Kto sa o dredy stará, tomu vydržia aj do konca života

Darmo by ste chceli od kaderníčky, aby vám spravila dredy alebo iný afroúčes. Hoci ide o kadernícku službu, v kaderníctvach ich bežne nerobia.

16.11.2011 06:00
shutterstock 70301704 Foto:
Kto sa o dredy stará, tomu vydržia.
debata

S takouto a podobnou predstavou treba zájsť do tetovacieho štúdia. Dredárka Michaela Lysá, ktorá pracuje v bratislavskom tetovacom štúdiu Body Gallery, ovláda viac ako dvadsaťpäť afroúčesov, vrátane dredov, francúzskych copíkov, afrocopíkov, pseudo dredov a silky dredov.

So žiadosťou o dredy sa možno na dredárku obrátiť aj v prípade, že máme na hlave celkom kratučké vlásky. „Používame umelé vlasy, kanekalón, vďaka ktorému možno aj človeku s krátkymi vlasmi, asi päť centimetrovými spraviť na hlave dredy či copíky po zadok,“ spresnila Michaela. Cena záleží od hustoty a dĺžky dredov, pohybuje sa od 80–250 eur.

Všeobecne panuje názor, že dredy ničia vlasy. Kto sa s nimi chce rozlúčiť, tomu zostáva už len jediné: Hlavu si oholiť. Dredárka Michaela však vysvetľuje, že je to hlúposť. „Dredy sa dajú rozpliesť podobne ako copíky. Vlasy sú naopak chránené tým, že sú zapletené.“ Aj rozpletanie dredov vykonávajú v tetovacom štúdiu. „Keď rozpletieme dredy dlhé po pás, dlhé po pás neostanú. Ale stále sú to vlasy a treba z nich spraviť účes a regenerovať ich, lebo sú unavené.“

Na otázku, ako dlho dredy vydržia, Michaela odpovedá: „Človeku, ktorý sa o ne stará, aj do smrti.“ Pripomenula, že dredy si vyžadujú starostlivosť, podobne ako nechty. Raz za dva-tri mesiace s nimi treba prísť na údržbu, tzv. preháčkovanie. Znamená to, že vlasy, ktoré vyrastajú, sa zaháčkujú späť do dredov. Domáca starostlivosť je tiež dôležitá. Dredy treba šúľať, aby stvrdli a používať citrónovú šťavu zriedenú s vodou alebo vodu zriedenú so soľou. „Kto sa nestará o dredy, môže o dva roky skončiť s veľkou hužvou na hlave a potom mu skutočne nepomôže nič, len si vlasy oholiť,“ upozornila Michaela.

O dredoch sa šíri viac neprávd. Napríklad, že smrdia a ich majitelia si ich neumývajú. Ani vlasy sa neumývajú každý deň, takisto sa to neodporúča robiť s dredmi. Tie sa navyše neumývajú štandardne so šampónom, ale s penou, ktorá sa vmasíruje do vlasov. Michaela neodporúča klasický šampón, ktorý vlasy zjemňuje, ale špeciálny na dredy – s výťažkami citrónu alebo morskej soli. Citrón či soľ síce nevoňajú, ale vlasy posilňujú. Ďalším mýtom pri výrobe dredov je používanie sekundového lepidla, vosku a podobne. V skutočnosti sa dredy takto nerobia. Dredárke celkom postačia vlastné ruky a háčik.

Zaujímavosť

Dredy sa kedysi považovali za výsadu malej subkultúry. Dnes je to moderný účes.

debata chyba