Násilníci väčšinou nemyslia na dôsledky svojich činov

Násilníci väčšinou nemyslia na dôsledky svojich činov. Niekedy je im ľahostajný osud iných ľudí aj osud vlastný.

30.11.2010 14:30
päsť, útok, bitka, násilie, atak, prepad,... Foto:
Je bežné, že sa ľudia mstia svojmu okoliu a týrajú ho za svoje skutočné či domnelé utrpenia, frustrácie, nedostatok priazne.
debata

Tvrdí to psychiater Ivan David v reakcii na prípad zo susedného Česka, keď počas uplynulého víkendu v Ostrave pobodali tri deti. Za prípadom má stáť šestnásťročný mladík, ktorého už polícia obvinila z pokusu o vraždu.

„Je bežné, že sa ľudia mstia svojmu okoliu a týrajú ho za svoje skutočné či domnelé utrpenia, frustrácie, nedostatok priazne, uznania a podobne. Ten mechanizmus je bežný, ale málokedy naberá takéto drastické formy,“ uviedol David. „To, že je niekomu ľahostajný jeho vlastný osud, je pre normálneho človeka nezrozumiteľné, ale vyskytuje sa to často u týchto ľudí. Radu z nich je celkom jedno, či budú potrestaní väzením alebo dokonca popravení,“ dodal.

„Väčšinou za to môže zanedbané sociálne prostredie, genetika až takú rolu nehrá,“ myslí si Pavel Bártík, riaditeľ Výchovného ústavu v děčínskej časti Boletice, ktorého súčasťou je špecializované zariadenie pre zvlášť nebezpečných násilníkov. Prevýchova je vraj možná, štatistiky úspešnosti sa ale nevedú. Pri prevýchove učia špeciálni pedagógovia, psychológovia a vychovávatelia dieťa riešiť problémy štandardnou cestou, niesť zodpovednosť za svoje činy a pripravujú ho na prechod do bežného života.

Jeden z mladíkov, s najväčšou pravdepodobnosťou obvinený, v posledných niekoľkých dňoch vložil na hudobný server štyri videá hovoriace o rozchode s priateľkou, jedno z nich dopĺňa fotografia mladého muža s nožom v ruke.

Niekedy sama osoba, ktorá čin spácha, nie je schopná bližších uspokojivých vzťahov. Niektorí ľudia riešia svoje deprivácie tým, že útočia na iných ľudí. S takými ľuďmi je spolužitie veľmi náročné, takže ak mal partnerku, nie je prekvapením, že vzťah zlyhal, uviedol psychiater.

Agresori podľa psychiatra často ospravedlňujú svoje konanie a skrývajú ho za bohumilé vysvetlenia. Tvrdia napríklad, že svet zbavujú zla a preto majú právo zabíjať, hovorí psychiater.

Sú známe aj prípady, keď frustrovaný človek strieľal na diaľku na milencov na lavičke alebo keď ľudia, ktorí mali ťažký život, zabíjali deti, pretože mali pocit, že ich v živote aj tak nič dobré nečaká, tvrdí David.

Uviedol tiež, že podľa neho môže v Česku pribúdať prípadov takzvaných šialených strelcov, ktorí útočia bez zjavnej príčiny. Súvisí to podľa neho so západnou kultúrou, ktorá tlačí človeka k úspechu, egoizmu a uznáva len toho, kto v niečom vynikne. K týmto činom môže prispievať aj fakt, že sú medializované.

debata chyba