Ako dlho nechávate v mrazničke surové mäso či hotové jedlá? V niektorých prípadoch možno aj vyše roka a to je už naozaj dlhá doba. Väčšina potravín a jedál by mala v mrazničke vydržať najviac niekoľko mesiacov.
Aby potraviny v mrazničke dlho zostali v dobrom stave, je potrebné uchovávať ich správnym spôsobom. To predovšetkým znamená zabrániť prieniku vzduchu k potrave, pretože by mohlo prísť k takzvanému popáleniu mrazom.
Aby ste tomu predišli, je dôležité potraviny riadne zabaliť do vzduchotesných obalov alebo nádob, prípadne použiť špeciálne vakuové obaly alebo plastové obaly s uzáverom. Popálenie mrazom zhoršuje kvalitu, chuť i konzistenciu potravín a v konečnom dôsledku ich tak kazí.
Prístup kyslíka tiež môže spôsobiť takzvanú oxidáciu, dôsledkom ktorej uložené potraviny či jedlá rovnako strácajú svoju chuť a vzhľad.
Okrem správneho mrazenia je dôležité aj správne rozmrazovanie. Je dôležité poznamenať, že zmrazenie veľa baktérií nezničí, ale ich len zakonzervuje alebo spomalí ich rast. Keď začnete potravinu rozmrazovať, môžu sa znovu začať množiť. Rozmrazujte preto ideálne v chladničke a nie na kuchynskej linke.
Čítajte viac d-Test sa pozrel na mix mrazenej zeleniny s mrkvou, hráškom a kukuricou. Kde zabodovali Slováci?Ako dlho môžu zostať v mrazničke?
Prečítajte si, akú dlhú dobu by mali zostať v mrazničke jednotlivé jedlá a potraviny. Vychádzali sme z údajov stránky www.safefood.net, ktorá čitateľov informuje o bezpečnom používaní potravín.
surové mäso: 4 až 12 mesiacov
tepelne upravené mäso: 2 až 3 mesiace
mleté mäso: 3 až 4 mesiace
klobásy, slanina, tvrdé salámy: 1 až 2 mesiace
varená či surová ryba: 2 – 4 mesiace
surová hydina: 9 až 12 mesiacov
tepelne upravená hydina: 4 mesiace
hotové jedlá ako lasagne či pizza: 3 – 4 mesiace
čerstvá či varená ryba: 2 až 4 mesiace
polievky, omáčky, dusené jedlá: 2 – 3 mesiace
mlieko: do jedného mesiaca
maslo: do troch mesiacov
zelenina: do 12 mesiacov
ovocie: do 6 mesiacov
chlieb: do 3 mesiacov
strúhaný syr: 4 mesiace
Čo do mrazničky nepatrí?
Kvôli strate chuťových vlastností a tiež zmenám v konzistencii do mrazničky nepatria niektoré jedlá a potraviny. Mrazu by sa mali vyhnúť tieto jedlá: pečené či varené zemiaky, strukoviny, zeleninové polievky, omáčky s obsahom smotany, vajíčka, torty a zákusky hlavne s krémovou náplň či ovocné a zeleninové šťavy.
Z čerstvých potravín sú to citrusové plody, šalátové či špenátové listy, vajíčka, morské plody, surové mäso v marináde, majonéza, mäkké syry, strúhaný syr, huby či šunka.
Nevhodné na zmrazenie sú aj čerstvé ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody ako napríklad melóny, uhorky či paradajky, pretože po zmrazení môžu stratiť svoju chuť i textúru. Mráz neprospieva ani krehkým bylinkám ako bazalka či petržlenová vňať.