Čo ničí psychické zdravie Slovákov?

S psychickou nepohodou zápasí 77 percent Slovákov, pod stresom a veľkým psychickým tlakom je u nás 17 percent ľudí, odhalil nový prieskum online lekárne Pilulka s výskumnou agentúrou Behavio.

17.10.2023 11:58
dievca spi na gauci Foto:
Osemhodinový pracovný čas, komplikované vzťahy a málo spánku trápia Slovákov.
debata

S psychickými problémami alebo nepohodou podľa prieskumu častejšie zápasia ľudia do 24 rokov, viac slobodní a bezdetní ako v manželstve a s deťmi, skôr ženy ako muži. Tí viac pociťujú stres v práci.

Na psychickú nepohodu má vplyv aj nedostatok spánku – menej ako 6 hodín denne spí až 15 percent Slovákov, a 8-hodinový pracovný čas dáva zabrať 46 percentám ľudí.

Vo vekovej kategórii 18 až 24 rokov nie je v psychickej pohode každý tretí mladý človek, od 25 do 34 rokov každý piaty Slovák. Tieto čísla s vekom aj ďalej klesajú.

Komplikované vzťahy

Hlavnými „spúšťačmi“ problémov sú predovšetkým medziľudské vzťahy. „V rodine môže ísť o nedorozumenia medzi rodičmi a deťmi, osamelosť rodičov po tom, ako sa deti osamostatnia, nedostatok času dospelých detí pre rodičov alebo medzigeneračné problémy,“ vymenovala Monika Martinezová, riaditeľka Linky dôvery Nezábudka, ktorú prevádzkuje Liga za duševné zdravie. V rámci partnerských či manželských vzťahoch môže ísť o rozchody, rozvody, neveru alebo násilie.

dievča s mobilom v škole Čítajte aj Z mobilov hlúpnu, zakážte ich v školách, je to digitálny heroín, tvrdí popredný neurológ

Osamelosť a sklamania mladých

Problémy v medziľudských vzťahoch sa však môžu týkať aj vzťahov na pracovisku, keď ľudia zápasia s preťaženosťou, vyhorením alebo nespokojnosťou so sebarealizáciou. „Smútok môže súvisieť aj so stratou či úmrtím milovanej osoby alebo s rozchodom či nezáujmom zo strany dôležitých osôb,“ doplnila Monika Martinezová a dodáva, že mladých ľudí najčastejšie trápi osamelosť, single život a sklamania v partnerských vzťahoch, či neschopnosť splniť očakávania okolia.

Slováci sa za problémy hanbia

Podľa prieskumu sa len 13 percent ľudí pri riešení psychických problémov obráti na odborníka. Viac ako tretina Slovákov si svoje problémy rieši sama za zavretými dverami s partnerom či najbližšou rodinou, alebo ich zametie pod koberec a nerieši ich vôbec (jedna pätina).

Podľa Moniky Martinezovej môžu pomôcť aj najbližší, ale pri vážnejších psychických problémoch je nevyhnutné vyhľadať odborníka na duševné zdravie. Podľa prieskumu Ligy za duševné zdravie to až tri štvrtiny Slovákov totiž považujú za hanbu a to aj napriek tomu, že dnes sú duševné problémy oveľa bežnejšie ako v minulosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #psychická choroba #psychická nepohoda