Ako reagovať na stres

Príčiny napätia a stresu zvyčajne ovplyvniť nemožno, ale správnymi reakciami je možné dostať stres pod kontrolu.

08.06.2009 00:46
žena - stres - depresia
Ilustračné foto
debata

Je známe, že stres je významný faktor, ktorý prispieva k vzniku srdcových chorôb, niektorých druhov rakoviny, ako aj zhoršovaniu symptómov autoimunitných porúch, napríklad sklerózy multiplex alebo lupusu. Dostať príčiny stresu pod kontrolu však býva veľmi ťažké alebo prakticky nemožné; ale ovplyvniť samotný stres je vecou vlastného rozhodnutia a schopností.

Ako teda ovládnuť zvyšujúce sa vnútorné napätie a nadmernú psychickú záťaž? Teória overená praxou odporúča štyri nasledovné spôsoby:

1. Čo najpresnejšie určiť príčiny stresu a priznať si aj ťažko akceptovateľné veci. Podľa odborníkov je toto poznanie prvým krokom k vnútornému oslobodeniu.

2. Začať sa hýbať – akýmkoľvek spôsobom rozhýbať telo a podporiť uvoľňovanie látok, ktoré pomáhajú lepšie sa cítiť a jasnejšie myslieť. (Neznamená to vysiľujúci pobyt v posilňovni ani úmorný vytrvalostný beh, stačí 15 minút celkom jednoduchých, na všetky časti tela zameraných cvikov.)

3. Každý deň venovať na tichom a príjemnom mieste aspoň 5 minút meditácii. 

4. Naučiť sa hovoriť „nie“. Začať treba pri malých veciach a postupovať k veciam významnejším až zásadným, ktoré rušivým spôsobom vstupujú do osobného života.

Tip: Mimoriadna profesorka biobehaviorálneho zdravia na univerzite Penn State Sheila West odporúča pri stresovej záťaži skonzumovať každý deň za hrsť pistáciových orieškov, ktoré „pravdepodobne vzhľadom na vysoký obsah rastlinných sterolov, vlákniny, antioxidantov, zdraviu prospešných tukov a ďalších výživných látok pomáhajú telu udržiavať nad stresom kontrolu“.

debata chyba