Krúti sa, krúti a krúti. Prečo derviš nedostane závrat a nespadne?

Ako deti sme sa tak mnohí hrávali. Krútili sme sa na jednom mieste dookola a potom sme sa snažili udržať rovnováhu. Tí, čo nespadli, sa minimálne zapotácali, museli si aspoň sadnúť a dať svojmu systému rovnováhy čas na spamätanie. Derviši, ktorí sú našim dovolenkárom známi najmä z krajín ako Turecko, Egypt či zo Spojených arabských emirátov, sa dokážu krútiť dlhé desiatky minút bez toho, aby spadli alebo im prišlo nevoľno. Ako je to možné?

04.08.2023 07:34
derviš, tanoura, tanec, Dubaj, safari, Foto:
Tradičný folkový tanec tanoura v púštnom safari kempe v Dubaji.
debata (1)

Podľa štúdie publikovanej v časopise Frontiers in Human Neuroscience (Hranice ľudskej neurovedy) sa súfíjskí (súfizmus je mystický smer islamu) derviši dokážu nepretržite otáčať hodiny bez toho, aby pocítili závraty. Vysvetľuje sa to tzv. percepčnou (percepcia – vnímanie) plasticitou mozgu, keď dlhodobá stimulácia vestibulárneho systému zodpovedného za rovnováhu v tele umožní znížiť citlivosť na vestibulárne signály. Ďalšia teória naznačuje, že krútenie dervišov okolo vlastnej osi dokáže znížiť svalový tonus a zabrániť zvyšovaniu krvného tlaku, čo tiež bráni závratu.

Rovnovážny aparát tela je súčasťou labyrintu vnútorného ucha. Tvoria ho drobné kanáliky, ktoré sú vyplnené špeciálnou tekutinou a bunkami citlivými na pohyb hlavy. Rovnovážny aparát v uchu spolupracuje s naším zrakom a mozgom.

Za udržiavanie našej rovnováhy je zodpovedný... Foto: SHUTTERSTOCK
ucho, vnútorné ucho, vestibulárny aparát, rovnováha Za udržiavanie našej rovnováhy je zodpovedný tzv. vestibulárny aparát v uchu a náš zrak. Vysielajú potrebné signály do mozgu.

Viete, prečo niekomu príde zle, keď napríklad číta počas jazdy v aute? Na vine je konflikt informácií medzi zrakom a orgánom rovnováhy v uchu. Pohyby hlavy sa prenášajú na tekutinu v kanálikoch a tá následne dráždi nervové zakončenia, ktoré posielajú informácie do mozgu o tom, že telo je v pohybe. Náš zrak však dáva mozgu informáciu o „stacionárnej, nemennej situácii“, čiže bez pohybu. Z podobných dôvodov nám príde zle v 3D kine, na rôznych simulátoroch v autoškole, v herniach, na kolotoči. Svet sa s nami roztočí a máme pocit, akoby sme kráčali po vode.

Prečo však nepríde zle dervišovi? Samozrejme, že to vyžaduje dlhý nácvik. „Tanec dervišov“ človek nedokáže napodobniť zo dňa na deň. Vysvetliť sa to pokúsil aj prof. Murat Enoz, ORL odborník a odborník na chirurgiu hlavy a krku z tureckého Istanbulu.

„Predstavme si, že sa derviš krúti smerom k ľavej nohe, čiže proti smeru hodinových ručičiek. Ľavá noha je ako stabilná tyč, okolo ktorej sa krúti, pravú nohu nazývajú derviši koleso. Energia by sa mala hromadiť v dolnej časti tela, vedomie by malo smerovať do stredu brucha a nôh. Súfijskí derviši sa krútia s hlavou naklonenou približne o 25 stupňov nabok, v tejto polohe je bubienok ľavého ucha hore a blana bubienka pravého ucha dole. Tvár naklonená doprava je pootočená nahor a mierne pootvorené oči hľadia na palec zodvihnutej ruky. Poskytuje im to "optickú fixáciu“, zatiaľ čo pozadie vidia rozmazané," hovorí.

Podobné stabilizačné cvičenia s pohľadom na jeden bod sa používajú aj na vestibulárnu rehabilitáciu u pacientov so závratmi, ktoré súvisia s vnútorným uchom. Používajú sa aj pri balančných cvičeniach pri jóge, keď sa na udržanie rovnováhy napríklad na jednej nohe odporúča zafixovať pohľad na jeden bod.

Súfijskí derviši sú oblečení v bielom a majú... Foto: SHUTTERSTOCK
derviš, tanečník, krútenie, otáčanie Súfijskí derviši sú oblečení v bielom a majú vysokú čiapku v tvare valca.

„Rotačná os tela derviša je posunutá, nachádza sa niekde medzi ľavou nohou a srdcom, čo minimalizuje trasenie pri rotácii a minimalizuje stimuláciu centra rovnováhy vnútorného ucha. Pri pohybe pomáhajú aj symetrické sukne, ktoré majú okrem vyrovnávania rovnováhy aj efekt ventilátora – poskytujú pocit chladu. Niektorí derviši (napr. v Turecku) nosia aj vysokú čiapku v tvare valca, ktorá sa považuje za dôležitú pre sústredenie energie na hlave,“ dodáva profesor.

Pri krútení je najlepšie na nič nemyslieť, pretože všetky myšlienky a emócie znižujú stabilitu. Dôležité je zachovať vnútorný pokoj. Napokon, ide o hypnotický tanec, keď sa človek dostáva do tranzu.

Derviši sa nesmú prejesť a vyhýbajú sa konzumácii potravín, ktoré môžu zvýšiť produkciu žalúdočnej kyseliny. Svoju duchovnú šou predvádzajú v čase, keď nie sú ani hladní, ani najedení. Dve hodiny pred vystúpením by už nemali nič konzumovať. Vedecké štúdie, či trpia častejšie niektorými špecifickými zdravotnými problémami, neexistujú. Odborníci sa domnievajú, že môžu mať problémy s krčnými stavcami z dôvodu náklonu hlavy na jednu stranu. Či je to však pravda, ťažko povedať.

Krútiaci sa tanečník pri tanci "tanoura" v Dubaji
Video
Tento "tanoura tanečník" sa krútil niekoľko minút a popri tom ešte dokázal rôzne meniť zoskupenia tamburín, ktoré držal v rukách. V druhej minúte zažne na svojom kostýme svetielka! Predstavenie je súčasťou safari v dubajskej púšti, ktoré je spojené aj s večerou v oáze a kultúrnym vystúpením. / Zdroj: TV Pravda/Dávid Popovič

Ak sa pozrieme do histórie, môžeme si všimnúť, že obrovské množstvo rozličných kultúr má nejaký spôsob, ako „uniknúť z reality“. Deje sa tak prostredníctvom rôznych rituálov alebo praktík. Zdá sa, akoby sme mali vrodenú túžbu vyhľadávať stavy, pri ktorých je zmenené naše vnímanie. Táto vlastnosť nie je jedinečná len pre ľudí, aj iné primáty sa môžu cieľavedome krútiť na mieste bez toho, aby sa im zatočila hlava. Vedci z University of Birmingham analyzovali viac ako 40 videí, kde sa okolo vlastnej osi takto krútili opice. A aj mnohé iné zvieratá sa krútia, keď si naháňajú vlastný chvost.

Mimochodom, rotácia je hlavný pohyb vo vesmíre. Elektrón obieha okolo jadra, koleso okolo osi, planéty okolo hviezdy. Otáča sa slnečná sústava, galaxia a všetko, čo vypĺňa vesmír.

Tanec derviša v tureckom hoteli
Video
Takto sa krútil derviš počas večernej šou v jednom z tureckých dovolenkových hotelov. Bol to zjavne menej skúsený tanečník, vystupovanie bolo trochu neisté. / Zdroj: TV Pravda/Bianka Stuppacherová

Tanec dervišov nie je forma zábavy, ale duchovný rituál, ktorým sa snažili priblížiť k bohu. Derviši ho vykonávali v pôstnom období, keď sa tak dostávali do extatického tranzu. Išlo však o natoľko vizuálne silný zážitok, že sa z neho stala atrakcia pre turistov, hypnotický tanec súfijských dervišov sa dokonca dostal do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Podobný je tradičný folkový tanec tanoura ako súčasť zážitku v púštnom safari kempe v Dubaji (tanoura je pôvodom egyptský folkový tanec, ktorý tancuje vždy mužský tanečník). Tanoura je arabské slovo pre pestrofarebnú sukňu, ktorú je možné aj rozsvietiť a tá pomáha tanečníkovi udržať rovnováhu. Tanečník často tancuje s tamburínami. Na rozdiel od neho sú súfijskí derviši celí v bielom. Jedna sukňa tanoura tanečníka váži aj 15 kg a majú ich obyčajne na sebe viac (niekedy aj tri).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tanec #rovnováha #vertigo #derviš #tranz #mystika #krútenie #točenie #derviši