Zásady sviatočného oddychovania: z práce úplne vypnite, nebuďte stále k dispozícii

Počas voľných dní je dobré prácu neriešiť, ale zostať aktívny. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) pripomenul, že pravidelný pohyb, ako aj pestré aktivity prospievajú telu aj mysli.

28.12.2023 12:00
snoubord, snowboard, zimná dovolenka,... Foto:
Pohyb prospieva každému, v zime sa ho nevzdávajte.
debata

„Pohyb a pestré aktivity podporujú duševné zdravie, povzbudzujú kreativitu, zvyšujú produktivitu, prinášajú duševnú pohodu, znižujú stres, zlepšujú náladu a posilňujú medziľudské vzťahy," priblížil ÚVZ.

Úrad odporúča prestať počas voľna kontrolovať pracovné emaily a správy a nebyť nepretržite k dispozícii pre akékoľvek otázky súvisiace s prácou. Je podľa neho dobré dopriať si dostatok spánku, na ktorý väčšina ľudí počas roka čas nemá.

Počas dovolenky radí tráviť čas s rodinou či priateľmi. „Dovolenka je príležitosťou na prehĺbenie či zveľadenie vzťahov. Príležitosťou na stretnutia sú rozhovory s tými, na ktorých vám záleží. Je to dobré pre nich a dobré aj pre nás, pretože spojenie s blízkymi a komunitou môže pozitívne pôsobiť na zdravie a ľudia bývajú šťastnejší," vysvetlil.

ÚVZ odporúča, aby ľudia vyskúšali nejakú novú zručnosť alebo koníček, čo im pomôže vymaniť sa zo stereotypov. „Pomôže vám to lepšie sa odreagovať a ‚vypnúť‘," dodal s tým, že voľné dni si treba predovšetkým užívať. „Najdôležitejším spôsobom, ako si vytvoriť pohodu počas dovolenky a po nej, je zabezpečiť, aby ste aspoň čas voľna trávili niečím, čo vás naozaj baví a teší," doplnil.

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #prázdniny #Vianoce #voľno #voľnočasové aktivity