Predsavzatia do nového roka? Umenie rovnováhy po švédsky

"Lagom" (vyslovuje sa lah-gom) znamená po švédsky "ani veľa, ani málo, tak akurát". Je to smerovanie pre dosiahnutie zdravej rovnováhy plnej šťastia vo všetkých aspektoch života, napríklad striedmo jesť, piť, šetriť, nemíňať a rešpektovať širšie súvislosti života. Ponúkame vám niekoľko odporúčaní v súlade s "lagom".

02.01.2021 06:00
meditácia, pokoj, more, relax, cvičenie, joga,... Foto:
Začnite tréning relaxom a vedomým hlbokým dýchaním. Môžete tak urobiť hocikedy počas dňa.
debata

Prejdite sa: Chôdza je neuveriteľne jednoduchá forma cvičenia a bez problémov sa dá zaradiť do každodenného života. Síce nemá taký rýchly chudnúci účinok ako napríklad behanie či fitnes, ale pravidelné prechádzky dodajú pocit šťastia a naplnenia a pomôžu zmierniť pocity úzkosti, pretože v organizme sa začne produkovať sérotonín. Aj keď má človek rušný pracovný deň, chôdzu doň môže zaradiť pomerne ľahko. Zaparkujte ďalej od kancelárie, choďte radšej po schodoch ako výťahom, alebo počas obeda vybehnite na pätnásťminútovú prechádzku, píše sa v publikácii Lagom, švédske umenie rovnováhy (Ikar, 2018).

Len dýchajte: Začnite tréning relaxom a vedomým hlbokým dýchaním. Môžete tak urobiť hocikedy počas dňa, večer pred spaním alebo ráno, keď si sadnete v práci za stôl. Zavrite oči a sústreďte sa na svoj dych. Myslite len na dýchanie, a to, ako do vás vchádza vzduch a znova vychádza von. Keď si naplno uvedomíte, čo robíte, snažte sa dýchať zhlboka, pri nádychu aj výdychu napočítajte do šesť. Sústredene opakujte aspoň päť minút. Zaraďte tento cvik do svojej každodennej rutiny.

Pozitívne a negatívne myslenie: Všetci občas v živote zažívame náročné situácie, ale najväčší vplyv na stres má skôr to, ako sa s takými situáciami vyrovnáme. Výborným spôsobom na zlepšenie vnímania nejakého problému je hľadanie pozitívneho aj v tom negatívnom. Na začiatku to môže byť náročné, obzvlášť v situáciách so silným a trvalým vplyvom na náš život. Možno ste práve prišli o prácu, ale ale pozitívne na tom je to, že to môžete skúsiť s naplnením svojho sna, na čo ste doteraz nenašli odvahu. Alebo sa skončil nejaký vzťah, ste voľný a môžete hľadať niekoho, kto sa k vám lepšie hodí.

Spomaľte: Žijeme svoj život v extrémne vysokom tempe, snažíme sa žonglovať medzi viacerými záväzkami od práce cez rodinu až po vzťahy. Keď nás donúti niečo zastaviť, cítime stres a frustráciu, napríklad keď stojíme niekde v rade. Bojujme s tým. Čakajúc na meškajúci autobus alebo stojac autom v zápche relaxujte, robte napríklad dychové cvičenia, alebo počúvajte obľúbenú hudbu.

Meditujte: Meditácia sa používa už celé stáročia v mnohých kultúrach na svete. Meditácia utišuje myseľ a dovoľuje nám, aby sme sa na chvíľu zastavili. Ak je pre vás meditácia nový zážitok, môžete začať jednoducho tak, že si pohodlne sadnete s vystretým chrbtom a ruky si položíte na kolená dlaňami nahor. Zavrite oči a sústreďte sa na vlastné zmysly, napríklad sluch. Ak vám myseľ zablúdi, snažte sa znova sústrediť na vybraný zmysel. Skúste päť alebo desať minút takto meditovať a uvidíte, že vám to prinesie veľkú zmenu.

Tvorivé predstavy: Techniku snenia praktizujú mnohí a doslova ide o schopnosť vidieť sa tam, kde sa chcete nachádzať. Pohodlne sa posaďte a uvoľnite sa. Zavrite oči a sústreďte sa na prirodzený rytmus svojho dýchania. Kde ste? Kto je vedľa vás na tom šťastnom mieste? Vnímajte každý detail. Kým pracujete na tom, aby ste boli v živote šťastnejší, noste tento duševný obraz so sebou ako inšpiráciu.

Neporovnávajte sa s ostatnými: Často sa porovnávame s ostatnými ľuďmi, myslíme si, že majú lepšiu prácu, väčší dom, viac peňazí. Odvádza to pozornosť od pozitívnych vecí v našom živote. Vždy, keď sa začnete porovnávať s niekým, kto má podľa vás viac alebo lepší život, spomeňte si na filozofiu „lagom“, podľa ktorej nemôže byť svet dokonalý, ale pre vás „tak akurát“. Pripomeňte si svoje úspechy a cíťte sa dobre.

Urobte to: Ak niečo naozaj chcete urobiť, neodkladajte to, jednoducho to spravte!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rovnováha #duša #psychika #duševné zdravie