Škola pre anorektičky a bulimikov. Vedie pacientov k pochopeniu ochorenia

Poruchami príjmu potravy trpí jedna zo šiestich mladých žien. Nejde o banálnu záležitosť, ale o vážne psychické ochorenie, ktoré sa nezriedka končí smrťou. Rozhodujúca je včasná odborná pomoc, no s jej dostupnosťou je u nás dlhodobo problém.

02.08.2021 16:00
anorexia Foto:
Aké sú príznaky anorexie u mladých ľudí?
debata

Problémová býva nielen dostupnosť. „Pacientovi lekár málokedy vysvetlí, čo prežíva, čo mu ochorenie spôsobuje a čo mu konkrétne môže pomôcť. Liečba je preto pokus-omyl, prítomná je bezmocnosť – človek skúša, hľadá možnosti, študuje si zahraničné zdroje, ale chýba mu komplexné, ucelené vedenie, ľudské vysvetlenie a nádej,” hovorí zakladateľka projektu Chuť žiť, Valentína Sedileková, ktorá sa na poruchy príjmu potravy liečila päť rokov.

Nový vzdelávací program pre pacientov s... Foto: Chuť žiť
vzdelávací program, anorexia, bulímia, chuť žiť Nový vzdelávací program pre pacientov s poruchami príjmu potravy.

Tím Chuť žiť zložený zo psychiatrov, psychológov, nutričných špecialistov a Valentíny, ktorí sa venujú pacientom s poruchami príjmu potravy na dennej báze, najnovšie pripravil unikátny trojmesačný liečebno-vzdelávací program pre ľudí s anorexiou, bulímiou a záchvatovým prejedaním sa.

Jednotlivé stretnutia budú viesť špičkoví odborníci v tejto problematike – medzi inými aj psychiatričky MUDr. Martina Paulinyová z bratislavského NÚDCH na Kramároch, MUDr. Marcela Šoltýsová z FNsP F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici či MUDr. Magda Frecer, ktorá sa problematike venuje v rámci svojej súkromnej praxe.

Zadarmo to nie je, ale kto nemá finančný...

„Je to prvý vzdelávací projekt o poruchách príjmu potravy na Slovensku vôbec, má komunitný presah a je ľahko prístupný širokej verejnosti. Nič také sme doteraz nemali. Edukácia podporuje odhodlanie k liečbe a často je kľúčovým elementom v procese liečby – keď rozumiem tomu, čo mi je a ako k tomu pristupovať, mám pocit, že je to viac v mojich rukách. Za projektom je elán a angažovanosť skvelých ľudí, ktorým patrí veľká vďaka. Som rada, že môžem byť tiež jeho súčasťou,” opisuje program psychiatrička a psychoterapeutka MUDr. Magda Frecer. Programy sa zameriavajú na tri najznámejšie diagnózy: mentálnu anorexiu, mentálnu bulímiu a záchvatové prejedanie sa. Každý program pozostáva z dvanátich workshopov, ktoré sa budú konať raz týždenne. Kým to pandemická situácia dovoľuje, budú sa konať prezenčne v Bratislave. Vznik podporila Nadácia mesta Bratislavy.

Najbližší turnus sa začína už v auguste, viac informácií nájdete na www.chutzit.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #anorexia #psychika #bulímia #poruchy príjmu potravy