Psychiatrička: Čo robiť? Ako sa nezblázniť v týchto časoch?

"Po tomto moste pôjdeme, až keď k nemu prídeme," hovorievala babka psychiatričky Sone Belanskej. Znamená to, že problémy budeme riešiť vtedy, keď reálne nastanú. Namiesto otázok "Čo keď?" a "Čo ak?" sa zamerajte na to, čo je dnes a čo sa deje teraz reálne okolo vás.

01.03.2022 12:11
kontakty, Linky pomoci, krízové linky,... Foto:
debata (3)

Psychiatrička MUDr. Soňa Belanská z Bratislavy odkazuje:

"Ak sa cítite zmätení, nie ste sami. Cítia to tak mnohí ľudia.

Ak sa neviete sústrediť na aktivity bežného života, tiež v tom nie ste sami.

Ak neviete, čo máte robiť, alebo ako sa pripravovať, nie ste sami.

Ak vám v hlave víria katastrofické scenáre, nie ste sami.

Riešme problémy vtedy, keď reálne nastanú.

Každý bojujeme zbraňami, ktoré máme. Mojou zbraňou je len hovorené slovo, tak ho využívam. Mojou snahou je ľudí ukotviť v realite, aby sa im v mysli nerozvíjali katastrofické vízie, ktorých výsledkom je ochromenie a paralýza bežného fungovania," dodáva.

psychológ, psychiater, rozprávanie, terapia, pacient Čítajte rozhovor Vypúšťajme paru priebežne, aby nám neodletel "dekel"

„Robte dnes najlepšie, ako viete: Navarte, choďte do práce, vyleštite zrkadlo, napíšte si s deťmi úlohy, vyvenčite psa, pohlaďte partnera, zavolajte babke, upečte koláč. Ja napríklad sedím v ambulancii, ošetrujem pacientov, predpisujem e-recepty, odpisujem na e-maily. Je to moja práca. Vytrvám v nej,“ tvrdí MUDr. Belanská. „Ujasním si povinnosti dnešného dňa a poctivo ich urobím.“

Video
VIDEO: Rozhovor so Zuzanou Juranekovou z OZ IPčko o dôležitých krokoch pri komunikácii o vojne s najmenšími, tínedžermi, ale aj o tom, ako by sme aktuálnu situáciu mali zvládnuť my sami.

Takto sa z každého z nás nepriamo stáva hrdina dnešnej neštandardnej situácie. Ten, kto nepanikári. Ten, kto udržiava chod svojho mikrosveta v poriadku. Ten, kto sleduje overené zdroje informácií a správy len 2–3 x denne, v bežnej miere. „Ak sú vaše pocity úzkosti silné, alebo sa potrebuje o svojich myšlienkach s niekým porozprávať, neváhajte zavolať na niektorú z telefonických liniek dôvery. Nájdete ich aj na internete. Nebojte sa. Zvládneme to.“

Pomoc pre onkologických pacientov, ktorí tiež potrebujú duševnú podporu

Bezplatná Onkoporadňa Ligy proti rakovine : 0800 11 88 11

poradna@lpr.sk, https://www.lpr.sk/onkoporadna/

Bezplatná Sieť onkopsychológov Ligy proti rakovine

https://www.lpr.sk/…psychologov/

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #strach #psychológ #depresia #úzkosť #psychiater #psychiatri #psychologická pomoc