O nadváhe viac povie obvod krku ako BMI

Až doposiaľ patrila metóda merania telesného tuku pomocou BMI k najzaužívanejším a najpresnejším. Dnes však lekári hovoria, že to nie je celkom tak. Číslo, ktoré index telesnej hmotnosti udáva, je podľa nich nepresné. Zohľadňuje totiž pomer váhy k telesnej výške, čo môže byť v niektorých prípadoch skresľujúce.

03.09.2010 11:20
cvičenie, fitlopta, obezita, tučnota, nadváha Foto:
Pre dospelé ženy je z pohľadu zdravotných komplikácií rizikový obvod krku nad 38 cm.
debata

Napríklad u športovcov, ktorí majú veľa svalov. Tie sú ťažšie ako tuk, a preto BMI športovcom vychádza vyššie, ako ľuďom, čo majú namiesto svalov sadlo. Štúdia uverejnená v časopise Pediatrics navrhuje iný jednoduchý spôsob merania telesného tuku. Smerodajným má byť obvod krku.

So širokým hrdlom sa podľa vedcov spája nielen obezita, ale aj jej komplikácie. Napríklad spánkové apnoe, cukrovka a vysoký krvný tlak. Prišli na to tak, že skúmali 1 102 detí, zaznamenávali ich výšku, váhu a obvod krku. Zistili, že u šesťročného chlapca s obvodom krku väčším než 28,5 cm je 3,6 krát väčšia pravdepodobnosť, že má nadváhu alebo trpí obezitou ako chlapec s menším obvodom.

Primeraný obvod krku:
Chlapci
6 rokov: 28,5 cm
10 rokov: 32 cm
14 rokov: 36,1 cm
18 rokov: 39,1 cm

Dievčatá
6 rokov: 26,9 cm
10 rokov: 30,5 cm
14 rokov: 32 cm
18 rokov: 34,5 cm

Pre dospelých mužov je z pohľadu zdravotných komplikácií rizikový obvod krku nad 43 cm a u žien nad 38 cm. Vtedy sú náchylnejší napríklad na spánkové apnoe. A to zas súvisí so srdcovými chorobami. Ideálny obvod u dospelého je pätina telesnej výšky plus jeden centimeter.

Ani na BMI by však lekári nemali celkom zanevrieť. Môže byť doplnkovým ukazovateľom, ako je na tom človek so svojou váhou. Index telesnej hmotnosti sa vypočíta ako hmotnosť v kg : (telesná výška v m)2. Teda napríklad žena 170 cm vysoká s hmotnosťou 55 kg má BMI = 55:1,72 = 19. Normálne hodnoty sú medzi 20 až 25. Čím vyššie číslo, tým väčší objem tuku má.

BMI menej, ako 19 = podváha
BMI – viac, ako 25 = nadváha
BMI – viac, ako 30 = obezita

Ďalším dôležitým ukazovateľom – najmä u mužov, je obvod pása. Nebezpečným býva práve tuk usadený v brušnej oblasti, pričom veľmi často nejde o podkožný tuk, ale sadlo obaľujúce už priamo vnútorné orgány. U takýchto ľudí hrozia srdcovocievne ochorenia častejšie. U žien predstavuje zvýšené riziko obvod pásu nad 80 cm a vysoké riziko nad 88 cm. U mužov je zvýšené riziko obvod nad 94 cm a vysoké riziko nad 102 cm. Ale aj v tomto prípade treba brať merania orientačne. Iné je, keď má 80 cm v páse žena vysoká 160 cm, ako žena s výškou 180 cm.

debata chyba