Z mobilov hlúpnu, zakážte ich v školách, je to digitálny heroín, tvrdí popredný neurológ

Väčšina rodičov si myslí, že len ak sa deti čo najskôr naučia používať technológie, majú šancu uspieť v živote. Rýchlo im pôjdu jazyky a porozumejú novému svetu. Skutočnosť je taká, že sme vďaka nim hlúpejší.

13.10.2023 19:27
dievča s mobilom v škole Foto:
Rodičia si nebezpečenstvo digitálnych technológií častokrát neuvedomujú.
debata

Mohli by byť mobily pre deti prínosné ako interaktívny vzdelávací nástroj? Nič také doteraz žiadna vedecká štúdia nepotvrdila. Český neurológ, pedagóg a primár na Univerzite v Yale Martin Jan Stránsky naopak tvrdí, že všetkou tou digitálnou technológiou hlúpneme. Podľa neho preukázateľne mení spôsob, akým mozog preberá a spracováva informácie a podkopáva proces, akým sa náš mozog učí a myslí.

medveď, medvede Čítajte aj Viete, čo ste za zviera? Zistíte to podľa svojho biorytmu.

Koniec mobilov na Slovensku?

Komisár pre deti Jozef Mikloško chce mobily v triedach zakázať. „Odvádzajú pozornosť od výchovno-vzdelávacieho procesu, znižujú kognitívne schopnosti, vedú k osamelosti dieťaťa a v neposlednom rade ovplyvňujú jeho zdravý duševný vývoj. Prax nám ukazuje, že mobily sa často stávajú v školskom prostredí nástrojom na šikanovanie,“ vysvetľuje postoj, ktorým by sme nasledovali krajiny ako Taliansko, Portugalsko, Španielsko, či Francúzsko. „Už len fakt, že deti majú mobil pri sebe, postačuje na to, aby sa prestali sústrediť. Aby sa dieťaťa znovu začalo koncentrovať, je potrebných 20 minút, čo je takmer polovicu vyučovacej hodiny,“ vysvetľuje Jana Foltányová zo Slovenskej komisie pre UNESCO.

Digitálny detox

Neurológ Ján stránsky nazýva mobily digitálnym heroínom. Ak sa schváli zákaz mobilných telefónov počas vyučovania, deti by mohli byť na digitálnom detoxe aspoň 5 až 6 hodím 5 dní v týždni. Pre niektoré z nich by to mohla byť výzva. Mohli by ste sa ale pokúsiť sami doma skracovať čas, ktorí trávia s mobilom v ruke. Podľa neuropsychológa Kardarasa by sa tak malo diať pomaly a postupne. Napríklad päť hodín strávených pred obrazovkou by sa malo obmedziť na jednu hodinu približne za jeden týždeň, aby ste nevyprovokovali výbušné správanie.

Počas tohto obdobia je veľmi dôležité zaradiť nejaké alternatívne zdravé aktivity. „Nemôžete len tak obmedziť mobil a nechať deti sedieť vo svojich izbách so založenými rukami. Starý návyk na mobil treba nahradiť niečím novým,“ upozorňuje odborník na detské závislosti.

Minimálny odporúčaný čas tvrdého detoxu, to znamená žiadny telefón, tablet ani počítač, dokonca ani televízia, je štyri až šesť týždňov. Len tak sa dokáže detský mozog skutočne zresetovať. Vtedy je čas zaviesť zdravé návyky, ako je chodenie do postele a vstávanie v rovnakú hodinu, pravidelné zdravé stravovanie, pomáhanie s domácimi prácami a rozvíjanie zdravých koníčkov.

chirurgia, operacia Čítajte rozhovor Chirurg a súdny znalec: Aj zväčšovanie prsníkov môže byť rizikové, niektoré operácie majú dohru na súde

Nemajú žiadne právo na mobil

Po ukončení digitálneho pôstu môžete začať kontrolovať a určovať, koľko elektroniky staršie deti a tínedžeri dokážu tolerovať. Máte pocit, že ste zlyhali a nemôžete im predsa vziať túto „hračku“? Podľa neurológa Martina Jana Stránskeho neexistuje žiadne právo detí na mobil. To, či ho budú mať alebo nebudú, o tom rozhodujú len rodičia.

O tom, či ho budú môcť používať v školách, sa pravdepodobne čoskoro rozhodne. Komisár pre deti Jozef Mikloško vyzýva k prijatiu opatrení, ktoré povedú k regulácii mobilov na základných a stredných školách.

Infoboxík v článku

Máte doma závisláka? Zistíte to podľa toho, či má tieto príznaky

  • Je hore čoraz dlhšie?
  • Je úzkostný, nepokojný alebo nahnevaný, keď nemá po ruke mobil alebo konzolu?
  • Ovplyvňuje používanie technológií jeho výsledky v škole, záujmy alebo rodinný život?
  • Má problém dostať virtuálne prejavy z hlavy alebo sa mu nich sníva?
  • Tají pred vami, že digitálne zariadenie používa alebo ho pred vami skrýva?
  • Má problém regulovať svoje emócie?
  • Je apatický a znudený?
  • Sťažujú sa učitelia, že v škole zaspáva?
  • Je unavený, ale zároveň prestimulovaný?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #digitálne technológie #digitálny detox #závislosť od mobilu