Ísť do solárka, je ako zapáliť si a obliecť azbestovú košeľu

Solárne štúdiá môže postihnúť ten istý osud ako cigarety a alkohol či dokonca azbest. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) minulý týždeň preradila soláriá z kategórie "pravdepodobne spôsobuje rakovinu" do kategórie "spôsobuje rakovinu". Uvádza k tomu, že riziko vzniku rakoviny je vysoké najmä u ľudí mladších ako 30 rokov.

03.08.2009 08:08
solárium Foto:
Ilustračné foto
debata

Vplyvom tohto preradenia do najvyššej rizikovej kategórie by sa používanie solárií mohlo alebo skôr malo dostať pod tlak regulačných orgánov. IARC, ktorá podáva odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácii, prikročila k preradeniu solárií do karcinogénnej kategórie na základe minuloročného výskumu. Výsledkom tohto výskumu bolo, že ľudia, ktorí pravidelne navštevovali soláriá pred 30. rokom života, sú vystavení až o 75 percent vyššiemu riziku vzniku melanómu. Melanóm je najsmrteľnejší druh rakoviny kože.

„Máme hlúpy pocit z toho, že sa soláriá tak veľmi používajú,“ povedal Miroslav Piršel z Ústavu experimentálnej onkológie Slovenskej akadémie vied, ktorý robí výskum používaním UV žiarenia. „Problém nie je v slniečku, však pod ním celý život vznikol. Zmenilo sa však životné prostredie a ľudský organizmus je presýtený bojom s rôznymi inými látkami, a tak mu nezostáva veľa síl, aby zápasil aj s nadmerným slnením. Prehnaným používaním solárií zvyšujeme poškodenie svojej DNA, a teda aj riziko ochorenia na rakovinu kože. Naši predkovia intuitívne tušili škodlivý vplyv slnečného žiarenia a dôkladne sa chránili – slamenými klobúkmi, košeľami s dlhými rukávmi,“ dodáva výskumník.

Soláriá sú nebezpečné najmä pre mladých ľudí, ktorí ich navštevujú pravidelne a dlhodobo. Občasná návšteva, ak nedôjde k spáleniu kože, by až taká riziková nemala byť. „Soláriá môžu byť nebezpečné a musíme zaistiť, aby ich ľudia využívali primerane a bezpečne. Ak to bude nevyhnutné, zvážime nové zákony, ktoré by ochránili mladých ľudí,“ uvádza sa v stanovisku britskej vlády k preradeniu solárií do najkritickejšej kategórie.

Sami autori v štúdii zverejnenej v magazíne Pigment Cell and Melanoma Research vyzývajú, aby sa zakročilo proti reklamným kampaniam, ktoré tvrdia, že soláriá sú bezpečné či dokonca zdravé.

IARC k tomu dodáva, že rakovinu nemožno podceňovať. „Rakovina má nábeh stať sa v roku 2010 najčastejšou príčinou úmrtí na svete. Z pozície najmasívnejšieho zabijaka zvrhne srdcovocievne ochorenia. Za tento rok bola rakovina diagnostikovaná u 12,4 milióna ľudí a 7,6 milióna ľudí jej podľahlo,“ uviedla IARC k štatistikám z minulého roka.

Rakovina kože

Hlavným rizikovým faktorom poškodzujúcim kožu je slnečné žiarenie

9 z 10 prípadov nemelanómovej rakoviny kože sa prisudzuje škodlivému vplyvu slnečného žiarenia

Koža detí je najzraniteľnejšia a najviac ohrozená slnečným žiarením. Vystavenie pôsobeniu slnka v detstve je zvlášť škodlivé. Ľudia, ktorí mali v detstve pehy alebo sa pravidelne či viackrát spálili, sú viac ohrození vznikom rakoviny kože

Malígny melanóm je najnebezpečnejší. Vyzerá spočiatku ako nepravidelná hnedá škvrna alebo materské znamienko, ktoré začne meniť svoj vzhľad a stáva sa zhubným. Ak sa zachytí skoro, je melanóm zvyčajne liečiteľný. Ak sa melanóm začne rozširovať na iné časti tela, môže končiť smrťou

debata chyba