„Ešte raz vidieť a pobozkať svoju Irenku…“ Špeciálna sanitka plní sny nielen seniorom

Pani pre chorobu skončila na dlhú dobu v nemocnici, jej manžela hospitalizovali v inom zdravotníckom zariadení a už vie, že jeho život sa chýli ku koncu. Kto mu splní jeho prianie objať ešte raz svoju milovanú?

26.02.2024 06:00
tanec, staroba, dôchodca, šediny Foto:
Nie každému je dopriate stráviť celý život s najbližšími.
debata

Sanitka splnených snov začala pôsobiť v susednom Česku minulý rok. Zdarma plní priania ťažkom chorým a umierajúcim ľuďom od detí až po seniorov. Nemusí ísť len o návštevu rodiny či priateľov, hoci práve tento sen vyslovujú klienti sanitky veľmi často.

Uskutočnilo sa však už aj súkromné stretnutie s farárom v kostole, fandenie na zápase dedinského futbalu, návšteva triedneho zrazu či bytu, v ktorom ťažko chorý strávil väčšinu svojho života, alebo výlet k jazeru, kde trávieval dlhé roky letnú dovolenku.

Ojedinelá služba má v krajine našich susedov veľký ohlas, a niet sa čo čudovať. Ťažko chorí ľudia nemajú veľa možností, ako sa znovu vrátiť aspoň na malú chvíľu do bežného života a venovať sa tomu, čo mali radi. Častokrát ich zákerné ochorenie odlúči aj od tých, ktorých najviac milujú.

Zavalení prianiami

Iniciátori aktivity, občianske združenie Ruky pre život, sú preto zavalení prianiami, ktoré vyslovujú nielen ťažko chorí, ale aj ich príbuzní a známi. Vôbec prvý splnený sen sa sanitka podujala splniť starému pánovi, ktorý ešte raz túžil vidieť svoju milovanú manželku.

„Kto z nás si dokáže predstaviť, že na sklonku života bude odlúčený od svojho najdrahšieho a najbližšieho človeka… od svojej životnej lásky. V roku 1956 zaznelo radnicou ich doživotné áno. Osud, vek a choroba zasiahla manželov o viac ako pol storočia neskôr,“ popisuje združenie príbeh, na ktorého konci bolo dojemné stretnutie milujúceho sa páru.

Pani pre chorobu skončila na dlhú dobu v nemocnici, jej manžela hospitalizovali v inom zdravotníckom zariadení a už vie, že jeho život sa chýli ku koncu.

„Jeho snom, s ktorým sa na nás obrátil skvelý podporný a paliatívny tím pražskej Fakultnej nemocnice Kráľovskej Vinohrady, bolo ešte raz vidieť, pohladiť a pobozkať svoju Irenku, naposledy ju zovrieť v náručí a povedať jej, že je navždy jeho jediná,“ pokračujú ďalej iniciátori sanitky splnených želaní, ktorí patria k skúseným záchranárom.

Jednotlivé fotografie si pozrite kliknutím na odkaz.

Poznala ho…

Stretnutie dopadlo nad všetky očakávania: „Aj keď pani Irenka je už dosť dezorientovaná a občas sa stráca, manžela spoznala, celý čas sa ho nežne dotýkala a starala sa, či sa mu dobre sedí, či nie je unavený… a milujúci manžel jej so slzami v očiach chválil dlhšie vlasy, toľko sa mu páčila, šťastne jej to opakoval.“ To, čo prítomní počas návštevy videli, ich naplnilo nádejou: „Kiež by sme aj my našli také šťastie a neminuli ho, aj keby malo trvať len pár chvíľ.“

V Česku okrem sanitky, ktorý splnila prianie mužovi na sklonku života, pôsobí ešte aj druhý podobný projekt známy pod názvom Sanitka splnených prianí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starostlivosť #nevyliečiteľne chorý #onkologické ochorenia