Prvá pomoc pre mladých, ktorí sa sebapoškodzujú. Vďaka krabičke bezpečia si neublížia

Mladí ľudia, ktorí si ubližujú, nájdu v krabičke bezpečia predmety, ktoré im pomôžu v ťažkých chvíľach. Odvedú ich pozornosť iným smerom, privodia im menej škodlivé myšlienky a pomôžu im, aby si neubližovali. Krabičku môžu otvoriť a použiť vždy, keď im je zle. A predmety v nej pomáhajú aj ich najbližším, ako sú napríklad rodičia, aby im trocha lepšie porozumeli a vedeli im lepšie pomôcť.

08.04.2024 10:00
krabicka bezpecia
Krabička bezpečia.
debata

V roku 2023 odpovedali v organizácii IPčko, ktorá psychologicky pomáha najmä deťom a mladým ľuďom, na 12 386 kontaktov, ktoré sa týkali sebapoškodzovania. Najčastejšie pritom išlo o deti a mladých ľudí od 10 do 18 rokov.

„Sebapoškodzovanie môže mať rôzne formy a podoby. Ale cieľ je väčšinou podobný – cítiť fyzickú bolesť či prekričať bolesť psychickú. U mladých ľudí, ktorí často ešte nevedia, ako spracovať svoje emócie alebo sa vyrovnať s psychickou bolesťou, je to pomerne častý spôsob zvládania ťažkostí, ku ktorému sa utiekajú,“ vravia odborníci z IPčka.

Každý rok rastie počet mladých, ktorí sa na organizáciu kvôli sebapoškodzovaniu obracajú. Prvú Krabičku bezpečia poskladali v roku 2021. A odvtedy ich pripravili stovky.

Krabička bezpečia ponúka rôznorodý obsah. Foto: IPčko
krabicka bezpecia 2 Krabička bezpečia ponúka rôznorodý obsah.

O peniaze na výrobu krabičiek teraz prosí organizácia ľudí vo verejnej zbierke. „Výroba krabičiek nie je lacná ani jednoduchá. Vytvoriť, zabaliť a poslať jednu krabičku bezpečia nás stojí 70 eur. Doteraz sme ich produkciu zvládali, vždy sa nám podarilo nejako vyskladať financie či podporu od partnerov. Teraz sme ale sami v ťažkej situácii a odrazu nás zaplavili prosby o pomoc. Na sociálnych sieťach sa rozšírila informácia o našej krabičke bezpečia a v priebehu jedného týždňa nám zrazu pristálo 300 prosieb o krabičku. Obracajú sa na nás mladí, ktorí sa trápia a ubližujú si, ale aj ich rodičia, učitelia či školskí psychológovia. Museli sme preto nateraz pozastaviť prijímanie žiadostí o ďalšie krabičky a hľadáme spôsob, ako pokryť tie, ktoré už prišli," vysvetľuje IPčko.

kniha chut zit, valentina sedilekova Čítajte viac Môj život s anorexiou? Ani pri tej najnižšej hmotnosti som si nebola dosť dobrá

Čo všetko ukrýva krabička

Krabička bezpečia ponúka mnoho možností, ktoré sa ukrývajú vnútri aj vonku. Vrchnák krabičky je tvorený ako omaľovánka, ktorú je možné farebne dotvoriť podľa vlastných predstáv – za pomoci farbičiek, ktoré sa nachádzajú vnútri. Telo krabičky a voľné plochy ponúkajú priestor na popísanie, dokreslenie alebo na nalepenie nálepiek, ktoré vystihujú štýl majiteľa či majiteľky.

Vo vnútri krabičky sa skrývajú špeciálne predmety. Ide o pomoc štipľavú (gumičky, ktoré napomáhajú rozptýliť náročné myšlienky), farebnú (sada farbičiek, ktoré možno použiť na vymaľovanie omaľovánky, vrchnáku krabice, na kreslenie do denníka alebo kreslenie vlastných obrázkov na papier), zelenú (zelená tetovacia fixka, ktorú je možné vymeniť za nástroj, ktorým si mladý človek ubližuje) či pichľavú (na uvoľnenie napätia do Krabičky bezpečia pribalili antistresovú loptičku, ktorú je možné stláčať tak silno, ako je v danej chvíli potrebné).

Deti a mladí si tu ďalej nájdu pomoc technologickú (na USB kľúč si možno uložiť obľúbenú hudbu, film, fotografie, alebo čokoľvek, čo spríjemní deň alebo pomôže prekonať náročnú chvíľu), denníkovú (osobný denník, do ktorého je možné si zapisovať svoje pocity, sny, ciele, predstavy, kresliť, lepiť obrázky a fotografie), plyšovú (plyšový macko, ktorý je zatiaľ bez mena a čaká na neho od svojho majiteľa a majiteľky) či omaľovánkovú (rôzne typy omaľovániek a motívov, ktoré špeciálne pre Krabičku bezpečia vytvorili talentovaní psychológovia a psychologičky z IPčka).

Odborník na výživu: Čo je príčinou záchvatovitého prejedania sa? Ako si s ním poradiť?
Video
Zdroj: TV Pravda

Krabička ukrýva aj náramok Záleží na tebe, kartu zdravotníckej pomoci (všetky informácie o tom, ako postupovať pri ošetrení rán a podávaní prvej pomoci v rôznych situáciách) alebo vrecko prvej pomoci so zdravotníckymi potrebami na bezpečné ošetrenie rán. „Karta, čo mi môže pomôcť“ zasa obsahuje zoznam techník a aktivít, ktoré sú nápomocné a užitočné v náročnej chvíli.

Súčasťou krabičky je aj leporelo s informáciami o sebapoškodzovaní, o tom, čo je účinné a nápomocné pri jeho zvládaní a o možnostiach pomoci, ďalej pár užitočných rád od psychológov pre rodičov a semaforové karty.

Prostredníctvom týchto trch kariet môžu komunikovať deti so svojimi rodičmi aj bez slov. Niekedy je pre mladých ľudí naozaj ťažké slovami vyjadriť to, čo potrebujú a cítia, tak im to v IPčku chceli uľahčiť a nájsť pre obe strany rešpektujúcu spoločnú cestu a komunikačný kompromis.

Spoveď matky, ktorej dcéra si ubližuje: „Krabička neletela von oknom.“

Už pár dní sme vlastníci Krabičky bezpečia. Kúpila som ju pre svoju dcéru, ktorá si ubližuje niekoľko mesiacov. Vieme o tom, ale bolo to také „verejné tajomstvo“, vstupovali sme do tej témy opatrne alebo skôr neohrabane. Hádky, slzy, ticho a veľká bolesť na jednej aj druhej strane. Moja, že som ako matka úplne na nič a neviem sa priblížiť k vlastnému dieťaťu a na jej strane ďalšia bolesť – vnútorná aj vonkajšia. Neprajem to nikomu zažiť, ten pocit, keď je vaše dieťa blízko a strašne ďaleko.

Skúsili sme všetko a skúšame všetko, čo je dostupné a čo môže pomôcť a zlepšiť jej dni. Keď som Krabičku priniesla domov a dala jej ju do izby, čakala som, že poletí von oknom. Nestalo sa tak. Na moje prekvapenie je súčasťou jej izby. Macko dostal meno Happy. Snáď bude happy raz aj ona. Kartičky sa stávajú našou barličkou pri komunikácií.

Nevedieme žiadne veľké rozhovory, ale aspoň už viem, aký má deň a to je pre mňa výnimočné. Neľutujem, že som to riskla a kúpila ju. Chcem podporiť všetkých rodičov, ktorí majú doma dieťa, ktoré si ubližuje. Nevzdávajte to, risknite to ako ja a budete mať aspoň nádej, že to bude lepšie. Jedna zelená krabica (nemyslím to v zlom) jej konečne pomohla pochopiť, že ja jej chcem byť blízko a nesúdim ju.

Skúsenosť dievčaťa s krabičkou: „Už si netrhám vlasy.“

Neverila som, že môže byť ešte nejaká cesta k tomu, aby som si už neubližovala a netrhala si vlasy, ktoré sú na človeku tak vzácne. No našla sa tá cesta a krabička pomoci mi v tom veľmi pomohla, ukázala mi, že to môže ísť aj inak, síce nie hneď, ale postupne určite.

A dnes sú to už dva mesiace, čo si vôbec neubližujem. Vďaka vám mám vlásky znovu zdravé, také, aké som ich mala od prírody. Celých osem rokov som si ubližovala len trhaním vlasov, bola som už na dne, otrasná a znechutená sama sebou. Hm, stále je ťažké uveriť, že som to hlavne vďaka vám dokázala a pre mňa už nemožný sen sa stal skutočnosťou.

debata chyba
Viac na túto tému: #sebapoškodzovanie #ubližovanie si