Alzheimerova choroba je nielen zdravotný, ale aj ekonomický problém

Alzheimerova choroba by mohla mať v nasledujúcich generáciách stále viac nepriaznivejší vplyv na svetovú ekonomiku, a preto sa na ňu treba pozerať ako na vážne finančné nebezpečenstvo, upozornili americkí odborníci, ktorých cituje agentúra AFP.

25.06.2011 12:40
staroba, starci, dôchodca, starý, senior,... Foto:
Svet bude čím ďalej tým horšie pripravený postarať sa o vysoký počet starých ľudí závislých na pomoci.
debata (2)

V súčasnosti na svete žije asi 24 až 37 miliónov ľudí s neliečiteľnou formou demencie a ich počet do roku 2050 podľa terajších prepočtov dosiahne 115 miliónov, povedali odborníci americkému kongresovému výboru pre zahraničné záležitosti.

Úmerne tomu, ako ženy rodia menej detí a populácia starne, bude svet čím ďalej tým horšie pripravený postarať sa o vysoký počet starých ľudí závislých na pomoci. Preto musí začať viac investovať do výskumu prevencie tejto choroby.

Miesta, ako je Európa, Rusko, USA či časti Ázie zaznamenávajú „pokles počtu obyvateľov, menej robotníkov a viac ľudí závislých na verejných zdravotníckych systémoch,“ povedal výboru George Vradenburg, zakladateľ skupiny USAgainstAlzhe­imer's. „To vytvára finančný tlak na zdravotné systémy po celom svete a vyvoláva riziko, že rozvinutý svet – predovšetkým ázijský okrajový pás a západná Európa – zaznamenajú pokles ekonomického rastu a prosperity v nasledujúcich rokoch,“ dodal.

Podľa údajov londýnskej spoločnosti Alzheimer's Disease International (ADI) boli v roku 2010 celosvetové náklady na túto chorobu 604 miliárd dolárov, teda takmer percento globálneho HDP.

„Keby Alzheimerova choroba bola krajinou, potom by na základe HDP mala 18. najväčšiu ekonomiku na svete,“ povedala šéfka ADI Daisy Acostaová, ktorá Alzheimerovu chorobu označila za „najvážnejšiu zdravotnú a spoločenskú krízu dvadsiateho prvého storočia“. „Už teraz je dopad tejto choroby masívny a v nasledujúcich rokoch sa bude ešte zväčšovať,“ dodala.

V porovnaní s ďalšími veľkými zdravotnými metlami, ako je rakovina alebo HIV/AIDS, je množstvo peňazí vynaložených na výskum prevencie Alzheimerovej choroby minimálne. „Investujeme šesť miliárd dolárov ročne na rakovinu, štyri miliardy ročne na srdcové choroby, dve miliardy dolárov ročne na AIDS,“ vyhlásil Bill Thies, hlavný vedecký predstaviteľ Alzheimerovej asociácie. „A sme asi na 450 miliónoch dolárov ročne, pokiaľ ide o Alzheimerovu chorobu.“

„Krajiny, ktoré prídu na to, ako podporovať svoju starnúcu populáciu, ako ju udržať zdravú a produktívnu, tie budú v 21. storočí víťazi,“ dodal Vradenburg. „Tie, ktoré to nedokážu, prehrajú,“ uviedol s tým, že je nevyhnutné, aby si svet uvedomil, že Alzheimerova choroba nie je len zdravotným problémom – ale aj finančným.

Alzheimerova choroba je neurodegeneratívne ochorenie mozgu vedúce k postupnej demencii. Zatiaľ je neliečiteľná, jej príčiny nie sú známe, ale mechanizmus, ktorý vedie k demencii, známy je. Na túto chorobu trpí podľa odhadov až 37 miliónov ľudí na svete. Postihne asi päť percent ľudí vo veku 65 rokov, u osemdesiatročných je to až tretina.

2 debata chyba