Máte pocit trvalej únavy?

Počet ľudí trpiacich nepretržitou únavou stále rastie. Môže to byť dôsledok nevhodnej životosprávy, ale môže ísť aj o syndróm chronickej únavy. K známym faktorom vzniku chorobnej únavy sa radí stres.

07.10.2008 06:20
Smutná žena. Foto:
Chronickou únavou trpia najčastejšie ženy vo veku od 20 do 45 rokov.
debata

Normálna, zdravá únava, ktorá nastáva po psychickom alebo fyzickom výkone a prostredníctvom ktorej dáva organizmus najavo, že sa potrebuje zregenerovať, sa vytratí (ak je odpočinok primeraný) v priebehu niekoľkých hodín. Pokiaľ únava pretrváva (dni, týždne, mesiace), môže byť na príčine zlá životospráva (napätie, stres, nuda, nesprávna výživa…) alebo diagnostikované choroby. Ďalšou alternatívou je jedna z chorôb modernej doby – syndróm chronickej únavy (Chronic Fatigue Syndrome – CFS).

K najčastejším prehreškom životosprávy, ktoré vedú k únave, nepohode a strate celkovej kondície, patrí:

Nedostatok tekutín. Väčšina ľudí sa napije až pri pocite smädu, čiže pri určitej miere dehydratácie, čo vyvoláva pocit únavy.

Zlá výživa. Príčinou únavy býva často prejedanie sa, ktoré zaťažuje celý organizmus a komplikuje príjem kyslíka. Problémom sú, samozrejme, aj diéty a nedostatok výživných látok. A jedno upozornenie pre milovníkov kávy: aj pravidelná konzumácia kávy môže viesť k pocitu trvalej únavy.

Nepríjemné prostredie. Nedostatočne vetrané, hlučné, nepohodlné a neestetické priestory prispievajú k únave významnou mierou. Je dokázané, že tmavé interiéry väčšinu ľudí priam dusia a neudržiavané prostredie doslova oberá o energiu a podnecuje depresívne nálady. Dobrou alternatívou však nie sú ani ultramoderné priestory s množstvom ligotavého skla a kovu, ktorých odlesky neustále „dorážajú“ na zmysly človeka a vyvolávajú pocit vyčerpanosti.

Nedostatok fyzickej aktivity. Nedostatok pohybu komplikuje krvný obeh a vylučovanie odpadových látok z organizmu, čo vedie k „neidentifiko­vateľnej“ úna­ve.

Lieky. Časté a svojvôľné užívanie liekov môže vyvolávať pocit veľmi silnej únavy. To je jeden z dôvodov, prečo lekári tak neradi užívajú lieky – majú príliš často pred očami, čo takýto „jedálny lístok“ dokáže.

Televízia. Vnímať televíziu, ktorá má byť zdrojom informácií, ako spôsob relaxácie, patrí k „veľkým omylom ľudstva“. Televízia je priam „vysávačom energie“. Keď ľudia s trvalými príznakmi únavy dostali striktný zákaz „televíznej kultúry“, do troch týždňov sa viditeľne zregenerovali.

Stereotyp a nuda. Fádny denný program, množstvo povinností, nedostatok voľného času a koníčkov, uponáhľanosť a neustále plytvanie energiou vedú k pocitu prázdnoty, „vyhorenia“ a nepretržitej únave; a tá sa podľa odborníkov „šíri ako mor“…

Ak sa po dôslednej úprave životosprávy pocit trvalej únavy nevytráca, môže ísť o syndróm chronickej únavy, ktorý patrí k tzv. chorobám 20. storočia. Táto skupina chorôb zahŕňa ešte syndróm citlivosti na chemické látky (predovšetkým látky znečisťujúce životné prostredie); syndróm chorých budov (t. j. reakcie organizmu na suchý, prekúrený vzduch, klimatizáciu, plesne…) a fibromyalgiu (bolesti a stuhnutosť svalov, bolesti hlavy, bolesti v hrudníku, poruchy spánku).

Syndróm chronickej únavy sa diagnostikuje a lieči pomerne ťažko: niekedy je viac-menej znesiteľný a niektorí pacienti sa úplne vyliečia, niekedy sa u pacientov strieda obdobie relatívneho zdravia s obdobím choroby, a inokedy zasa dochádza k postupnému zhoršovaniu stavu, až k trvalej invalidite.

Chorobná únava postihuje všetky sociálne a vekové skupiny vrátane detí. Väčšinu diagnostikovaných prípadov však tvoria ženy vo veku 20 – 45 rokov. Príčina vzniku tohto ochorenia je zatiaľ neznáma, ale uvažuje sa o poruche imunity a infekčnom pôvode (herpetických vírusoch, ktoré však môžu byť aj následkom ochorenia). Známym faktorom je stres, ktorý oslabuje imunitný systém a zvyšuje náchylnosť k rôznym chorobám – emocionálny a fyzický stres veľmi často predchádza alebo stojí priamo na začiatku chorobnej únavy.

Najčastejšie príznaky syndrómu chronickej únavy (CFS):
– permanentná únava, ktorá trvá viac ako šesť mesiacov
– zvyšujúca sa telesná teplota po fyzickej alebo psychickej záťaži
– svalové bolesti
– dlhodobé bolesti v krku, zväčšenie a citlivosť uzlín
– bolesti hlavy, predovšetkým v oblasti čela
– opuchy a bolesti kĺbov
– svetloplachosť a poruchy videnia, nesústredenosť, depresie, poruchy spánku
– oslabená schopnosť zapamätávania
– napätie, nepokoj, podráždenosť, úz­kosť

debata chyba