Najžiadanejšie plastiky sú liposukcia a zväčšenie poprsia

Liposukcia a zväčšenie pŕs sú najžiadanejšie plastické operácie na Slovensku. Vyplýva to z prieskumu internetového portálu plasticka-chirurgie.tv, na ktorom sa vlani na jeseň zúčastnilo niekoľko tisíc respondentov.

04.03.2010 14:00 , aktualizované: 05.03.2010 15:11
korekcia tváre - operácia - botox - plastika -... Foto:
Plastické operácie a estetické chirurgické zákroky sú čoraz obľúbenejšie.
debata

Dôvodom, prečo sa ženy o estetickú chirurgiu zaujímajú, je zvýšenie vlastného sebavedomia. Uviedlo to 86 percent opýtaných Sloveniek a Slovákov. Pre 11 percent je hlavným dôvodom podstúpenia operácie úraz alebo zdravotný problém. 

Ženy tvoria 95 % záujemcov o estetickú plastickú chirurgiu na Slovensku. To je približne rovnako ako v Poľsku, Česku, či Rusku. Avšak v krajinách, kde má estetická plastická chirurgia dlhšiu tradíciu, je podiel mužských záujemcov niekoľkonásobne
väčší ako v SK, napr. v USA tvoria muži ? záujemcov o zákrok a vo Veľkej Británii 17 %. 

Na prieskume sa zúčastnili ľudia, ktorí chcú podstúpiť plastickú operáciu. Podľa výsledkov má záujem o liposukciu 18% zúčastnených slovenských žien. Ďalšou žiadanou operáciou je zväčšenie prsníkov, ktoré zaujíma 36 % žien a nasleduje ich modelácia. Medzi žiadané zákroky patrí aj operácia nosa – pre jeho korekciu sa v prieskume vyslovilo 15 percent opýtaných.

Jednotlivé operácie sa diferencujú vzhľadom na to, z akého dôvodu ich chce žena uskutočniť. Pokiaľ žena túži po zdvihnutí sebavedomia alebo skrášlení, tak až 41 percent zástupkýň ženského pohlavia zaujíma zväčšenie pŕs. Nasleduje liposukcia s 21 percentami. Zhodne po 15 percent získala operácia nosa a aplikácia botoxu na vyhladenie vrások.

Najčastejšími zákrokmi, o ktoré sa ženy zaujímajú zo zdravotných dôvodov, je tiež spomenutá liposukcia a úprava poprsia. V tomto prípade však ide najmä o zmenšenie objemu dekoltu (25 percent), operácia nosa zaujíma 19 percent žien.  

U mužských záujemcov o plastickú operáciu tiež boduje operácia nosa (28 percent) alebo liposukcia (25 percent). Muži si však tiež často žiadajú transplantáciu vlasov (16%) a laserovú depiláciu chĺpkov (16 %). 

Až 82 % žien, ktoré nejaký zákrok už podstúpili, bolo s výsledkom spokojných. Pri najčastejšom zákroku (zväčšenie prsníkov), boli ženy spokojné dokonca v 96 % prípadov. Zákrok
zvýšil vlastné sebavedomie (83 % pacientok),
zlepšil vnímanie okolia (55 % pacientok),
zlepšil zdravotný stav (88 % pacientok, ktoré zákrok podstúpili zo zdravotných dôvodov)

Prieskum tiež ukázal, že 35 % slovenských žien je ochotných podstúpiť zákrok v zahraničí. Záujem o zákrok v zahraničí je na Slovensku priemerný v porovnaní so skúmanými štátmi. Najmenej ochotné podstúpiť zákrok v zahraničí sú české ženy (14 %), naopak Poľky uvažujú o zákroku v zahraničí takmer pri polovici prípadov (44 %), najvyšší počet zo všetkých sledovaných štátov.

debata chyba