Komorná hudba v nemocnici uľavuje pacientom

Od prvého tónu sa prostredie v Alvarezovej nemocnici v Buenos Aires mení: Brahmsova hudba síce priamo nelieči, ale poskytuje pacientom duševnú úľavu. Z balkónov a schodísk sleduje koncert personál nemocnice, píše agentúra AFP.

25.09.2017 16:00
nemocnica, staroba, choroba, pacient
Aj hudba má terapeutické účinky.
debata

V hlavnej hale tejto štátnej nemocnice práve 70 hudobníkov dohralo melódiu z Verdiho opery La Traviata. Ozýva sa potlesk a volanie „Bravo!“ Umelci sa snažia nenarúšať rutinu v nemocnici, ale tóny Brahmsovho Uhorského tanca zaznievajú všade. Niektorým pacientom to prekáža, ale väčšina je potešená. „Nikdy som nepočula hrať klasický orchester,“ zveruje sa Liliana, ktorá si umelcov fotí na mobil pre svoju sestru hospitalizovanú o tri poschodia vyššie.

Jedna dáma žiada, aby mohla zaspievať. Claudia Llovetová je sopranistka a v nemocnici je na konzultácii. Pozná účinky hudby na chorobu. „Spievam svojej matke, ktorá má Alzheimerovu chorobu. Síce ma nespoznáva, ale je to jediný spôsob, ako s ňou niečo zdieľať,“ hovorí dojato.

„Hudba má liečebné účinky, pretože je spätá s duchovnom a pacientom, ktorí stoja na prahu smrti, dáva možnosť prežiť radosť, šťastie a dojatie. Je to terapeutický nástroj,“ tvrdí Ana Maria Sorianová, ktorá má na starosti paliatívnu starostlivosť na onkológii. Hudobníci sú združení v asociácii Hudba pre dušu, v ktorej pôsobia dobrovoľníci z prestížnych orchestrov.

Táto solidárna hudobná sieť sa zrodila v Buenos Aires pred piatimi rokmi z iniciatívy Eugenie Rubiovej, mladej flautistky argentínskeho orchestra Juan de Dios Filiberto. Prežívala na paliatívnej starostlivosti posledné mesiace svojho života a požiadala svojich kamarátov, aby jej sem prišli zahrať. Na smrteľnej posteli ich požiadala, aby pokračovali v tejto činnosti, pretože bola presvedčená o blahodarných účinkoch hudby na chorých.

„Eugenia bola moja družka, uvedomovali sme si, ako hudba dokáže pomôcť pri bolesti a hendikepe,“ hovorí Jorge Berger, zakladateľ a violončelista orchestra Divadla Colón, jedného z najprestížnejších súborov na americkom kontinente.

„Po Eugeniinej smrti sme sa rozhodli pokračovať a z desiatich členov sme sa rozrástli na viac ako 2 000 v desiatich krajinách v Južnej Amerike, v Izraeli, v Taliansku a vo Francúzsku. Hudobníci prichádzajú hrať do nemocnice vo svojom meste, pretože to robia radi, bez nároku na odmenu a nikto sa nepozerá na hodinky,“ uvádza. „Prichádzam sem spievať z číreho egoizmu, pretože aj mne to robí dobre, je to najlepšie terapia,“ vyhlasuje sopranistka Soledad de la Rosová.

Koncerty v nemocniciach sa konajú v pondelok, keď orchestre zvyčajne nevystupujú. Partitúra je členom zaslaná elektronickou poštou a skúška je len krátka priamo na mieste. Nie je to prvýkrát, čo umenie preniká do nemocnice v Buenos Aires, aby prinieslo úľavu pacientom: zažili tu už tango a v Argentíne rovnako ako v iných krajinách chodia pozdvihnúť morálku chorých detí klauni. „Ešte raz, prosím,“ žiada šesťdesiatosemročný Daniel, ktorý už dva roky nemôže chodiť. „Klasická hudba je balzam pre dušu, robí nám lepšie ako akýkoľvek liek,“ uisťuje.

Sara miluje piesne a pospevuje si s tenoristom, ktorý ju drží za ruku. „Je dojemné sledovať, aký má hudba na pacientov vplyv. V priebehu okamihu odpútajú pozornosť od choroby a ich srdce napĺňa radosť,“ hovorí riaditeľka nemocnice Luara Corderová. Posledné tóny dozneli. Je načase vrátiť sa opäť k práci, povzdychne si jedna zo sestier.

debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #hudba #Buenos Aires #duševné zdravie