O pozitívnych vlastnostiach tmavej čokolády sa toho popísalo a povedalo už veľa. Každopádne, je zdravá a v skromnom množstve ju možno zaradiť aj do jedálnička v prípade, že túžime schudnúť. Čokoláda je zdravá, pretože uvoľňuje sérotonín a tým nás robí šťastnými. Okrem toho pôsobí ako antipyretikum, čiže znižuje telesnú teplotu. Možno ňou liečiť hnačky u detí, zmierňuje menštruačné kŕče a ostatné ťažkosti, ale tiež podporuje produkciu materského mlieka u dojčiacich mamičiek a zlepšuje inzulínovú rezistenciu.
Čo s tým má inteligencia?
Podľa najnovších výskumov čokoláda ešte aj zlepšuje krvný tlak, rozširuje cievy a zvyšuje prietok krvi v mozgu. Tým aj kognitívne schopnosti. Vyplynulo to z dlhodobej štúdie, ktorá bola publikovaná v časopise Appetite. Pre tento účel sa od roku 1970 pozorovalo dovedna 968 ľudí vo veku od 23 do 98 rokov, pričom ani jeden z nich netrpel demenciou či inou podobne závažnou chorobou. Účastníci štúdie autorov informovali o svojich stravovacích návykoch, kľúčovým údajom bolo, ako často siahnu práve po čokoláde.
Lepšia výkonnosť mozgu
V porovnaní s účastníkmi, ktorí vôbec alebo len zriedka maškrtia, mali tí, čo jedli čokoládu aspoň raz do týždňa, lepšie hladiny cholesterolu v krvi, nižší krvný tlak a vyšší celkový energetický príjem. Jedli viac mäsa, zeleniny a mliečnych produktov. Všetci, ktorí sa aspoň raz do týždňa tešili z čokoládovej pochúťky, mali lepšie výsledky v kognitívnych testoch. Vedci skonštatovali, že častý pôžitok z čokolády súvisel s lepšou vizuálnou, priestorovou a pracovnou pamäťou a schopnosťou abstrakcie. Zodpovedné za lepšie kognitívne schopnosti sú v čokoláde obsiahnuté flavonoidy, ktoré chránia bunky.