Odborníci tvrdia, že až v 80 percentách prípadov spôsobuje nervozitu práve nesprávna strava. Samozrejme, závisí to aj od množstva – a nie každý človek reaguje rovnako citlivo. Napriek tomu je dôležité vedieť, ktoré potraviny nám nerobia dobre. Tieto zvyšujú stres a nervozitu:
Sladidlo
Umelé sladidlo aspartám stojí na najvyššej priečke v zozname potravín, ktoré spôsobujú stres. Dôvodom je, že má podobné zloženie ako naše stresové hormóny a môže spôsobiť nepokoj a bolesti hlavy.
Čierny čaj
Kyselina šťaveľová, ktorá sa nachádza v čiernom čaji, sa považuje za kritickú látku, pretože znižuje obsah minerálov v kostiach a môže tým spôsobiť bolesti chrbta.
Čierny chlieb
Bežne sa považuje za zdravú potravinu, napriek tomu mnohí trpia neznášanlivosťou laktózy a reagujú zvýšenou produkciou stresového hormónu pri konzumácii čierneho čaju, mliečnych produktov, čokolády či klobásy.
Balené polievky
Potenie, dýchavičnosť a extrémny nepokoj: To môžu byť reakcie na glutamát sodný, ktorý často obsahujú polotovary ako balené polievky.
Salám
Odborníci na výživu poznajú aj ďalší spúšťač stresu – histamín. Tkanivové hormóny rozširujú krvné cievy a môžu viesť k bolestiam hlavy a závratom. Salámy majú obzvlášť vysoký podiel histamínu.
Biely chlieb
Konzumácia zlých sacharidov spôsobuje, že hladina cukru v krvi rýchlo stúpa a klesá. Napriek tomu sa pokúšame ďalej pracovať na rovnakej úrovni, na čo naše telo reaguje zvýšenou nervozitou a stresom. Tip: Mliečne výrobky znižujú rušivý účinok spôsobený bielym chlebom.
Víno
Vazoaktívne amíny rozširujú krvné cievy a môžu citlivým mužom spôsobiť vnútorný nepokoj, dokonca aj migrénu. Obsahujú ich predovšetkým riesling, chianti a sherry.
Puding
Cítite sa po pudingu unavene, malátne a vnútorne rozrušene? Vinníkom môže byť glutén, ktorý nie je optimálne využiteľný v čreve a preto spôsobuje vyčerpanie a nepokoj.