Koronavírus: Zabráňte strachu a panike z pandémie

Svetová zdravotnícka organizácia WHO oficiálne označila šírenie koronavírusu ako pandémiu a náš spoločenský život je v súčasnosti obmedzený na minimum. Ostaňte pokojní.

16.03.2020 06:00
práca - žena v domácnosti - muž pracuje - ako... Foto:
Nuda doma?
debata (2)

V priebehu niekoľkých týždňov koronavírus spôsobil, že sme náhle museli zmeniť naše zabehané životy. Svetová zdravotnícka organizácia WHO COVID-19 oficiálne klasifikovala ako pandémiu. Hranice sú blokované, čo najrýchlejšie by sme mali zabrániť sociálnym kontaktom. Zatvárajú sa školy a škôlky, ľudia ostávajú pracovať z domu – život už nie je taký, ako pred mesiacom. Rušia sa dokonca aj športové podujatia, svadby a hudobné festivaly, všetko to, načo sme sa už dlho tešili. Tieto informácie sú záťažou na psychiku, sotva niekto podobnú situáciu zažil. Koniec-koncov, poslednou pandémiou bola španielska chrípka v roku 1918.

Keď sa však míňa toaletný papier, ochranné rúška a dezinfekčné prostriedky, je ťažké nebáť sa a neprepadnúť panike. Informácie a štatistiky, ktoré sa menia takmer každú hodinu, tiež nepomôžu. Avšak situáciu riešiť vám nepomôže ani to, keď sa budete znepokojovať a báť.

Ako sa vysporiadať s úzkosťou okolo vírusu

Informácie v súčasnosti prichádzajú zo všetkých strán. Najvhodnejšie je držať sa oficiálnych informácií od organizácií a z tlačových konferencií. Obmedzte svoj čas na sociálnych sieťach a svoj byt opúšťajte len vtedy, keď sa cítite isto. Používať dezinfekčný prostriedok a rúško nie je trápne, takže majte ich stále pri sebe.

Ste v karanténe? Ostaňte pokojní

Ostať doma v karanténe môže byť nudné – najmä pre tých, čo žijú sami. Ostaňte v kontakte so svojimi blízkymi, telefonujte im, píšte si s nimi, zamestnajte sa tým. Inak povedané, teraz je čas na nový koníček. Skúste začať štrikovať, háčkovať, maľovať, začnite sa učiť cudzí jazyk alebo cvičiť jogu. Aj meditácia pomôže. Je tiež užitočné zdravo sa stravovať. Pocit, že robíte pre svoje telo niečo dobré, vám pomôže naďalej cítiť sa dobre. Mentálne zdravie úzko súvisí s fyzickým.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úzkosť #panika #meditácia #koronavírus #karanténa