali v tomto našom článku, smejte sa čo najviac, aj keď vám do smiechu veľmi nie je. Smiech totiž potláča bolesť, zvyšuje imunitu, posilňuje srdce a samozrejme zlepšuje náladu a vzťahy s ostatnými ľuďmi.

9. Budem chodiť na prevenciu

Preventívne prehliadky nie sú zbytočnosťou, ale dokážu odhaliť aj vážny zdravotný problém v čase, keď sa ešte neprejavuje, a zvýšiť tak vyhliadky na uzdravenie. Okrem praktického lekára a zubára majú ženy nárok na gynekologickú prehliadku a muži na vyšetrenie u urológa. Od istého veku nastupuje aj možnosť kolonoskopického či mamografického vyšetrenia. Podrobnosti o preventívnych prehliadkach nájdete na tomto odkaze.

10. Nájdem si čas na seba a blízkych

Nie je to jednoduché, ale je to nevyhnutné. Zorganizujte si svoje dni tak, aby ste mali aspoň trochu viac času na seba a na tých, ktorých máte najradšej. Venovať sa len pracovným, domácim či rodinným povinnostiam je umárajúce, strácate radosť zo života a stávate sa depresívnymi. Nedá sa nič robiť, voľný čas si treba vedieť nájsť aj na úkor toho, že byt nebude dokonale uprataný a každý večer nepristane na stole teplá večera. Prajeme vám čo najviac zdravia v novom roku 2024!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #novoročné predsavzatia #predsavzatia #zdravie a prevencia