Soláriá preradili medzi karcinogény ako tabak či azbest

Už niet pochýb o tom, že používanie solárií spôsobuje rakovinu kože. Zvýšenému riziku vzniku tohto ochorenia sa vystavujú najmä mladí ľudia do tridsať rokov.

30.07.2009 16:58
debata

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) včera preradila soláriá z kategórie „pravdepodobne spôsobuje rakovinu“ do kategórie „spôsobuje rakovinu“. Používanie solárií sa tak definitívne dostalo do spoločnosti rizík ako fajčenie či kontakt s azbestom.

Vplyvom tohto preradenia do najvyššej rizikovej kategórie by sa používanie solárií mohlo, alebo skôr malo dostať pod tlak regulačných orgánov. IARC, ktorá dáva odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácii, prikročilo k preradeniu solárií do karcinogénnej kategórie na základe minuloročného výskumu. Výsledkom tohto výskumu bolo, že ľudia, ktorí začali pravidelne navštevovať soláriá pred 30. rokom života, sú vystavení až o 75 percent vyššiemu riziku vzniku melanómu. Melanóm je najsmrteľnejší druh rakoviny kože.

Na jeseň minulého roku britskí vedci vyzvali vládu, aby zakázala používanie solárií ľuďom mladším ako 18 rokov. „Bola by som prvá, ktorá by takúto zmenu zákona podporila,“ uviedla Alexandra Novotná, kožná lekárka z kliniky Esthetic v Bratislave. „Je vedecky dokázané, že slnečné žiarenie spôsobuje rakovinu kože. Mali by sme preto ľudí viesť, aby sa nevystavovali nadmernému žiareniu a nieto ešte chodili do solárií,“ dodala Novotná.

Soláriá sú nebezpečné najmä pre mladých ľudí, ktorí ich navštevujú pravidelne a dlhodobo. Ak nenastane spálenie kože, občasná návšteva solária by až taká riziková nemala byť. „Soláriá môžu byť nebezpečné a musíme zabezpečiť, aby ich ľudia využívali primerane a bezpečne. Ak to bude nevyhnutné, zvážime nové zákony, ktoré by ochránili mladých ľudí,“ uvádza v stanovisku k preradeniu solárií do najkritickejšej kategórie britské ministerstvo zdravotníctva.

debata chyba