Nervy pred Vianocami? Nemá to cenu, učte sa od severanov

Škandinávci sa v rebríčkoch umiestňujú ako najšťastnejší ľudia. Pozrime sa im trochu pod pokrievku. Ako to robia, že sa majú tak dobre?

09.12.2023 06:15
advent  Vianoce Foto:
Hlavne žiadny stres.
debata

Adventné obdobie by malo byť radostnou a pokojnou prípravou na vianočné sviatky. Prechádzky zasneženou krajinou, stretnutia s priateľmi na vianočných trhoch, dlhé večery s knihou pri sviečkach… Tiež máte svoju ideálnu predstavu, ktorú sa vám zrejme nepodarí naplniť ani tento rok?

Pravdou je, že príprava na Vianoce predstavuje veľkú fyzickú aj duševnú záťaž navyše. Sviatky treba naplánovať a pripraviť, často v kombinácii so zvýšeným úsilím v zamestnaní. A to všetko v čase, keď by sme sa kvôli krátkym dňom a nedostatku slnečného svitu najradšej zavŕtali do periny a zostali tam aspoň do marca.

Niet divu, že Vianoce pre mnohých predstavujú hotovú nočnú moru a sú radi, keď je konečne po nich. Nie je to však škoda? Inšpirujte sa škandinávskymi receptami na dobrý život, ktoré z hektického predvianočného obdobia dokážu vyčarovať ten najkrajší čas v roku.

Lagom

Zo Švédska sa do sveta rozšíril pojem lagom, ktorý by sa dal preložiť slovami „tak akurát“. Na predvianočné obdobie plné stresu je štýl lagom viac ako stvorený. Vyznačuje sa hlavne umiernenosťou, skromnosťou, ekologickým prístupom. Jeho priaznivci sa stotožňujú s heslom: „Menej je viac.“ Menej príprav, menej darčekov, menej minutých peňazí, menej stresu. To všetko prinesie viac radosti, pokoja, spokojnosti. Nič netreba nepreháňať, aby ste 24. decembra neskončili úplne vyčerpaní či dokonca chorí, a sviatky si tak ani trochu neužili.

Hygge

Dánskym návodom na šťastie je hygge, o ktorom ste už možno počuli. Slovenčina by pre tento životný štýl mala zrejme pomenovanie „pohoda“, ktorá sa dá dosiahnuť, predstavte si to, aj v hektickom predvianočnom čase. Nemusíte za ňou nikam cestovať, máte ju na dosah ruky.

Pohoda na dánsky spôsob znamená, že si natiahnete teplé ponožky, oblečiete pohodlný domáci úbor, vypnete mobilný telefón, uvaríte si voňavý čaj, pripravíte si slané či sladké občerstvenie, vezmete do ruky knihu a posadíte sa s ňou do pohodlného kresla pri kozube. Ten však nemá každý, postačí preto sviečka či ešte lepšie, niekoľko sviečok. Slávnostnú adventnú atmosféru tak vyčarujete raz dva. Hygge znamená aj milé stretnutia s rodinou a priateľmi, vyhýbanie sa konfliktom a udržiavanie radostných medziľudských vzťahov.

Cenou za škandinávsky relax bude menej napečeného vianočného pečiva a menej uprataný byt. A je už na každom, aby zvážil, či je táto cena za spokojnosť vysoká.

Sisu

Fínskym príspevkom k duševnej vyrovnanosti je sisu. Nepodľahnúť panike, byť vyrovnaným a odolným, vedieť si poradiť v každej situácii, avšak zároveň nestrácať radosť zo života. Tak by sa dal štýl sisu popísať v skratke. Ak už vidieť z jeho charakteristiky, na predvianočné obdobie sa hodí rovnako dobre ako hygge či lagom.

A kde hľadať na Slovensku kúsok Fínska? Nájdete ho napríklad vo fínskej saune. Kombinácia horúceho vzduchu a následnej chladnej vody posilní psychickú odolnosť ako máločo a vyplavené endorfíny zasa zabezpečia, že radosť z vás bude doslova tryskať.

Lykke

Do zbierky predvianočných škandinávskych návodov na dobrý život patrí aj lykke. V preklade z dánštiny toto slovo znamená jednoducho – šťastie. Získate ho, ak sa budete držať istých pravidiel, medzi ktoré patria život podľa vlastných predstáv, rozvíjanie láskavosti, schopnosť dôverovať iným, pozitívne myslenie, odmeňovanie sa, usilovanie o slobodu a zdravie alebo vytváranie dobrých vzťahov medzi ľuďmi. Vyberte si, čo z toho vyskúšate možno už tento víkend. A nevzdávajte sa lykke ani po Vianociach.

Niksen nie je pre každého

Okrem škandinávskych prístupov k životu sa o slovo hlási aj niksen. Má holandský pôvod a ak by ho bolo treba vystihnúť dvomi vetami, zneli by takto: „Nerobte nič. Ale vôbec nič.“ Nevenujte sa dokonca ani koníčkom či aktívnej zábave. Taká prechádzka v lese si už vyžaduje istú prípravu, treba sa obliecť, pozrieť si počasie, naplánovať trasu. Ani čítanie kníh nie je len tak, namáhate mozog. Niksen radí: nevenujte sa ničomu, len tak buďte, nemusíte ani premýšľať. Na predvianočné obdobie je to určite odvážne odporúčanie, avšak ak sa ním budete riadiť aspoň trochu, získate odstup od zhonu a radostnejšie prežívanie adventu. Za vyskúšanie nič nedáte!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stres #Vianoce #hygge #Kniha o hygge #Vianoce 2023