Arómaterapia pomáha aj onkologickým pacientom

Arómaterapia je odvetvie fytoterapie a jej pôvod je v starom Egypte. Podľa arómaterapie treba esenciu správne vybrať aj dávkovať.

29.06.2011 06:00
arómaterapia - oddych - masáž - relaxácia Foto:
arómaterapia - oddych - masáž - relaxácia
debata

A čo viac, každá jedna lieči či pozitívne pôsobí na niečo iné. Rovnako však telo ako aj dušu. Dnes sa už jednoznačne vie, že do arómalampy si nekvapkáme olej len vtedy, keď chceme navodiť pocit pohody.

Každopádne, to, že si kúpite knižku o arómaterapii a k nej „sadu“ éterických olejov, doma si zapálite čajovú sviečku a do arómalampy nakvapkáte určený počet kvapiek, ktoré následne nasávate, vám neublíži. Práve naopak. Odborníci sa zhodli na tom, že ide o alernatívnu prírodnú liečebnú metódu, pretože esencie pôsobia na čuch, čím vzbudzujú príjemné pocity. Ich sila je o to záhadnejšia, že vstupujú do rôznych metabolických procesov. V praxi to vyzerá tak, že sa vôňa dostane najskôr do nosa, odtiaľ putuje do krvného obehu a potom priamo k orgánom a centrálnej nervovej sústave. Ale pozor! Iba čistý olej má terapeutický účinok. Jeho lacné syntetické napodobeniny neublížia, no ani nepomôžu.

Arómaterapia nepatrí len do ročných období jeseň a zima, ale aj do chladných jarných dní, dokonca aj letných. S chladným a daždivým počasím sa spája viac najmä pre pochmúrne nálady, ktoré nás navštevujú na jeseň akosi najčastejšie. Okolo arómaterapie vznikol mýtus, že esencie viac ako fyzické, liečia duševné ochorenia a z nich predovšetkým depresiu či úzkosť.

Treba podotknúť, že pod pojmom arómaterapia nerozumieme len inhalovanie. Oleje a esencie nájdu uplatnenie aj pri masáži alebo olejovom kúpeli – v tom prípade nestačí do vane nakvapkať tri či štyri kvapky oleja, ale zmiešať ich so smotanou alebo jojobovým olejom.

Čo spôsobí olej, ktorý si napríklad po stresujúcom dni nakvapkáte do arómalampy, alebo do kúpeľa? Uvoľníte sa, upokojíte alebo vzrušíte. Podľa toho, po akom olejčeku siahnete. Ak potrebujete povzbudiť, pomôže vám pomaranč, jazmín, kardamóm, muškát, bergamot či čajovník. Náladu zlepšíte mandarínkou alebo medovkou a po tej aj sladko zaspíte. Ale možno, že sa práve potrebujete uvoľniť. Potom je pre vás vhodná jedľa, ylang-ylang alebo cédrové drevo.

Onkologickí pacienti by mali arómaterapiu využívať ako súčasť terapie. Majú možnosť zbaviť sa depresií, ale dokonca aj zmierniť bolesti. Jemne, no účinne. Ak hovoríme o bolesti, tak napríklad bolesť hlavy ustúpi po harmančeku, levanduli, pačuli či ružovom dreve. Aníz pomáha pri bolestiach brucha, ale zmierňuje aj kŕče. Citrón zas má schopnosť človeka rozveseliť, eukalyptus a citronela znížia horúčku.

debata chyba