Grafické vyšetrenia ukážu degeneratívne zmeny chrbtice

Grafické vyšetrenia dokážu bližšie ukázať postavenie chrbta aj degeneratívne zmeny.

01.04.2024 15:00
žena, chrbtica, bolesť chrbta Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Vyšetrenie Diers Formetic 4D pomáha lekárom a fyzioterapeutom pri diagnostike zlého držania tela a dokonca už aj začínajúcej skoliózy,“ vysvetľuje rádiologická technička Katarína Chudobová z Orthospine clinic. Výhodou je, že toto vyšetrenie je bez žiarenia, preto je vhodné na monitorovanie pokroku liečby a sledovanie zmien počas rôznych terapeutických postupov. Dokonca je vhodné aj ako prevencia pre deti od 6 rokov. To je vek, keď deti začínajú chodiť do školy, na krúžky a nosia na chrbtoch ťažké školské tašky.

„Pri komplikovanejších stavoch, ako sú zlomeniny, výrastky a iné patologické zmeny, je potrebné CT vyšetrenie kvôli presnejšej diagnostike.“ O tom, či je toto vyšetrenie potrebné, však už rozhoduje lekár, pretože CT funguje na princípe žiarenia. „Naše CT sa vyznačuje vysokým rozlíšením obrazu, rýchlym skenovaním a pokročilými funkciami, ako sú napríklad získanie 3D rekonštrukcie či nízke dávky žiarenia. Veľkou výhodou je, že dokážeme znížiť CT stôl viac, ako je štandard, čo uľahčuje pacientom, aby si ľahli v správnej polohe. A mysleli sme aj na detských pacientov, ktorým prehrávame relaxačné videá počas celého CT vyšetrenia, aby sme im to spríjemnili.“

Väčšina problémov s chrbticou sa dá liečiť bez operácie. Lieky proti bolesti a na uvoľnenie stiahnutých svalov či antireumatiká dokážu potlačiť symptómy. „Možné sú však aj zákroky, napríklad obstreky, pod grafickou kontrolou CT, keď sa určitú látku lekár snaží dostať priamo do miesta s najväčším problémom,“ vysvetľuje Katarína Chudobová.

Bolesť chrbta v číslach

Koho bolí chrbát?

raz v živote takmer 90 % ľudí

od 18 do 24 rokov 23 % ľudí

od 50 do 64 rokov 50 % ľudí

Príčina bolestí chrbta

75 % prípadov bez známej príčiny

15 % prípadov má spojenie so špecifickou príčinou

Bolesti chrbta

Jeden z najčastejších dôvodov na kúpeľnú liečbu

V TOP10 najčastejších príčin hospitalizácií vo veku 35 až 54 rokov

Zdroj: MZ SR, NCZI

Zdravie Pamäť Čítajte viac Zhoršuje sa vám pamäť? V týchto prípadoch si môžete oddýchnuť, demencia to nie je

3 najčastejšie bolesti chrbta

Bolesti chrbta sú jedným z najčastejších problémov, ktoré riešia všeobecní lekári. Bývajú dôsledkom degeneratívnych zmien na chrbtici, ktoré má väčšina populácie už v produktívnom veku. Nekomplikované akútne bolesti relatívne rýchlo, do dvoch až štyroch týždňov, odznejú. Často sa však opakujú. Aj vás už potrápila:

1. akútna krčná blokáda

Väčšinou vzniká pri náhlom pohybe do strany, pri nútenom držaní hlavy v jednej polohe, pri „ofúknutí“ alebo nevhodnej polohe pri spaní. Typické pre ňu je, že nedokážete pohnúť krkom ani na jednu stranu.

2. bolesť medzi lopatkami

Hrudné blokády vznikajú v miestach, kde prechádza krčná chrbtica do hrudnej a nižšie pri prechode do bedrového úseku. Príčinou býva zlé držanie tela pri práci, preťaženie, zlá poloha pri spaní alebo prudký pohyb do strany.

3. akútne lumbago

Typické „seknutie v krížoch“ vzniká zvyčajne pri zdvíhaní ťažkého bremena z predklonu. Je to vlastne obranná reflexná kontrakcia svalov chrbta, ktorou nám telo signalizuje, aby sme prestali robiť, čo robíme. „Kríže“ patria k často zaťažovanej oblasti a citlivo reagujú na teplotné zmeny.

Dôležitý je vstupný rozhovor

Rozhovor medzi pacientom a lekárom je kľúčový, preto svoje problémy a bolesť nezľahčujte, ale ani príliš nezveličujte.

Opíšte, ako problémy vznikli. Bolo to pri zdvíhaní bremena, po nadmernej fyzickej námahe alebo pádom? Aká je bolesť? Tupá, ostrá, trvalá alebo vás to bolí len v noci?

Určite, kde vás to bolí a kam bolesť vystreľuje, napríklad v závislosť bolesti od polohy tela. Možno pociťujete v nejakej polohe úľavu.

Jednoduchá liečba

  • Vynechať pohyby, ktoré bolesť vyvolali alebo pri ktorých pociťujeme bolesť
  • Niekedy je vhodný aj pokoj na lôžku prípadne krčný golier, treba sa však čo najskôr zapojiť do bežných denných aktivít
  • Lekár vám predpíše lieky proti bolesti, môžu vám pomôcť aj lokálne obstreky
  • Dôležitá je prevencia – redukcia hmotnosti, vhodný pohybový režim, kompenzačné cvičenia, úprava pracovného miesta a starostlivosť o zdravý spánok
chrbát, chrbtica, bolesť chrbta Čítajte viac Na operáciu chrbtice dnes chodia už tridsiatnici

Málo pohybu

Začiatkom sedemdesiatych rokov minulého storočia bolo prvý raz opísané ochorenie z hypokinezie – inak povedané z nedostatku pohybu. Už vtedy bolo jasné, že ak by sme sa nehýbali, naše telo by ochorelo. V súčasnosti sa však nedostatok pohybu stáva sprievodným javom nášho spôsobu života. Sedavý život spolu so psychickou záťažou je v protiklade k tomu, na čo je naše telo určené, a tento rozpor často vedie k zdravotným problémom:

  • rednutiu kostí, čo môže viesť vo vyššom veku k zlomeninám
  • oslabeniu svalov, čo vedie k bolestiam chrbta, krku, hlavy
  • skráteniu svalov, ktoré spôsobuje menšiu pohyblivosť kĺbov
  • oslabeniu medzistavcových platničiek, ktoré stoja za bolesťami chrbta

Ako najčastejší dôvod, prečo nešportujeme, zvyčajne uvádzame únavu po práci alebo povinnosti v rodine. Nie je jednoduché skĺbiť pracovný a rodinný život, ale pohybovou aktivitou nie je len hodinové cvičenie. Počíta sa, aj keď vyjdete po schodoch, vyvediete psa alebo prídete do práce na bicykli. Vyberte si pohybovú aktivitu tak, aby

ste ju mohli robiť dlhodobo

  • bola ľahko dostupná
  • bavila vás
  • s ktorou máte už skúsenosť

Máte sedavé zamestnanie?

  • Aspoň raz za hodinu vstaňte a prejdite sa. Povystierajte si aj chrbát a doprajte si 5-minútovú prestávku.
  • Väčšiu záťaž kompenzujte správnym cvičením s fyzioterapeutom alebo kondičným trénerom.
  • Najdôležitejšie je pracovať na jadre a brušnom svalstve.
  • Cvičenie sa musí stať súčasťou životného štýlu, je celoživotné. A musí byť pravidelné.

Psychika ovplyvňuje chrbát

Bolesť je akýmsi varovaním, ktorým nám telo dáva najavo, že nie je niečo v poriadku. Odhaduje sa, že až 40 percent bolestí chrbta by mohlo byť psychosomatického pôvodu.

Psychické napätie sa najčastejšie odráža v oblasti ramien, hornej hrudnej a krčnej chrbtice. Najmä v napätí svalov v oblasti skĺbenia prvých dvoch krčných stavcov s lebkou, čo môže súvisieť s bolesťami hlavy. Táto časť chrbtice trápi najčastejšie ženy. Vyplýva to aj z ich stavby tela. Ženy majú útlejšie ramená a slabšiu hornú polovicu tela. Svaly žien tvoria 30–35 percent celkovej hmotnosti tela, sú menej pevné, ženy majú aj slabšie väzy a voľnejšie kĺby. U mužov tvoria svaly 40–45 percent hmotnosti tela. Výkon žien je preto asi o štvrtinu menší. Ak ide o silu, dosahujú 50–70 percent mužských hodnôt, ak o vytrvalosť a rýchlosť, 60–85 percent. V čom sú lepšie ako muži, je obratnosť.

  • Bolesť v oblasti šije či hornej hrudnej a krčnej chrbtice sa často spája s úzkosťou.
  • Bolesť v oblasti bedier a krížov môže dokonca vyvolať aj depresia. V strese sa zasa menia naše rovnovážne schopnosti, čo sa môže prejaviť aj bolesťou nôh.
žena,spánok,odpočinok,relax,sen Čítajte viac Je zdravšie spať na ľavom či pravom boku? Ktorý by mali uprednostniť kardiaci, astmatici či ľudia s refluxom

Zaujímavosti o platničkách

  • Medzi stavcami máme medzistavcové platničky, spolu ich je 23, fungujú ako také vankúšiky, ktoré majú tlmiť nárazy a otrasy chrbtice.
  • Nie sú v nej žiadne nervy, preto zdravú platničku vlastne necítime. Degenerovaná platnička stráca elasticitu a tvar, čo, naopak, pocítime – bolesťou, tŕpnutím končatín, stratou pohyblivosti. Ak problém neriešime, môže sa stať chronickým.
  • V platničke nie sú ani žiadne cievy, cez ktoré by sa k nej dostávala výživa a kyslík. Keď sa hýbeme, dochádza k miernemu stláčaniu a uvoľňovaní platničky – vtedy si podtlakom bunky nasávajú výživné látky priamo zo synoviálnej tekutiny. Ideálnym pohybom je chôdza.
  • A keďže ide o tekutinu, je jasné, že platničky si na správnu hydratáciu potrpia, preto by sme nemali podceňovať ani pitný režim.
  • Platničky potrebujú aj dobrú výživu – dostatok vápnika, vitamínu D pre zdravie kostí a vitamín C a minerálov na tvorbu kolagénu.

Jedlo ako liek

Pre silné kosti vápnik a vitamín D

Dostatočný príjem vápnika z mliečnych výrobkov je účinnou prevenciou osteoporózy. Vápnik však nájdete aj v zelenej zelenine alebo v maku. Pre silné kosti je nevyhnutný aj vitamín D. Len v malom množstve ho môžeme získať zo stravy – z tučných rýb alebo zo žĺtkov, čo však počas mesiacov, keď je málo slnka, nestačí, preto by sme si ho mali dopĺňať vo forme výživových doplnkov.

Pri bolestiach chrbta vitamíny skupiny B

Vitamíny B1, B6 a B12 vyživujú poškodené nervy a pôsobia protizápalovo. Znižujú spotrebu liekov proti bolesti, pretože zvyšujú ich účinok. Béčka sa nachádzajú v droždí, mäse, ale i v cereáliách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrbtica #držanie tela #bolesť chrbta #bolesť chrbtice