7 rád pre šťastný život podľa slávneho Arnolda Schwarzeneggera

Arnold Schwarzenegger oslávi v lete už svoje 77. narodeniny. Obľúbený akčný hrdina a tiež bývalý guvernér amerického štátu Kalifornia tak už má nárok obzrieť sa za svojím bohatým životom a prezradiť aj ostatným, čo mu prinieslo úspech a spokojnosť.

06.01.2024 06:00
Schwarzenegger Foto: ,
Arnold Schwarzenegger napísal novú knihu.
debata (1)

Svoje rady zhrnul Arnold Schwarzenegger v novej knihe Be Useful: Seven tools for life (Buď užitočný: 7 nástrojov pre život, kniha vyšla zatiaľ v angličtine). Azda najslávnejší kulturista sveta, ktorý žal úspechy v hollywoodských akčných filmoch ako Terminátor či Barbar Conan a sedemkrát vyhral najslávnejšiu kulturistickú súťaž Mr. Olympia, ponúka sedem jednoduchých nástrojov, ktoré však môžu priniesť do života zásadné zmeny. Pozrime sa na ne.

1. Sebauvedomenie

Len málo ľudí vníma dostatočne svoje potreby či svoje telo. Väčšina z nás ide na autopilota, vykonávame činnosti a povinnosti, ktoré sa od nás očakávajú a veľmi nepremýšľame, či skutočne žijeme život, ktorý nás uspokojuje. Prostredníctvom dôkladného sebauvedomenia však dokážeme pomenovať, kto sme a čo chceme či nechceme. A od toho sa odvíja všetko ostatné.

2. Stanovenie cieľov

Uvedomiť si sám seba je len prvý krok, no práve na jeho základe si dokážeme stanoviť ciele, ktorých chceme skutočne dosiahnuť. A nemusí pritom ísť len o úspech v práci, ale napríklad aj vo vzťahoch k druhým či v tom, čo nás baví. Cieľom tak môže byť napríklad aj cesta okolo sveta či zvládnutie čínskej kuchyne… Veľa ľudí nemá v živote žiadny cieľ, o ktorý má cenu usilovať a neskôr ľutujú, že sa nad ním viac nezamysleli a nepokúsili sa ho naplniť. Neurobte rovnakú chybu.

3. Odolnosť

Cesta za dobrým životom nie je jednoduchá a prekážok bude zrejme viac ako úspechov. Ak ste však presvedčení, že idete správnym smerom, psychická odolnosť vám umožní pokračovať ďalej. Arnold Schwarzenegger ponúka v knihe konkrétne tipy, ako možno posilniť svoju psychiku – a rovnako postupuje pri všetkých siedmich nástrojoch.

4. Časový manažment

Bez neho to na ceste za dosiahnutím cieľov nepôjde. Rozvrhnite si rozumne a efektívne svoj čas, avšak nesústreďte sa len na povinnosti, ale tiež sa nebojte venovať dostatok priestoru voľnu, odpočinku a koníčkom. S dobrým časovým plánom sa vám bude žiť jednoduchšie a lepšie, nedovoľte však, aby celkom ovládol váš život, dajte priestor aj improvizácii.

5. Komunikácia

Komunikujte otvorene o tom, čo chcete a čo vás trápi a poskytnite túto vzácnu príležitosť aj svojmu okoliu. Komunikácia prináša riešenie sporov a problémov a tiež umožňuje prichádzať na nové príležitosti a možnosti.

6. Prispôsobivosť

Nie je žiadna hanba priznať si, že sa nedarí a život nejde tak, ako by ste chceli. Spoznajte, kedy je ten správny čas prehodiť výhybku a skúsiť niečo iné či inak. Práve vďaka prispôsobivosti vonkajším podmienkam sa ľudskému druhu podarilo prežiť a platí to aj pre jednotlivcov.

7. Vďačnosť

Veľa ľudí je nespokojných so svojím životom, v skutočnosti však majú byť za čo vďační. Sú zdraví, majú zdravú rodinu, strechu nad hlavou a teplé jedlo na stole… Keď budete vďační svojmu životu za dary, ktoré vám poskytuje, zmeníte perspektívu a možno sa napokon začnete vnímať ako spokojný a úspešný človek.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #spokojnosť #šťastie #Terminátor #Arnold Schwarzenegger #kulturistika