Opary a afty trápia veľa ľudí, k lekárovi idú len máloktorí

Až 80 percent ľudí niekedy v živote malo na perách opar, 20 percent z nich viackrát ročne.

07.04.2011 05:53
opar - herpes - pery s infekciou Foto:
Opary sú prejavom infekcie vyvolanej vírusom Herpes simplex. Týmto vírusom je nakazených až 80 percent obyvateľov.
debata

Štvrtina aspoň raz za život mala v ústach afty. Lekára pritom navštívia len zhruba tri percentá pacientov, uviedla kožná lekárka Monika Arenbergerová. Väčšina ľudí spolieha na samoliečbu, pokiaľ sa ale problémy opakujú často, je podľa Arenbergerovej na mieste podať antibiotiká. Problémy môžu byť aj príznakom skrytého ochorenia.

„Lekára by sme mali vyhľadať, keď sa do oparuu dostane bakteriálna infekcia, objaví sa zápal, opuch, zvýšená teplota. Celkové antibiotiká sú nutné,“ zdôraznila.

Opary sú prejavom infekcie vyvolanej vírusom Herpes simplex. Týmto vírusom je nakazených až 80 percent obyvateľov. Problém následne spustí horúčka, chrípka, emocionálny stres a u žien tiež menštruácia. U áft príčina nie je presne známa.

Na vzniku sa podieľa znížená imunita, ktorá súvisí so stresom, chorobou, infekciou alebo únavou. Vinníkom môže byť aj alergia na potraviny, príliš korenené jedlo a nedostatok vitamínu B12.

Skúsenosť z ordinácií podľa Arenbergerovej potvrdzuje, že sa problémy v rodinách opakujú. Na opary si zhruba polovica pacientov zaobstará voľne predajný liek, ostatní si dávajú obklady z čierneho čaju, medovky alebo si opar pomažú zubnou pastou. Na aftu sa osvedčil čajovníkový olej.

Podľa lekárky na opary pomáhajú krémy a gély s vírostatikami a najnovšie sa objavili tiež náplaste s liečivými látkami, ktoré urýchľujú hojenie a majú aj krycí efekt, takže bránia šíreniu infekcie na iné osoby. V náplastiach je výťažok z hlivy ustricovej, červených rias a zinok. Ich výhodou je aj to, že sa samovoľne rozpúšťajú, takže odpadá bolestivé strhávanie.

Pri liečbe áft sa podľa lekárky osvedčila celoročná preventívna kúra B komplexom. Najnovšie sa dajú kúpiť náplaste s kyselinou hylaurónovou a výťažkom z kôry koreňovníka obyčajného. Prilepia sa na sliznicu a postupne sa niekoľko hodín rozpúšťajú. Účinné látky pritom pôsobia proti bolesti a urýchlia hojenie.

debata chyba