Ako dlho môžu v mrazničke zostať mäso, zelenina či hotové jedlá? Oveľa kratšie, ako si myslíme

Mrazničky síce uchovajú na dlhšiu dobu potraviny, avšak ani teploty pod nulou nezabránia postupnej strate kvality, chute, vône či konzistencie. Nenechávajte ich preto v mrazničke dlhé mesiace či dokonca roky. Zabráňte tiež prísunu vzduchu k potravinám, tým ich udržíte dlhšie v dobrom stave.

06.03.2024 06:00
mrazena zelenina, zelenina, hrášok, mrkva,... Foto:
Mrkva, hrášok a kukurica sú obľúbenou trojkombináciou mrazenej zeleniny.
debata

Ako dlho nechávate v mrazničke surové mäso či hotové jedlá? V niektorých prípadoch možno aj vyše roka a to je už naozaj dlhá doba. Väčšina potravín a jedál by mala v mrazničke vydržať najviac niekoľko mesiacov.

Aby potraviny v mrazničke dlho zostali v dobrom stave, je potrebné uchovávať ich správnym spôsobom. To predovšetkým znamená zabrániť prieniku vzduchu k potrave, pretože by mohlo prísť k takzvanému popáleniu mrazom.

Aby ste tomu predišli, je dôležité potraviny riadne zabaliť do vzduchotesných obalov alebo nádob, prípadne použiť špeciálne vakuové obaly alebo plastové obaly s uzáverom. Popálenie mrazom zhoršuje kvalitu, chuť i konzistenciu potravín a v konečnom dôsledku ich tak kazí.

Prístup kyslíka tiež môže spôsobiť takzvanú oxidáciu, dôsledkom ktorej uložené potraviny či jedlá rovnako strácajú svoju chuť a vzhľad.

Okrem správneho mrazenia je dôležité aj správne rozmrazovanie. Je dôležité poznamenať, že zmrazenie veľa baktérií nezničí, ale ich len zakonzervuje alebo spomalí ich rast. Keď začnete potravinu rozmrazovať, môžu sa znovu začať množiť. Rozmrazujte preto ideálne v chladničke a nie na kuchynskej linke.

mrazena zelenina, zelenina, zdravá výživa, mrkva, hrášok, kukurica Čítajte viac d-Test sa pozrel na mix mrazenej zeleniny s mrkvou, hráškom a kukuricou. Kde zabodovali Slováci?

Ako dlho môžu zostať v mrazničke?

Prečítajte si, akú dlhú dobu by mali zostať v mrazničke jednotlivé jedlá a potraviny. Vychádzali sme z údajov stránky www.safefood.net, ktorá čitateľov informuje o bezpečnom používaní potravín.

surové mäso: 4 až 12 mesiacov

tepelne upravené mäso: 2 až 3 mesiace

mleté mäso: 3 až 4 mesiace

klobásy, slanina, tvrdé salámy: 1 až 2 mesiace

varená či surová ryba: 2 – 4 mesiace

surová hydina: 9 až 12 mesiacov

tepelne upravená hydina: 4 mesiace

hotové jedlá ako lasagne či pizza: 3 – 4 mesiace

čerstvá či varená ryba: 2 až 4 mesiace

polievky, omáčky, dusené jedlá: 2 – 3 mesiace

mlieko: do jedného mesiaca

maslo: do troch mesiacov

zelenina: do 12 mesiacov

ovocie: do 6 mesiacov

chlieb: do 3 mesiacov

strúhaný syr: 4 mesiace

Čo do mrazničky nepatrí?

Kvôli strate chuťových vlastností a tiež zmenám v konzistencii do mrazničky nepatria niektoré jedlá a potraviny. Mrazu by sa mali vyhnúť tieto jedlá: pečené či varené zemiaky, strukoviny, zeleninové polievky, omáčky s obsahom smotany, vajíčka, torty a zákusky hlavne s krémovou náplň či ovocné a zeleninové šťavy.

Z čerstvých potravín sú to citrusové plody, šalátové či špenátové listy, vajíčka, morské plody, surové mäso v marináde, majonéza, mäkké syry, strúhaný syr, huby či šunka.

Nevhodné na zmrazenie sú aj čerstvé ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody ako napríklad melóny, uhorky či paradajky, pretože po zmrazení môžu stratiť svoju chuť i textúru. Mráz neprospieva ani krehkým bylinkám ako bazalka či petržlenová vňať.

debata chyba
Viac na túto tému: #mraznička #mrazené mäso #mrazené potraviny #mrazená zelenina