Pokožku v zime nezanedbávajte, krém nepotrebuje len tvár

Mráz, ľadový vietor, zmeny teplôt, ktoré sprevádzajú zimné obdobie, spôsobujú poškodenie ochranných vrstiev pokožky. Tá tak stráca potrebnú obranyschopnosť.

13.12.2011 06:00
shutterstock 66580855 Foto:
Na ženskej pokožke v zime treba "zapracovať". Krémikmi a vhodnou starstlivosťou.
debata

Citlivá a náchylná na podráždenie však nie je len pleť na tvári, starať sa treba o pokožku celého tela. V mraze sa spomaľujú funkcie pokožky. Mazové žľazy vylučujú menej tuku a látková výmena je pomalšia. Pokožka v zime je často vysušená, šupinatá, začervenaná, napnutá a nepríjemne páli. Pre väčšiu odolnosť pleti a jej schopnosť udržať si vlhkosť po celý deň musí pokožka dostať ochrannú vrstvu v podobe krému. Používajte hutnejšie výživné krémy s obsahom vitamínov a lipidov, ktoré budú vďaka svojmu zloženiu blokovať vplyvy počasia a udržiavať teplo. Výživné krémy zabraňujú odparovaniu vody.

Pleť po ich použití zostáva vláčna a zbytočne sa v mrazivom počasí neochladzuje. Ak sa vám pleť nadmerne vysušuje, skúste vymeniť denný krém za nočný. Tie bývajú výživné a majú regeneračné účinky. Na noc potom postačí aj klasický hydratačný krém, ktorý používate bežne počas iných ročných období. V zime si ale treba dať pozor aj na umývanie. Dermatológovia upozorňujú, že tvár si treba umývať najmenej hodinu predtým ako idete von. Ak sa ponáhľate, použite radšej na čistenie iba pleťové mlieko, ktoré nebude pokožke zbytočne brať vlahu. Pozornosť však nevenujte len tvári, výživné telové mlieka alebo krémy potrebuje celé telo.

Vyvarujte sa poškodenia pokožky na lyžovačke

Lyžovačka je skvelá zábava, pokiaľ si ale nedáte pozor na pleť, môžete sa vrátiť s nepríjemne spálenou pokožkou alebo pigmentovými škvrnami. Nezabudnite si preto na hory pribaliť krém s vysokým ochranným faktorom. Pôsobenie ultrafialového žiarenia totiž stúpa so zvyšujúcou sa nadmorskou výškou. Intenzitu slnka ešte zvyšuje jeho odraz na snehu. Nakrémujte sa preto najneskôr štvrť hodiny pred odchodom na zjazdovku.

Vrstvu krému nezabudnite pravidelne obnovovať počas pobytu na horskom slnku. Pokiaľ máte problém s pigmentovými škvrnami, v zime nepoužívajte počas pobytu na slnku zosvetľujúce prípravky, ktoré pigmenty odstraňujú. Pokožku treba chrániť pred vplyvom priameho slnečného žiarenia ochranným krémom a emulziu či sérum na pigmentové škvrny aplikujte až večer. Namáhaná pleť reaguje na bieliace zložky podráždene a mohla by sa nepríjemne spáliť.

Pozor na nohy aj ruky

V zime však nie je namáhaná len pokožka tváre. Mrazivé počasie ruky a nohy zaťažuje, a preto je nevyhnutné dopriať im adekvátnu starostlivosť. Pevná uzavretá obuv, nízke teploty, dni bez rukavíc, ale aj zimné športy dávajú chodidlám aj rukám poriadne zabrať. Dôsledkom namáhania týchto častí tela je suchá drsná pokožka.

Okrem toho, že pleť sa vysúša a hrubne, môže strácať elasticitu, praskať. Praskaním navyše môžu vznikať trhliny, ktoré bývajú bolestivé a spôsobujú problémy pri chôdzi. Starostlivosť o chodidlá pritom nie je vôbec zaťažujúca alebo náročná činnosť. Základom kvalitného ošetrenia je domáca starostlivosť. Okrem základných úkonov ako je natretie nôh krémom, existuje mnoho odporúčaní a rád, ako sa starať o chodidlá. Nezabúdajte ale, že nohy si zaslúžia používanie kvalitných prípravkov.

Užitočný a navyše aj príjemný je kúpeľ nôh. Pomáha zmierniť opuchy, zlepšiť prekrvenie a zmäkčiť pokožku. S obsahom vonných silíc dosiahnete maximálnu relaxáciu a prevoniate celý byt. Po kúpeli je vhodné jemne vmasírovať výživný krém na suché a poškodené chodidlá, ktorý prináša okamžitú úľavu. Krémy na starostlivosť o nohy majú takmer všetky bežné dostupné kozmetické značky.

Pokiaľ nechodíte pravidelne na pedikúru, aspoň raz za týždeň by ste mali vyhladiť a obrúsiť kožu na pätách. Tá dostáva poriadne zabrať, koža na pätách je veľmi napnutá a má sklony k praskaniu. V takomto prípade musíte päty zabrúsiť vhodným pilníkom na päty. Robte tak nasucho, až potom chodidlám doprajte kúpeľ. Na popraskané miesta aplikujte krém na rozpraskané päty.

Podobnú starostlivosť treba venovať aj pokožke rúk. Nezabúdajte na rukavice a pravidelné krémovanie. Raz za týždeň im môžete dopriať výživnú masku. Nemusí byť určená priamo na ruky, použiť môžete aj druhy, ktorými sa ošetruje pleť na tvári.

debata chyba