Facebook vraj spôsobuje depresiu a izoláciu

Sociálne siete, ako je Facebook, veľa vecí uľahčujú. Človek môže rýchlo zistiť, či kamarát dostal prácu, alebo nie, a môže si nielen prečítať o Máriinej dovolenke, ale zároveň vidieť aj všetky jej fotografie na pláži. Toto má však aj odvrátenú stranu.

04.02.2013 14:00
like, facebook, sockálne siete Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vedci vykonali testy, ktoré ukazujú, že ľudia, ktorí trávia veľa času prezeraním Facebooku, sú sociálne izolovanejší a oveľa častejšie upadajú do depresií ako tí, ktorí Facebook „neriešia“. Pochopiteľne sa ponúka jedna otázka: Sú osamelí ľudia viac priťahovaní k sociálnym sieťam, alebo ustavičné surfovanie postupom času vyústi do osamelosti?

Hoci k jednoznačnému záveru spoločný výskum berlínskej Humboldtovej univerzity a darmstadtskej Technickej univerzity nedokázal dôjsť, napriek tomu tento výskum odhalil, že trávenie času na sociálnych sieťach môže viesť k negatívnym pocitom.

Nemeckí vedci vedení Hannou Krasnovou vykonali dve štúdie s pomocou 600 užívateľov Facebooku. Výsledky, ktoré na konci februára predstavia na 11. medzinárodnej konferencii informačných systémov organizovanej univerzitou v Lipsku, ukazujú, že Facebook môže rozdúchať silnú závisť a tiež negatívne ovplyvniť celkovú spokojnosť so životom. A to predovšetkým u pasívnych užívateľov sociálnych sietí.

Ľudia, ktorí komunikujú relatívne málo často, ale čítajú vstupy priateľov a preklikávajú sa ich fotografiami, majú tendenciu byť menej spokojní s vlastným životom, zistili výskumníci. Tí sa tiež pýtali používateľov na možné príčiny – prečo v nich používanie Facebooku môže prebúdzať pocity frustrácie.

„Závisť“ bola odpoveďou v takmer 30 percentách prípadov, nasledovaná 20 percentami tých, ktorých mrzel „nedostatok ohlasov“ na ich vlastné príspevky zo strany ostatných užívateľov. V 36 percentách prípadov opýtaní uviedli, že „niekedy až veľmi často“ cítia z Facebooku frustráciu. Najväčšiu závisť budili dovolenky alebo odpočinkové aktivity ostatných užívateľov nasledované spoločenskými interakciami, ako je napríklad skutočnosť, že niektorý z priateľov dostal viac virtuálnych prianí k narodeninám než on sám. Toto je iné ako pri vzťahoch tvárou v tvár, kde závisť je rozdúchavaná úspechom, talentom alebo majetkom iných.

Na sociálnych sieťach sa však každý snaží prezentovať čo najlepšie a často preto používatelia svoje profily „vyšperkovávajú“. Podľa výskumníkov sa počet facebookových priateľov stáva referenčnou skupinou, podľa ktorej ľudia porovnávajú vlastnú popularitu a úspech. To ľahko vedie ku glorifikovaniu iných a ich vnímaniu ako „nadradených“, čo je dokonalý recept na závisť. Vedci na tento účel vytvorili termín „špirála závisti“, aby daný fenomén opísali.

„Závisť môže na sociálnych sieťach prekvitať a byť ešte intenzívnejšia v prípade pasívnych užívateľov,“ napísali vedci. „S ohľadom na skutočnosť, že používanie Facebooku je celosvetový fenomén a závisť je univerzálny pocit, je veľa ľudí vystavených týmto bolestným následkom,“ dodali výskumníci v štúdii.

debata chyba