Psychológ Gróf: Odpustenie má silu uzdraviť bolesť

"Odpustenie má silu uzdraviť bolesť," tvrdí psychológ Richard Gróf. Je ústrednou témou väčšiny svetových aj lokálnych náboženstiev.

08.01.2014 06:00
odpustenie, nešťastná žena Foto:
Psychológ klientov upozorňuje: Odpustenie nie je možné vynucovať.
debata

Niektorí psychológovia ho považujú za cieľovú fázu procesu prekonania významnej straty alebo bolesti.

Podľa klinického psychológa Grófa môže byť oslobodenie od zakoreneného hnevu, averzie, krivdy alebo životnej trpkosti. Odpúšťať môžeme osudu, svetu, spoločnosti, ľuďom vzdialeným, blízkym, aj najbližším, svojmu telu, sebe… „Akt odpustenia smerovaný k nám samým, otvára dvere k vysporiadaniu sa s vlastnou vinou, hanbou alebo sebanenávisťou,“ uvádza. Dôležité na odpustení je, že ak je skutočné, dáva novú šancu chronicky konfliktným vzťahom alebo vzťahom, kde jeden zranil druhého. Odpúšťať môžeme veľké aj malé veci, hovorí ďalej Gróf, ktorý pomoc na ceste k odpusteniu ponúka ako svoju službu.

Na tejto terapii ponúka kontakt so svojou bolesťou, krivdou alebo hnevom, pretože bez tohto kontaktu podľa neho nie je akt odpustenia možný. Čo sa ešte bude diať, ak s týmto problémom psychológa navštívite? Pomôže vám uľahčiť prístup k túžbam a nenaplneným očakávaniam, ktoré pod krivdou ležia. Sprostredkovaním hlbšieho porozumenia súvislostí sa vytvorí psychologický priestor pre samotný akt odpustenia. „Sprevádzame rozhodnutím, či naozaj úprimne môžete a chcete odpustiť. Sprevádzame rituálom odpustenia. Na záver ponúkame reflexiu celého procesu a náčrt ďalších možností,“ vymenoval Richard Gróf.

Tzv. rituál je zážitkový, nie je klasickým psychologickým dialógom. Rituál odpustenia je možno absolvovať za účelom riešenia vážnych bolestivých momentov, ale aj za účelom celkového psychického očistenia od drobnejších alebo starších krívd. Je možné absolvovať ho aj vo dvojici či v malej skupine, a to, ako dlho potrvá, je individuálne. Podľa Grófových informácií obvykle 2–4 hodiny.

Klinentov psychológ upozorňuje na to, že odpustenie nie je možné vynucovať. „Táto technika neslúži ako forma akéhokoľvek nátlaku. Rituál nemá žiadny magický alebo ezoterický význam, využíva sa iba psychológia.“ Rozhodovaniu, či nakoniec odpustiť alebo nie, bude vraj počas rituálu vytvorený dostatočný priestor – plne akceptovaná je aj klientova voľba neodpustiť. „Účasť by mala byť výhradne dobrovoľná, túto techniku preto neobjednávajte ako "originálny darček“ pre rozhnevaného známeho alebo partnera bez jeho vedomia," dodáva na záver psychológ Gróf s úsmevom.

Mgr. Richard Gróf, PhD. vyštudoval psychológiu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, pokračoval v doktoradskom štúdiu v odbore klinická psychológia. Momentálne pracuje ako klinický psychológ na psychiatrickom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline a prevádzkuje internetovú psychologickú poradňu www.onlinepsycholog.sk. Je členom Slovenskej komory psychológov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odpustenie #Mgr. Richard Gróf PhD #klinický psychológ