Herečka Jodie Fosterová sa obula do generácie snehových vločiek: „Keď sa im nechce, prídu do práce o pol jedenástej. A neznesú kritiku.“

Hanlivo sa im hovorí generácia snehových vločiek. Jemne do nich ťuknete prstom a vraj sa rozpustia. Najnovšie mladých poriadne skritizovala americká herečka Jodie Fosterová (61). Nepáči sa jej, že keď sa im nechce, jednoducho neprídu včas do práce a za všetko sa urazia. Nakoniec však uznala, že to nie je také zlé a staršie generácie sa od nich majú aj čo naučiť.

14.01.2024 06:00
Jodie Foster Foto:
Jodie Foster.
debata (9)

Na mladú generáciu nemá úplne najlepší názor Jodie Fosterová, americká herečka a držiteľka dvoch Oscarov za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe vo filmoch Znásilnenie a Mlčanie jahniat. Aspoň tak možno súdiť z rozhovoru, ktorý umelkyňa poskytla britským novinám The Guardian. Ona sama je pritom mamou dvoch príslušníkov takzvanej generácie snehových vločiek, synov Kita (22) a Charlesa (25).

„Vedia byť skutočne nepríjemní, hlavne na pracovisku. Niekto príde a povie: Nie, dnes sa na to necítim, prídem do práce až o pol jedenástej. Alebo sa ich opýtam: Skontrolovali ste si pravopis v e-mailoch? Veď je to všetko gramaticky nesprávne. A oni odvetia: Ale to je obmedzujúce,“ nechala sa počuť v rozhovore.

Na starších ohľad nikto nebral

Je fakt, že dnešní mladí sú iní, ako boli ich rodičia či prarodičia. Na predchádzajúce generácie nikto veľké ohľady nebral, museli sa prispôsobiť a tvrdo pracovať. Sú naučení, že nemôžu prejaviť žiadnu slabosť a treba ísť bez odpočinku ďalej. Mladí však vidia, že veľa šťastia to ich predchodcom neprinieslo a chcú to inak. Neboja sa povedať, že sú unavení, vyčerpaní či frustrovaní a žiadajú úľavy. Nie sú ochotní toľko pracovať a myslia aj na seba a svoj voľný čas, čo v očiach starších vyzerá ako lenivosť, neschopnosť, slabosť a rozmaznanosť.

Staršia generácia sama seba považuje za odolnú a rada sa chváli, že ju nič nezloží, avšak v skutočnosti jej príslušníci vo veľkom trpia depresiami či úzkosťami, čo navonok vidieť napríklad vo veľkej spotrebe alkoholu či liekov proti úzkostným stavom. Príčina tkvie i v tom, že už od detstva nikto nebral vážne ich potreby a emócie. Najskôr ich potláčala rodina, potom škôlka, škola a ani v práci to nebolo lepšie.

Svoje deti chcela dnešná generácia rodičov vychovať menej prísne a tak im veľa povolila a držala ich často ako v bavlnke, čo je ďalší dôvod, prečo sú mladí v očiach tých skôr narodených „rozmaznané decká“. S obľubou sa o nich hovorí ako o generácii snehových vločiek, ktoré sú krehké a zároveň nenájdete dve rovnaké, čo má odkazovať na výnimočnosť, ktorú vraj mladí vo vzťahu k sebe cítia.

„Generácia snehových vločiek je zjednodušujúce označenie ľudí narodených zhruba v rokoch 1995 až 2010. Označenie cieli na ľudí so zvýšenou citlivosťou, emocionálne menej stabilných, zameraných na seba a zároveň presvedčených o svojej výnimočnosti. Patria ku generácii Z. Inde sa o nich hovorí ako o generácii neskorých mileniálov, čo by znamenalo, že patria ešte ku generácii Y,“ takto zjednodušene vymedzuje pojmy wikipédia. A ako dodáva, okrem psychickej krehkosti sa príslušníci mladej generácie ľahko urazia a na základe svojej jedinečnosti sú presvedčení, že majú nárok na zvláštne zaobchádzanie.

Varovanie vopred

„Mávajú problém vyrovnať sa s odlišnými názormi alebo faktami, ktoré nechcú počuť. Na niektorých amerických univerzitách študenti od vyučujúcich vyžadujú takzvané trigger warnings – varovanie vopred. Varovanie, že by ich určité informácie alebo obrazy mohli emocionálne poškodiť a vyvolať v nich úzkosť, strach alebo znechutenie. Náboženské prednášky sa preto uvádzajú varovaním, že môžu obsahovať prvky násilia, budúcich archeológov upozorňujú, že uvidia kostry, a veterinárov, že súčasťou výučby sú pitvy,“ dodáva wikipédia.

Herečka Jodie Fosterová za svoje výroky zožala nielen súhlasné pritakávanie, ale aj kritiku. Tá upozorňovala, že dnešní mladí to majú v živote tiež ťažké, len inak ako predchádzajúce generácie. Musia sa vyrovnávať s hrozbou veľkých kríz (ekonomická, vojenská, klimatická, pocovidová…) a orientovať sa v neprehľadnom a zložitom svete, ktorý sa neustále mení a ktorý budú práve oni už čoskoro spravovať a viesť. Svoje kritické slová herečka napokon zmiernila a dokonca „snehovým vločkám“ vystrúhala istú poklonu.

„Majú všetku tú slobodu, ktorá je úžasná a ktorú sme my nemali. Nevedeli sme, že môžeme napríklad povedať nie, a práve vedomie, že sa to dá, teraz vytvorilo sebavedomých a autentických ľudí. Sú zložití, ale potrebujeme ich,“ dodala v inom rozhovore.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Jodie Foster #mladí #generácia #Generácia Y #generácia Z #medzigeneračné rozdiely