Očami psychologičky: Psychoterapia bola obľúbená, ale tie časy sú preč

Psychológ s psychiatrom občas úzko spolupracujú. Najčastejšie v prípade, keď stav pacienta treba podchytiť psychiatricky.

19.12.2013 06:00
psychoterapia, terapia, terapeut Foto:
U psychológa musí pacient spolupracovať aktívne.
debata

Pre Pravda.sk to povedala psychologička Mirina Hochelová. Dodala, že takého človeka treba na nejaký čas stlmiť liekmi. Psychoterapia sa totiž podľa jej slov nedá robiť v rozbehnutej psychóze alebo pri nejakej ťažkej traume. Pacientov v takýchto stavoch treba najprv upokojiť, až potom možno znova pokračovať v spolupráci so psychológom.

Rozdiel medzi psychiatrickou a psychologickou pomocou je napríklad ten, že u psychológa musí človek spolupracovať aktívne. „Musíme sa oprieť o zdravú časť osobnosti, ktorá má takú silu, že ona to zvládne,“ povedala psychologička.

Aj ona je názoru, že psychoterapia sa podceňuje. Nielen na Slovensku. „Bola veľmi obľúbená a známa v Amerike, ale tieto časy sú preč. Psychoanalýza síce stále prežíva, ale už na ňu nikto nemá čas. Vysedávať tri roky u psychoanalytika nikto nevládze,“ tvrdí Hochelová. Aj to bol dôvod, prečo sa psychoterapeutické metódy skrátili a sú oveľa rýchlejšie. „Ľudia majú pocit, že psychológ je niečo nečitateľné a neprehľadné. Nevedia, o čom to vlastne je.“

Čo sa psychologičke logicky nepáči, no na Slovensku stále prežíva, je prívlastok, ktorým spoločnosť ešte stále nálepkuje psychiatrických pacientov. Sú považovaní za „bláznov“, a preto sa k psychiatrovi nikto nechce dostať. „A je to škoda,“ myslí si Hochelová, „lebo sú to lekári, ktorí by v ťažkých životných problémoch ľuďom pomohli. Psychiater je lekár ako každý iný.“

Psychoterapia je určená, resp. nápomocná pre neurotikov, ľudí s rôznymi fóbiami. Psychoterapeuta navštevujú aj tí, čo si nevedia poradiť so vzťahovými alebo výchovnými problémami, nezamestnaní, ženy, ktoré nemôžu otehotnieť, majú partnera alkoholika, alebo nezvládajú starostlivosť o starých rodičov. „Sú to bežné problémy, ktoré prináša život, ale sú veľmi zaťažujúce. Sú ľudia, ktorí ich zvládnu, iní sa zosypú,“ tvrdí M. Hochelová.

Psychologička Mirina Hochelová. Foto: Snowball
Mirina Hochelová Psychologička Mirina Hochelová.

Závažné životné udalosti v rodine sa dajú prekonať aj vlastnými silami, bez antidepresív a inej podpornej liečby, no nie každý to dokáže. Podľa Hochelovej slov sú však aj ľudia, ktorí svojím patologickým smútkom zaťažujú okolie. Ak problém zasahuje do bežného chodu života, zamestnania a výchovy detí, treba vyhľadať psychológa. Existujú totiž mikrotraumy a väčšie traumy. „Mikrotraumy väčšinou ľudia zmetabolizujú, ale tie väčšie, keď sa dobre nespracujú, zapadnú do podvedomia, kde si žijú svojím životom a šarapatia. Keď príde niečo veľké, vytiahnú sa na povrch a znásobia, lebo sa pripočítajú k tomu, čo sa aktuálne stalo. A to je zbytočné,“ myslí si Hochelová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #psychoterapia #Mirina Hochelová #trauma