Syndróm zlomeného srdca môže spôsobiť rakovinu

Zlomené srdce nie je len vo filmoch a knihách, ale aj v skutočnom živote. Tento medicínsky fenomén, ktorý sa vyskytuje predovšetkým u žien, môže mať fatálne následky.

29.07.2019 06:00
zlomené srdce Foto:
Syndróm zlomeného srdca, ktorého príznaky sú podobné ako pri infarkte, postihuje stále viac ľudí, najmä ženy nad 65 rokov.
debata

Všetci poznáme výraz „zlomené srdce“ a väčšina z nás sa s takýmto nepekným stavom pasovala – aspoň raz v živote. No niektorým túto diagnózu stanovili lekári. Syndróm zlomeného srdca, ktorého príznaky sú podobné ako pri infarkte, postihuje stále viac ľudí, najmä ženy nad 65 rokov.

Všetci, ktorí sa trápia, prežijú chorobu krátko po emocionálnom namáhavom zážitku, ako je napríklad rozchod, smrť blízkej osoby, nehoda, prepad, hádka alebo niečo podobné.

Výskumný tím pozoroval súvislosť medzi syndrómom zlomeného srdca a onkologickými ochoreniami. Výsledok prekvapil a šokoval zároveň. Rakovinu má totiž jeden zo šiestich pacientov so syndrómom zlomeného srdca. Okrem toho majú títo pacienti v boji proti rakovine, žiaľ, oveľa nižšie šance na prežitie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #rozchod #rakovina #zlomené srdce