Depresia nie je bežný smútok alebo zlá nálada, ale choroba

Psychické poruchy sú epidémiou dnešnej doby a tých, ktorých postihujú, stále pribúda. Naše duševné zdravie ohrozuje stres, rýchly životný štýl, prepracovanosť, náročné vzťahy v rodinách, sociálna neistota, ale aj vojna na Ukrajine či nevyriešené traumy z minulosti. Depresia môže postihnúť každého v každom veku a životnom období. Často vypukne bez zjavnej, náhlej príčiny a pôvod ťažkostí sa mnohokrát nedá zistiť.

03.02.2023 06:00
depresia, duševné zdravie, smútok, zúfalstvo Foto:
Klinicky významná depresia sa aspoň raz za život objaví u 40 % z nás, pričom u žien sa objavuje dvakrát častejšie ako u mužov.
debata

„Klinicky významná depresia sa aspoň raz za život objaví u 40 % z nás, pričom u žien sa objavuje dvakrát častejšie ako u mužov,“ uviedla Ľubomíra Izáková, prezidentka Slovenskej psychiatrickej spoločnosti a hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre psychiatriu. „Depresia je závažná psychická porucha, ktorá má biologický základ,“ hovorí.

„Mnohí ľudia však pokladajú duševnú chorobu stále za prejav slabosti, na Slovensku pretrváva obrovská stigmatizácia, keď sa terapia u psychiatra, psychológa alebo iného odborníka považuje za hanbu, a tak sa mnohým nedostane odbornej pomoci,“ upozornil riaditeľ Ligy za duševné zdravie Andrej Vršanský.

Na depresiu pritom ochorie každoročne až päť percent Slovákov a môže postihnúť každého bez ohľadu na vek alebo sociálne postavenie. Často ochromí človeka na dlhé obdobie. Nevie udržiavať vzťahy s rodinou, nemôže pracovať a bez vhodnej liečby môže ochorenie vyvrcholiť samovraždou či samovražedným pokusom.

Video
Psychiatrička Vanda Valkučáková: Ku komu s depresiou? Psychiatrovi či psychológovi? Ako môže pomôcť praktický lekár?

"Depresia môže postihnúť každého v každom veku a životnom období. Často vypukne bez zjavnej, náhlej príčiny a pôvod ťažkostí sa mnohokrát nedá zistiť. Ochorenie môže človeka ochromiť na dlhé týždne či mesiace, zbaviť ho schopnosti pracovať, zúčastňovať sa na chode rodiny či udržiavať kontakty s priateľmi. Bez podpory okolia človek s depresiou trpí zároveň pocitmi viny za svoju ,nemohúcnosť‘, obáva sa budúcnosti a často nevidí východisko zo svojho stavu.

Mnohokrát sa dokonca aj v rodine či u najbližších priateľov stretáva s predsudkami či odmietaním. Bez vhodnej liečby však ochorenie môže vyvrcholiť samovraždou, preto platí, že neliečená depresia je potenciálne smrteľnou chorobou," upozorňuje doktorka Izáková. Výskumy ukazujú, že mozog ľudí s depresiou funguje odlišne. Zrejme dochádza aj k nerovnováhe dôležitých chemických látok v mozgu – tzv. neurotransmiterov. Ide teda o seriózny medicínsky problém.

Depresia teda nie je len zlá nálada. „Ľudia by nemali používať slovo „depresia“ alebo „depka“ pri bežnom smútku alebo zlej nálade. Pocity pri depresii pretrvávajú dlhšie ako dva týždne, sú hlboké a človeku znemožňujú fungovať v bežnom živote,“ upozorňuje psychológ Michal Bača.

Prvým a najdôležitejším krokom je však pri prvých príznakoch depresie navštíviť lekára – či už praktického, alebo psychiatra. Nečakajte, že sa váš stav zlepší okamžite. Kým antidepresíva zaberú, potrvá to niekoľko týždňov. Dôležité je dodržiavať dávkovanie, brať lieky pravidelne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #duševné poruchy #duševné zdravie