Štúdia: Osemhodinový pracovný týždeň je pre duševné zdravie najlepší

Rovnako, ako sa v prírode menia ročné obdobia, zmena nastáva aj v pracovnom živote.

01.07.2019 06:00
plat, práca, kariéra Foto:
Ideálny pracovný týždeň pre naše duševné zdravie by mal pozostávať z ôsmich platených hodín.
debata (6)

Jar znamená nový začiatok, radosť, motiváciu. V lete prechádzame z jednej dovolenky do druhej, všetkým je veľmi teplo a náhle je tu jeseň. Teraz ale s plným nasadením! Letné horúčavy sú minulosťou, teraz už bez výhovoriek, naplno. V zime, kým sa vyzlečieme z kabáta, polovica pracovného dňa je fuč.

Počas týchto, stále sa opakujúcich fáz, sa pokúšame udržať krok, v ktorom má práca a súkromie svoje miesto. Niektorí to dokážu celkom dobre, iní majú stále problém so psychickou záťažou. Často je to aj pre počet pracovných hodín. Preto môže pomôcť znížiť ich zo 40 na 30.

Pracovať? Áno, ale málo!

Ale čo by ste povedali na to, ak by vám povedali, že ideálny pracovný týždeň pre naše duševné zdravie by mal pozostávať z ôsmich platených hodín? Zistila to výskumná skupina univerzity v Cambridge. V rámci projektu Employement Dosage skúmali všetky markery súvisiace so stabilným duševným zdravím (napríklad spánok alebo zásoba vitamínmi).

Deväť rokov sledovali viac ako 70-tisíc dobrovoľníkov vo veku od 16 do 64 rokov, skúmali ich duševný stav. Ukázalo sa, že ľudia vo všeobecnosti zažili mentálnu „injekciu“, keď prešli z obdobia nezamestnanosti na osemhodinový pracovný týždeň.

Práca pre blahobyt

Toto zvýšenie výkonnosti však nenastalo, ak prešli na „štandardný“ pracovný, 40-hodinový čas. Najlepšie obstáli účastníci medzi 8–24 platených hodín týždenne. V budúcnosti – keď sa veľa pracovných miest vyplní umelými systémami – bude veľmi dôležité pracovný čas rozdeliť medzi toľkých ľudí, ako je to len možné. Možno už nebude najtradičnejší plný, ale skôr čiastočný úväzok.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #spánok #pracovný čas #duševný stav