Top 5 tipov, ako sa udržať v plnej pozornosti

V súčasnej dobe sú na nás často kladené vysoké nároky, ktoré úzko súvisia so zvýšenou mierou stresu a zníženou pozornosťou. Spracovanie množstva informácií, efektivita práce, dodržiavanie deadlinov, správne rozhodnutia v zložitých otázkach pracovného či súkromného života si vyžadujú plnohodnotnú koncentráciu a kondíciu organizmu.

28.08.2023 06:00
stres, depresia Foto:
Začleňte do každodenného života metódy, ktoré môžu pomôcť skvalitniť pracovný alebo študijný výkon.
debata

Nesústredenosť je občas ako neviditeľný nepriateľ, ktorý nás prenasleduje vo chvíľach, kedy to najmenej potrebujeme. Pripravuje nás o hĺbkové pochopenie úloh a kvalitu našej práce, bráni nám dosiahnuť plný potenciál a docieliť tak želané výsledky. Na to, aby sme sa vyvarovali častému rozptýleniu a neschopnosti sústrediť sa, musíme dbať na niekoľko vecí:

  1. Pravidelný spánkový režim, v rámci ktorého spíme aspoň 7–8 hodín denne.
  2. Pravidelný stravovací režim bohatý na všetky potrebné živiny.
  3. Hydratácia organizmu pitným režimom s dostatočným množstvom minerálnych látok a vitamínov.
  4. Kvalitne nastavený pohybový režim – tréningový aj netréningový (prechádzky a iné ľahké pohybové aktivity).
  5. Optimálny work-life balance (harmónia medzi pracovným a osobným životom).

Jedným zo spôsobov, ako zvládnuť vplyv rozptýlenia v danom momente a zlepšiť schopnosť sústrediť sa, je začleniť do každodenného života metódy, ktoré môžu pomôcť skvalitniť pracovný alebo študijný výkon. „Ak si uvedomíme vplyvy, ktoré pôsobia na našu pozornosť, budeme schopní pracovať na zlepšení našej koncentrácie. Obmedzenie paralelnej práce na viacerých úlohách, ale aj celkového množstva impulzov a informácií, ktoré počas dňa prijmeme zo sociálnych sietí, televízie, PC a iných zdrojov, je jedným zo základných kľúčov k efektivite a koncentrácii. Ak sa potrebujete sústrediť celý deň, ale pociťujete, že to ide ťažšie a malé rozptýlenia vás dookola vyvádzajú z koncentrácie, odporúčam dávať si pravidelnú pauzu. Vyhraďte si pracovné bloky, ktoré nepresiahnu dĺžku 90 minút a po nich si dajte párminútovú pauzu, počas ktorej si na chvíľu oddýchnete. Počas nej doplňte tekutiny, vitamíny a minerálne látky, ktoré vám pri potrebe koncentrácie budú nápomocné,“ odporúča well-being coach, výživový poradca a zakladateľ projektu wHealth, Maroš Krivosudský.

mozog Čítajte viac Užívate doplnky stravy na mozog? Ktorá rastlina stimulujúca mozog hrá prím u Slovákov?

Ak chce človek v 21. storočí dlhodobo dosahovať výsledky a ciele, ktoré si určil, potrebuje byť plne funkčný a sústredený väčšinu dňa. Preto nemôžeme zabúdať na pravidelný pitný režim ideálne s vyváženým obsahom minerálnych látok a vitamínov. Práve voda dodáva mozgovým bunkám dostatok energie na ich správne fungovanie. „Aby sme si dokázali dlhodobo udržať potrebné sústredenie a koncentráciu, mali by sme dbať na dostatočný pitný režim. Až keď je telo dostatočne hydratované, dokáže mozog fungovať naplno. Schopnosť riešiť úlohy, kreativita či reakčný čas sú vtedy na vrchole,“ hovorí Maroš Krivosudský.

K plnohodnotnému výkonu vieme telu pomôcť aj doplnením potrebných vitamínov a minerálnych látok. „Vitamíny skupiny B prispievajú k psychickej činnosti a majú dokázané účinky aj pri podpore normálnej činnosti nervovej sústavy. Ak sa potrebujete sústrediť odporúčam doplniť aj zinok. Ten okrem udržiavania zdravia kostí, vlasov, nechtov a pokožky, chráni bunky pred oxidačným stresom, zabezpečuje správne fungovanie pamäti a podporuje koncentráciu a pozornosť,“ dopĺňa Maroš.

Vitamíny B1,B3 a B7 pomáhajú psychickej činnosti a normálnej funkcii nervovej sústavy. Zinok chráni bunky pred oxidačným stresom, zabezpečuje správne fungovanie pamäti, pomáha k správnej činnosti rozoznávacích funkcií a podporuje koncentráciu a pozornosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncentrácia #pozornosť