Kontaktné šošovky poskytujú aj ochranu pred UV žiarením

Kontaktné šošovky poskytujú okrem dioptrickej korekcie aj ochranu pred UV žiarením a zaujímavo menia imidž...

19.07.2009 15:07
oko
Kontaktné šošovky môžu byť číre, farebné alebo tónovacie, čiže zvýrazňujúce prirodzenú farbu očí.
debata

Podľa odborníkov je nosenie kontaktných šošoviek súčasťou úsilia o zdravý spôsob života. Kontaktné šošovky sú podľa nich praktické, hygienické a naprávajú chyby oka. Využívajú sa však aj na kozmetické zafarbenie očnej dúhovky a môžu byť tiež extravagantným módnym doplnkom.

Štatistiky spoločnosti Johnson & Johnson Vision Care hovoria, že v Česku a na Slovensku je viac ako 7,5 milióna ľudí, ktorí potrebujú rôznu korekciu zraku. Ale iba 300 000 z nich, teda asi 4 percentá, používajú kontaktné šošovky. V západnej Európe je to takmer dvojnásobné percento užívateľov, v USA asi 15 percent užívateľov a v Japonsku sa ich počet blíži k 20 percentám. Prieskumy zároveň ukazujú, že v Česku i na Slovensku je mierne vyšší záujem o farebne tónované dioptrické šošovky ako číre.

Väčšina predávaných mäkkých kontaktných šošoviek sú výrobky určené na korekciu zrakových chýb. Záujemci o kontaktné šošovky preferujú v poslednej dobe výrobky určené na jedno použitie. Čo sa týka materiálu, presadzujú sa silikónovo-hydrogélové produkty. Výhodou jednodenných silikónovo-hydrogélových šošoviek je podľa prezidenta Českej kontaktologickej společnosti Pavla Rezka vysoká priepustnosť kyslíka a skutočnosť, že tento výrobok nespôsobuje červenanie očí a poskytuje ochranu pred UV žiarením.

„Ideálne vlastnosti modernej kontaktnej šošovky sú štyri: šošovka by mala byť hladká a pružná, dostatočne vlhká, priepustná pre kyslík a chrániaca pred UV žiarením,“ povedal Pavel Rezek. Pri športovaní alebo v lete, keď je okrem dioptrickej korekcie potrebná aj ochrana pred UV žiarením, sú podľa odborníkov oveľa vhodnejšie šošovky ako okuliare. Ľudia tiež stále častejšie využívajú šošovky pri spoločenských udalostiach.

„Farebné kontaktné šošovky sú vnímané predovšetkým ako módny trend, ale majú aj rôzne dioptrické hodnoty. Môžu meniť vzhľad očí a zároveň korigovať krátkozrakosť či ďalekozrakosť,“ povedala členka rady Českej kontaktologickej společnosti Svatava Háčiková. Uviedla, že farebné kontaktné šošovky sa využívajú najmä k kvôli zmene vzhľadu. Tzv. crazy vzorky, ktorých nositeľ získa mačací alebo leopardí pohľad si obľúbila predovšetkým mládež. V ponuke sú tiež rôzne farby ako zafírová, gaštanová či zelená. Predávajú sa krycie šošovky a tónovacie šošovky, ktoré iba zvýrazňujú prirodzenú farbu očí.

Farebné šošovky však môžu podľa odborníkov ľahko zkreslovať vnímanie farieb. „Krycie kontaktné šošovky majú farebnú dúhovku a číru zornicu, čiže stred šošovky. Môžu teda mierne zužovať periférne videnie za šera a v tme. Sú vhodné skôr na spoločenské príležitosti. Ľudia s vysokými nárokmi na videnie, napríklad vodiči, by mali zvážiť ich použitie,“ zdôraznila Svatava Háčiková. Zároveň upozornila, že farebné kontaktné šošovky vyžadujú rovnakú starostlivosť ako šošovky určené na korekciu zraku a aplikovať by ich mal výhradne špecialista.

Kozmetické kontaktné šošovky sa využívajú nielen na zmenu vzhľadu, ale aj pri niektorých vrodených poúrazových a pooperačných stavoch. Napríklad, keď chýba časť dúhovky alebo zornica je abnormálne rozšírená. Podľa Svatavy Háčikovej pomáhajú znížiť oslnenie oka. „Špeciálnym typom kozmetických šošoviek sú šošovky s čiernou zornicou a farebnou dúhovkou, ktoré slúžia k výraznej úprave vzhľadu nevidiaceho oka po úrazoch alebo závažných očných chorobách,“ vysvetlila.

Podľa názoru oftalmológov je možné prostredníctvom kontaktných šošoviek korigovať krátkozrakosť, ďalekozrakosť alebo astigmatizmus. V porovnaní s okuliarmi poskytujú plnohodnotné periférne videnie a ich nositelia môžu byť ľudia všetkých vekových kategórií. Nákup však treba vždy konzultovať s kontaktológom.

debata chyba