Spánok dlhší ako 10 hodín škodí, tvrdia odborníci

Dlhý spánok nezaručí zdravý život. Vedci varujú, že pokiaľ nočný odpočinok presiahne viac ako desať hodín, nastávajú zdravotné problémy.

26.01.2019 06:00
debata

Čo je ideálne?

Sedem až osem hodín spánku predstavuje primeraný čas na regeneráciu fyzických a psychických síl. V ľudskom organizme sa obnovujú dôležité funkcie, telo sa zotavuje a zbavuje stresu. Správna kvalita odpočinku počas noci pomáha znižovať riziko obezity, cukrovky a dokonca predlžuje život. V opačnom prípade však nastáva problém.

„Jedinci, ktorí spávajú viac ako desať hodín denne, majú všeobecne horší zdravotný profil ako tí, ktorí spia 7 – 8 hodín,“ hovorí pre portál menshealth.com Susan Redline, profesorka z Harvardu. V laickej verejnosti panuje predstava, že ľudia s pribúdajúcim vekom potrebujú omnoho menej spánku než mladšie vekové skupiny. Typické pre staršách by malo byť neskoršie zaspávanie a skoré ranné prebúdzanie. Tak, ako aj mladé generácie, aj ľudia v dôchodcovskom veku potrebujú kvalitný a primerane dlhý spánok.

Problémy so srdcom i obezitou

Medzi odborníkmi prevažuje názor, že nadmerne dlhý spánok môže byť príčinou, ale aj následkom viacerých zdravotných problémov. Za neprimerane „natiahnutý“ spánok sa považuje každý odpočinok v noci, ktorý presiahne osem hodín. K zdravotným problémom spôsobeným vyspávaním patria ochorenia srdca. Podľa amerických výskumov sa zvyšuje riziko infarktu približne až o 30 %. Okrem tohto ochorenia sa telo pri neúmernom oddychu v noci musí vyrovnať s priberaním na váhe. Prebytok spánku sa teda v konečnom dôsledku podpíše pod rýchle priberanie a s tým spojený výskyt cukrovky. Dlhý spánok môže zvýšiť hladinu cukru v krvi.

Menej pohybu, viac spánku

Zaujímavé sú názory odborníkov, ktoré za následok dlhého spánku považujú nechuť k pohybu a športovým aktivitám. Naopak, ak máme málo pohybu, telo je viacej unavené, lenivé a pripravené odpočívať hodiny bez toho, aby to skutočne potrebovalo. Podobná teória platí aj v prípade sedavej práce. Predpokladá sa, že čím viac vedieme pohodlný spôsob života, tým viac času budeme tráviť v posteli.

Pozor si treba dávať nielen na cukrovku a obezitu, ale aj na rýchle zmeny nálad. V tomto prípade platí, že niektorí ľudia s depresiou spia prosto dlhšie. Takýto neprimeraný spánok môže depresiu zhoršiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #spánok #regenerácia