Prečo je práve dnes Deň slabej vôle? Dôvod vás prekvapí a možno sa týka aj vás...

Ľudia sa svojich novoročných predsavzatí najčastejšie vzdávajú druhý januárový piatok, teda práve dnes. Treba však vydržať, trvá 66 dní, kým si upevníte nový návyk a začleníte ho do svojho života.

12.01.2024 10:00
cvičenie, joga, relax Foto:
Na pravidelné cvičenie si musíte vytvoriť návyk.
debata

Prelom roka predstavuje už tradičnú príležitosť, keď si ľudia dávajú novoročné predsavzatia. Tie im ale väčšinou dlho nevydržia. Podľa prieskumu celosvetovej sociálnej siete športovcov Strava sa ich najčastejšie vzdávajú druhý januárový piatok. V anglofónnom svete sa tento deň nazýva Quitters Day, v preklade Deň slabej vôle.

Sieť uskutočnila v roku 2019 rozsiahly prieskum, z ktorého vyplynulo, že práve druhý januárový piatok začína motivácia k dodržiavaniu novoročných predsavzatí u ľudí miznúť. Tento dátum uviedlo asi 80 percent opýtaných. Podľa iných štúdií však trvá v priemere až 66 dní, kým sa nové správanie na základe novoročných predsavzatí zautomatizuje.

Asi dve tretiny ľudí podľa iného prieskumu opustia svoje novoročné predsavzatia zhruba do mesiaca. A to hlavne preto, že bývajú príliš ambiciózne. Ľudia si ich väčšinou stanovujú s vysokou motiváciou, ktorá ale v priebehu času začína slabnúť. Odporúča sa preto stanovovať si najskôr drobnejšie ciele namiesto jedného veľkého nerealistického. K lepším výsledkom tiež vedie, ak sa spojíte s niekým ďalším, a vzájomne sa podporovať.

Predsavzatie k novému roku si v susednej Českej republike podľa prieskumu firmy Naturhouse, ktorý spracovala agentúra Rondo Data, dáva asi 42 percent Čechov, najčastejšie chcú schudnúť. Tretina ale priznáva, že im odhodlanie vydrží len pár dní.

„Novoročné predsavzatia často nevychádzajú preto, lebo si človek dáva nereálne ciele, napríklad schudnem desať kíl za mesiac. Keď si tentoraz zvolíte cieľ, ktorý je naozaj v medziach možností a budete mať silnú motiváciu, mnohonásobne zvýšite šancu na jeho dosiahnutie,“ uviedla výživová poradkyňa Naturhouse Věra Burešová. Okrem chudnutia patrí k najčastejším novoročným predsavzatiam cvičiť a jesť zdravšie.

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #chudnutie #šport #novoročné predsavzatia #chudnutie v novom roku #predsavzatia #cvičenie doma #novoročné výzvy