Namiesto protiúzkostných liekov najskôr vyskúšajte ašvagandu

Skôr ako človek začne hltať protiúzkostné lieky, mal by vyskúšať menej škodlivé alternatívy. Napríklad u nás málo známu účinnú látku z koreňa rastliny, ktorá má zvláštny názov - ašvaganda. Obsahuje látky znižujúce hladinu stresového hormónu kortizolu a nevzniká od nej závislosť.

09.10.2020 06:00
ašvaganda, ashwagandha, nápis, ajurvéda, stres Foto:
Ašvagandu obsahuje väčšina kombinovaných ajurvédskych liečiv.
debata

Ašvaganda je spojenie dvoch slov pochádzajúcich zo sanskritu – „ašva“ znamená kôň a „ganda“ silu. Konská sila sa vzťahuje na silné účinky, ktorými rastlina disponuje. V odborných publikáciách ju možno nájsť pod názvom Withania somnifera, v češtine sa romanticky sa nazýva vitánie snodárná a v slovenčine vitánia opojná. Možno sa takisto stretnúť s pomenovaním indický ženšen, ale nie je dobré mýliť si ju so známym ženšenom pravým (Panax ginseng). Názov zimná čerešňa zas vznikol pre jej výrazný guľovitý žltý až červený plod, ktorý má síce tvar bobule, ale veľkosti hrozienka. Z ašvagandy sa však používa predovšetkým jej koreň.

Ašvaganda je jeden z najdôležitejších liekov v ajurvédskej medicíne. Používa sa doslova tisíce rokov a jej užívanie sa považuje za bezpečné. Konzultácia s lekárom sa odporúča iba v prípade tehotných a dojčiacich žien, detí do šiestich rokov a osôb s nízkym krvným tlakom. Úprimne povedané, ak sa na ňu svojho lekára opýtate, ak sa nezaujíma aj o alternatívne možnosti liečby, veľa o ašvagande vedieť nebude.

Z ašvagandy sa využíva predovšetkým jej koreň,... Foto: SHUTTERSTOCK
ašvaganda, stres, koreň, ajurvéda, ashwagandha Z ašvagandy sa využíva predovšetkým jej koreň, ktoré obsahuje účinné látky - vitanolidy.

Aspoň 5 % vitanolidov

„Ja som sa k ašvagande dostala počas ajurvédskych pobytov, ktoré organizujem. Prekladala som ľuďom, ktorí nevedeli dobre po anglicky a komunikovali s ajurvédskym lekárom. Takmer vždy im odporúčal, aby po návrate zo zahraničia na Slovensko užívali ašvagandu a dodal, že tento ajurvédsky liek im podával aj počas ich pobytu,“ vysvetľuje Karin Grófová z Bratislavy. „Takto som sa vlastne dozvedela, že ašvagandu obsahuje možno 80 percent ajurvédskych liečiv, ktoré pozostávajú z viacerých zložiek. Používa sa predovšetkým jej koreň, ktorý sa suší a drví na prášok. Doplnkov výživy s ašvagandou je však veľmi veľa a treba striktne rozoznávať ich kvalitu, čiže obsah v extrakte musí byť aspoň 5 % vitanolidov (v angličtine withanolides). V jednej kapsule by malo byť 15 mg vitanolidov (300 mg prášku z koreňa). Rozhodne nie menej. V opačnom prípade sa nemožno čudovať, ak ľudia účinok ašvagandy nepocítia.“

Karin mala s ašvagandou osobnú skúsenosť. Jej manžel hudobník sa ocitol s problémami s chrbticou v nemocnici. Dosť ho tam potrápili, s hospitalizáciou a výpadkom v práci sa nahromadili starosti a úzkosti. Nevedel spať, sťažoval sa, že cíti tlak v hrudníku, v oblasti žalúdka. „Volala som jeho sestre do Prahy, ktorá brala viacero rokov antidepresíva. Či mi nevie poradiť, pretože so psychiatrami sme nemali nijaké skúsenosti. Povedala mi, že tieto lieky už dávno neberie, ale po ajurvédskom pobyte užíva ašvagandu. A hneď ju aj priviezla,“ spomína si Karin. „Môj muž tomu nejako neveril, zapil tú kapsulu alebo možno aj dve len preto, že mu to dala rovno do ruky. Ľahol si spať a spal do pol jedenástej dopoludnia. Keď sa zobudil, postavil sa u nás v dome na schody a začal nadšene volať: Nech žije ašvaganda! A ja som ho zdola upokojovala: Ukľudni sa, ukľudni sa. Neskôr nás to inšpirovalo aj v názve webu.“

Čo znamená adaptogénny účinok?

K hlavným účinným látkam patria v ašvagande takzvané vitanolidy (withanolides). Ak máme spomenúť účinky, ktoré sú dokázané serióznou štúdiou, spomeňme fakt, že ašvaganda pôsobí na náš nervový systém – upokojuje a dokáže pomôcť od stresu. Zaháňa depresie a úzkosť. Mala by zlepšovať pamäť a koncentráciu. Jej alkaloidy, vitamíny a aminokyseliny spolu s antioxidantmi dokážu stimulovať imunitný systém. Ašvaganda takisto znižuje krvný tlak, čo môže byť miernym problémom u „nízkotlakárov“ (sú nimi najmä ženy). Dá sa to však vyriešiť jej užívaním popoludní a na noc. Používa aj pri problémoch s nespavosťou. „Máme dobrú praktickú skúsenosť s užitím dvoch kapsúl ašvagandy na noc spoločne s vyššou dávkou kvalitného magnézia. Človek sa uvoľní a spánok je osviežujúci. Telo sa prirodzene vyspí,“ dodáva Karin.

Netvrďme o ašvagande, že je prírodný zázrak, tak sa tvári veľa rôznych liečiviek. Lenže dvojito zaslepená, randomizovaná, placebom kontrolovaná štúdia, ktorá sa uskutočnila v Centrálnom výskumnom inštitúte Ministerstva pre zdravie a rodinu v Bidhannagare, populárnej lokalite v indickej Kalkate, v súlade s odporúčaniami WHO pre správnu klinickú prax, tvrdí toto: „Withania somnifera, skratka WS, je tradične používaná v Ázii pre bezpečné manažovanie stresu. Je známa aj ako ašvaganda a patrí do skupiny medicínskych rastín, ktoré stabilizujú a revitalizujú. Ajurvédsky systém medicíny tvrdí, že WS podporuje úľavu od stresu, zdravie a dlhovekosť podporou imunitného systému, obnovuje homeostázu, zabraňuje predčasnému starnutiu. Toto všetko dohromady sa nazýva adaptogénny účinok. Tradičný medicínsky účinok pochádza z divej ašvagandy, ktorej koreň sa rozomelie na prášok. Ten má však relatívne nízku koncentráciu bioaktívnych látok. Kultivované druhy rastliny majú vyššie hladiny týchto bioaktívnych komponentov. Takisto sa už rozvinuli spôsoby, ako skoncentrovať účinnú látku v rámci štandardizovaných extraktov.“

Má rôzne názvy: ašvaganda, Vitánia opojná,... Foto: SHUTTERSTOCK
ašvaganda, ashwagandha, nápis, ajurvéda Má rôzne názvy: ašvaganda, Vitánia opojná, indický ženšen, zimná čerešňa.

Štúdia: Rôzne dávky účinnej látky kontra placebo

Citovaná štúdia bola vykonaná na chronicky stresovaných dospelých ľuďoch. Celý protokol povolila aj etická komisia a stresovaní pacienti boli špeciálne vyberaní – meral sa im krvný tlak, neurologické reflexy, pulz a podobne. Takisto museli vyplniť dotazník symptómov stresu (bolesť hlavy, suchosť v ústach, zabúdanie, podráždenosť, nespavosť a mnoho iných). Účastníkmi štúdie boli muži a ženy od 18 do 60 rokov rozdelení do štyroch skupín (125 mg raz denne, 125 mg dvakrát denne, 250 mg dvakrát denne a placebo skupina). Účastníci užívali identické želatínové kapsuly, pričom oni ani lekári nevedeli, kto z nich má placebo, a kto účinnú látku a v akom dávkovaní. V skupinách užívajúcich účinnú látku došlo k evidentnej redukcii pocitov stresu a úzkostí, zníženiu hladiny stresového hormónu kortizolu v sére (v krvi), zníženiu pulzovej frekvencie či tlaku. Čím vyššia dávka, tým boli výsledky jednoznačnejšie. Dokonca sa znížila hladina cukru (kortizol totiž zvyšuje hladinu cukru v krvi) a zlepšil sa lipidový profil (biochemické parametre sa merali v deň 0 a 60).

Zvýšila sa hladina hormónu DHEA v krvi. Treba len dodať, že DHEA je prirodzene sa vyskytujúci hormón v tele s upokojujúcim a omladzujúcim efektom, ktorý pomáha zmierniť stres. Vytvára sa v nadobličkách a jeho úroveň dosahuje vrchol okolo tridsiatky, neskôr klesá. Ľudovo sa dá povedať, že tento steroidný hormón je hlavným bojovníkom proti kortizolu (hormónu stresu).

„Zatiaľ som sa s ašvagandou nestretol, ďakujem za podnetný tip,“ hovorí Mgr. Karol Kováč z Inštitútu stresu v Trnave. „Pracujeme napríklad s hladinami DHEA a v rámci našich nových meraní, ktoré sme medzičasom rozbehli, vidíme, ako sa tento hormón vylučuje.“ Ašvagandu dnes možno nájsť v čajoch, v prášku, v tinktúrach. U ľudí s evidentnými problémami je však nevyhnutné užiť dostatočnú dávku v kvalitnom štandardizovanom extrakte v kapsule, kde sa človek nemôže pomýliť v dávkovaní. V prášku môže byť účinná látka (vitanolidy) rozptýlená rôzne. Vo všeobecnosti sa dá konštatovať, že ašvaganda pomáha upevňovať duševné zdravie, pomáha zlepšovať náladu, posilňovať myseľ, dokonca pomáha aj zaspať. Medzi jej vedľajšie účinky môže u niekoho patriť ospalosť či zníženie tlaku, hoci v ajurvéde sa primárne považuje za životabudič a tonikum. Manažéri a osoby s vysokým pracovným vyťažením ju používajú ako náhradu slávneho vália (u nás je tento protiúzkostný liek zo skupiny benzodiazepínov na predpis pod iným obchodným názvom). Ašvaganda by sa nemala užívať nalačno.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úzkosť #stres #duševné poruchy #ľahšie duševné poruchy #stavy úzkosti #ašvaganda