Máte živé alebo opakujúce sa sny? Psychológ vám ich preloží

Predpokladá sa, že sny a snívanie plnia viacero významných neuropsychických funkcií.

03.11.2013 06:00
snívajúca žena, sny Foto:
Každý má sny, len nie vždy si ich pamätá.
debata

Bolo dokázané, že ak bola u ľudí dlhší čas experimentálne potlačená fáza spánku, v ktorej snívame – REM fáza, ich psychický stav sa začal prudko zhoršovať. U vyšších zvierat viedol nakoniec k smrti. Vieme, že bez snov nedokážeme prežiť, ale ešte stále nebola potvrdená ich presná funkcia. Ľudské snívanie tak stále zostáva záhadou. Upozornil na to psychológ Mgr. Richard Gróf, PhD.

Podľa jeho slov sa aktuálne problémy a ťažkosti odrážajú aj v obsahu snov. Ich interpretácia môže ponúknuť nový pohľad na problém alebo vnútorný konflikt, ktorý nezriedka vedie aj k nájdeniu riešenia alebo odpovede.

V snoch sa tiež odrážajú staré konflikty, dlhodobé tendencie, nerovnováhy, životné prechody a archetypálne témy… Prostredníctvom snenia sú zreteľnejšie spodné morské prúdy našej psyché, ktoré unášajú náš život, aj keď na povrchovej hladine vedomia sa nám zdá, že stojíme. Analýza snov tieto podvedomé pohyby môže urobiť viac zreteľnými, myslí si ďalej R. Gróf.

Upozornil tiež na to, že ak máme sen, na ktorý sa nedá zabudnúť alebo sa nám niektoré sny opakujú, resp. stávajú príliš živé a emocionálne nabité, v našom podvedomí sa pravdepodobne deje niečo dôležité a sen takmer určite odkazuje na psychologicky významnú tému. Psychológ môže tento odkaz pomôcť preložiť.

Sny sa dajú využiť ako inšpirácia pri riešení životných kríz a problémov, ale taktiež na prehĺbenie sebapoznania a osobného rastu.

Čo na analýzu snov treba
Richard Gróf odpovedá: „Na interpretáciu snov treba v prvom rade sny (úsmev). Ak máte sny, ktoré si pamätáte ešte niekoľko dní (alebo aj rokov), boli spojené so silným pocitom alebo sa vám stále opakujú, nie je problém – materiálu máte dostatok. Ak chcete sny využiť pri riešení aktuálnej problematickej témy alebo pre sebapoznanie a máte pocit, že sa vám nič nesníva, je dobré sa na zapamätanie snov sústrediť a viesť si tzv. snový denník. Každý má sny, len nie vždy si ich pamätá. Už len snaha si sen zapamätať, pripomenutie si tejto úlohy pred spaním a disciplína pri zapisovaní snov hneď po prebudení, značne zvyšuje schopnosť ich zapamätania.“

Ako analýza snov prebieha
Pri interpretácii snov vedie psychológ s klientom štandardný dialóg. Pýta sa hlavne na pocity, asociácie, útržky myšlienok, spomienok, obrazov, ktoré jednotlivé časti snu pripomínajú alebo vyvolávajú. Pýta sa na vzťahy a podobnosti s bežným životom, spolu s klientom hľadá prepojenia a súvislosti jednotlivých snových motívov s psychickým prežívaním. Niekedy je možné využiť aj metódu aktívnej imaginácie, tzv. dosnívania sna, alebo rôzne arteterapeutické alebo symbolické techniky.

Čo analýza snov nie je?
Analýza snov nie je veštenie. Neexistuje akýsi univerzálny výkladový snár, ktorý každému symbolu priradí význam. Významy symbolov si ľudia vytvárajú individuálne na základe učenia a skúsenosti, aj keď niektoré symboly sú medzi ľuďmi podobné (pretože skúsenosti sú podobné), nedá sa nikdy povedať, že napr. oheň v sne znamená to a to pre každého. Interpretácia snov je spoločným hľadaním klienta a psychológa.

Mgr. Richard Gróf, PhD.

vyštudoval psychológiu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, pokračoval v doktoradskom štúdiu v odbore klinická psychológia. Momentálne pracuje ako klinický psychológ na psychiatrickom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline a prevádzkuje internetovú psychologickú poradňu www.onlinepsycholog.sk. Je členom Slovenskej komory psychológov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sny #výklad snov