Pred slnkom sa stále nechránime dostatočne

"Kožiari" by o tom mohli rozprávať príbehy. Najmä v letnom období, kedy na pohotovosť prichádzajú spálení pacienti.

21.05.2011 08:00
opaľovanie - opaľovací krém - rodina - ochrana... Foto:
Pred slnkom treba mať rešpekt a s opaľovaním to nepreháňať.
debata

Zabudli sa natrieť alebo dostatočne piť, zaspali na slnku… Ak by sa to dalo zhrnúť na percentá, tých, ktorí sa poctivo natierajú opaľovacím krémom či olejom s faktorom vhodným pre ich pokožku, pred slnkom si chránia aj hlavy a v letných horúčavách nezabúdajú piť, je v našej krajine asi len polovica. O čo jednoduchšie to mali dámy a páni v minulosti, kedy bola v móde biela, alabastrová pokožka? Namiesto opaľovacieho krému im stačilo zabezpečiť si pekný farebný parazól, aby na nich slnečné lúče boli prikrátke.

Informácií o ochrane pred slnkom, resp. spálením nikdy nie je dosť a stále ich vyžadujeme. Lekári upozorňujú na to, že natrieť by sme sa mali aj v obyčajný bežný deň, hneď zrána, aspoň odhalené časti – ruky, nohy, krk, tvár, uši. Natrieť sa, keď ideme k vode alebo na slnko, je už úplne samozrejmé a prebehnúť by malo bez debaty.

Pred slnkom treba mať rešpekt a s opaľovaním to nepreháňať. Názvy chorôb, ktoré z prehnaného opaľovania môžu vzniknúť, neznejú prívetivo. Bazalióm (zhubný nádor kože), hyperpigmentácia (hnedé pečeňové škvrny), malígny melanóm – zhubný tumor, ktorý môže vzniknúť z existujúceho znamienka.

Lekári upozorňujú na to, že ochranný krém chráni len pred nespálením pokožky (aj to závisí od výšky jeho faktora), pred nádormi je, žiaľ, bezmocný. Stále však platí, že bez slnka sa nedá existovať, na tejto informácii sa zatiaľ nič nezmenilo. Je zdrojom vitamínu D, potláča vznik a rozvoj niektorých typov autoimunitných ochorení a zlepšuje náladu.

Nebezpečné sú slnečné lúče v prípade, ak sa spálime. (Spálenie kože spôsobuje UVB žiarenie). Znamená to, že sa neopálime postupne do hneda, ale hneď do červena. Tým sa pokožka ničí. Pomáha kortikosteroidná mastička alebo paralen. Citlivé na slnko sú aj plešiny a vlasy. Čas je teoreticky bezpečný len do jedenástej hodiny doobeda a po šestnástej.

Zaujímavosti:
- UVA žiarenie prechádza aj cez sklo, ale jeho intenzita je tisíckrát slabšia ako UVB žiarenia.
- Až 60 percent UVB žiarenia preniká 50 cm pod vodnú hladinu.
- čierne vlasy lepšie chránia pred slnkom, pretože tmavá pokožka má viac pigmentu.
- pigment sa časom nemení. Je teda zaručené, že keď sme sa ako deti opaľovali do hneda, nestane sa, že v päťdesiatke budeme „bledokožníci“.
- z materiálov najmenej prepúšťa slnečné lúče riflovina.

debata chyba