O nohy sa treba starať aj pri cestovaní, pozor na parazity v trópoch

Starostlivosť o nohy je dôležitou súčasťou cestovania. Vhodná obuv s pružnou anatomicky tvarovanou vložkou podporuje klenbu a zlepšuje krvné zásobovanie nôh.

06.08.2011 07:30
nohy - chodidlá - pleseň - starostlivosť o nohy
Na plesňové ochorenia sú náchylní diabetici, u ktorých je to prejav nedostatočnej liečby cukrovky.
debata

Pri pohybe v náročnom teréne, keď človek ide po kameňoch a prekračuje korene stromov, radí lekár Rastislav Maďar obuv nad členky. Kvalitná topánka s membránou zamedzí prenikaniu vlhkosti a zároveň odvádza pot.

Výnimočne dôležitá v horúcom počasí je podľa Maďara aspoň jeden kúpeľ nôh denne. Pocit únavy zmierni soľný kúpeľ, keď sa do dvoch litrov vody pridá polievková lyžica soli. Nohy sa potom premasírujú, dôkladne osušia, najmä medzi prstami a votrie sa do nich hydratačný krém. Nadmerné potenie potlačí kúpeľ, do ktorého sa pridá kyselina citrónová, octová alebo odvar zo šalvie.

Pľuzgiere je vhodné potrieť dezinfekčným roztokom. Pokiaľ pľuzgier bolí, radí Maďar prepichnúť ho sterilnou ihlou a miesto opakovane dezinfikovať. Najvhodnejšou prevenciou proti pľuzgierom a odreninám sú podľa lekárov vychodené topánky, ktoré dobre sedia. V príliš voľnej obuvi sa noha kĺže a koža sa odiera.

V teplých a vlhkých klimatických pásmach hrozia plesne nôh, predovšetkým medzi prstami, môžu ale napadnúť aj nechty. Na plesňové ochorenia sú náchylní diabetici, u ktorých je to prejav nedostatočnej liečby cukrovky. Pomáhajú protiplesňové prípravky, ktoré je nutné používať aj niekoľko týždňov po vymiznutí viditeľných škvŕn. Situáciu zhoršujú ponožky zo syntetických materiálov a gumáky.

Maďar neodporúča chodiť v subtrópoch a trópoch naboso, najmä po vlhkej pôde a zvyškoch hnijúcich rastlín. Do obnaženej pokožky totiž môžu preniknúť larvy, ktoré sa ňou prevrtávajú a tvoria začervenané svrbiace línie. Aj bez liečby do ôsmich týždňov ale v koži odumrú, pre úľavu lekár radí chladivé emulzie.

Pevné topánky a ponožky chránia tiež pred napadnutím piesočnou blchou. To býva pomerne bolestivé a môže sa skomplikovať bakteriálnou infekciou. Hrozí v rovníkovej Afrike a Strednej a Južnej Amerike. Blchy sajú krv, nasiate pripomínajú hrášok, je nutné ich mechanicky odstrániť a miesto dezinfikovať.

debata chyba